Τζούαν Φάλουν - (Τόμος ΙΙ)

 

Λι Χονγκτζί

 


 


 

 

 

 

 

Ούτε η απεραντοσύνη του σύμπαντος ούτε το απροσμέτρητο του Κοσμικού σώματος

θα γίνουν ποτέ γνωστά στον άνθρωπο από την εξερεύνηση.

 

Η μικροσκοπικότητα της ύλης δεν θα παρατηρηθεί ή δεν θα μετρηθεί ποτέ από τον άνθρωπο.

 

Η εμβρίθεια του ανθρώπινου σώματος είναι τέτοια,

που υπερβαίνει την ανθρώπινη γνώση, η οποία,

μπορεί μόνο να σκαλίσει την επιφάνεια.

 

Η ζωή είναι τόσο περίπλοκη και ποικίλη που θα είναι για πάντα ένα μυστήριο για τον άνθρωπο.

 

24 Σεπτεμβρίου 1995

 

 

 

 

 

 

Ένα κακό άτομο γεννιέται από ζήλια.

Από εγωισμό και θυμό παραπονιέται για υποτιθέμενη "αδικία".

 

Ένα καλό άτομο έχει πάντα καλοσύνη στην καρδιά του.

Χωρίς δυσαρέσκεια και έχθρα, βλέπει τη δυσκολία ως χαρά.

 

Ένα φωτισμένο άτομο δεν έχει καμία προσκόλληση.

Παρατηρεί ήσυχα τους ανθρώπους του κόσμου χαμένους μέσα στην ψευδαίσθηση.

 

25 Σεπτεμβρίου 1995

 

 

 

 

 

Αυτός που δεν δίνει σημασία στις συνηθισμένες θλίψεις και χαρές,

είναι ένας καλλιεργητής.

 

Αυτός που δεν έχει προσκόλληση στην εγκόσμια απώλεια και το κέρδος,

είναι ένας Άρχατ.

 

Μάιος 1995

 


 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

Διδάσκοντας τον Φα στο νησί Λαντάου. 6

Μαθήματα από τον Βουδισμό. 11

Η πτώση της ανθρώπινης φυλής και η εμφάνιση των φωτισμένων όντων. 13

Σπουδές και καλλιέργεια είναι δύο διαφορετικά πράγματα. 16

Η Φύση του Φο. 17

Το να είσαι στο Τάο χωρίς να καλλιεργείς το Τάο. 19

Η ιστορία της δημιουργίας του ανθρώπου από πηλό. 20

Τα όρια της σύγχρονης επιστήμης και, η ευρύτητα και εμβρίθεια του Νόμου του Φο. 21

«Όλες οι μέθοδοι επιστρέφουν σε Μία». 23

Ο Bουδισμός Ζεν είναι ακραίος. 24

Επίπεδα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. 25

Βουδισμός και Ταοϊσμός. 27

Καμία επίδειξη κατά τη διάσωση των ανθρώπων και τη διδασκαλία του Φα. 28

Αυτό που κάνει ένας Φο είναι να σώζει ανθρώπους, όχι να ευλογεί και να προστατεύει 30

Η πτώση της ανθρωπότητας και οι επικίνδυνες ιδέες. 31

Η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια του τελικού Κάλπα. 33

Αληθινή καλλιέργεια. 35

Να έχετε καθαρό μυαλό και να χρησιμοποιείτε καλή λογική. 36

Διάκριση. 36

Γιατί κάποιος δεν βλέπει 36

Μελετώντας τον Φα. 37

Πώς να παρέχουμε βοήθεια. 37

Τι είναι η «Κενότητα»; 38

Να είστε ακλόνητοι 38

Οι διδασκαλίες του Βουδισμού είναι το μικρότερο και πιο αδύναμο μέρος του Νόμου του Φο. 39

Τι είναι η «Σοφία»; 39

Αναμένοντας μέχρι τη σύνταξη για καλλιέργεια. 39


 

Διδάσκοντας τον Φα στο νησί Λαντάου

 

Μερικοί άνθρωποι δεν πετυχαίνουν στην καλλιέργεια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ούτε κάνουν όρκο για να συνεχίσουν να καλλιεργούνται στις επόμενες ζωές τους· έτσι τείνουν να μετενσαρκωθούν ως συνηθισμένοι άνθρωποι και δεν έχουν καμία περαιτέρω ευκαιρία να καλλιεργηθούν. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που καλλιέργησαν στις προηγούμενες ζωές τους μετατρέπεται σε καλή τύχη. Πολλοί αξιωματούχοι της υψηλής βαθμίδας είναι μετενσαρκώσεις μοναχών, για παράδειγμα. Υπέμειναν μεγάλες δυσκολίες κατά την καλλιέργεια και συσσώρευσαν μερικές ευλογίες· έτσι, αν και η καλλιέργειά τους δεν πέτυχε τελικά, έγιναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ή αυτοκράτορες.

 

Εάν έκαναν όρκο ότι θα καλλιεργούνταν ξανά στην επόμενη ζωή τους, εάν ήταν να μην πετύχουν στην καλλιέργεια σε αυτήν τη ζωή, αυτή η πράξη θα βοηθούσε να διαμορφωθεί μια καρμική συγγένεια στην επόμενη ζωή τους. Θα συνέχιζαν ενδεχομένως την καλλιέργειά τους στην ίδια σχολή στην επόμενη ζωή, και ίσως αυτό να οδηγούσε σε μια καρμική συγγένεια για καλλιέργεια. Εάν ένας άνθρωπος κάνει τέτοιον όρκο, δεν θα είναι υπό τη φροντίδα των γήινων θεοτήτων των χαμηλών επιπέδων αφότου μετενσαρκωθεί. Ο Δάσκαλός του θα τον φροντίσει, ακολουθώντας τον και προσέχοντάς τον καθώς μετενσαρκώνεται, εξασφαλίζοντας ότι θα γεννηθεί σε μια οικογένεια που θα διευκολύνει την καλλιέργειά του. Έτσι θα έχει πάλι μια ευκαιρία να καλλιεργηθεί.

 

Ένα μεγάλο μέρος των μοναχών σε μερικά μοναστήρια δεν θα κατορθώσει να πετύχει στην καλλιέργεια. Οι κύριοι λόγοι που δεν θα πετύχουν είναι ότι πολλές προσκολλήσεις δεν αποβάλλονται, δεν ξέρουν πώς να καλλιεργηθούν, και, δεν έχουν λάβει τον Φα. Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν επιτυχώς να καλλιεργήσουν τη Φύση του Φο ψέλνοντας τις σούτρες, αλλά θα αποτύχουν εάν δεν καταφέρουν να ξεφορτωθούν τις ανθρώπινες προσκολλήσεις. Τα μυαλά τους εστιάζονται στον Φο, όμως, τελικά, αφότου πεθάνουν περιπλανιούνται στο ναό, και παρακολουθούν καθώς οι άλλοι καλλιεργούνται. Έτσι είναι για αυτούς. Δεν μπορείτε να τους αποκαλέσετε φαντάσματα, αλλά ούτε και μοναχούς, εφόσον δεν είναι ανθρώπινα όντα. Η θέση της ανθρωπότητας είναι πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι πολλά αγάλματα του Βούδα δεν έχουν κανέναν Φο πάνω τους, και κάποιοι ψεύτικοι Φο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της λατρείας που έχουν κάνει μερικοί άνθρωποι. Σήμερα κάποιοι θα δέσουν μια κόκκινη λουρίδα υφάσματος σε ένα δέντρο και θα πάνε να το λατρέψουν· λατρεύουν ακόμα τα βουνά ή τους βράχους. Θα λατρέψουν ένα άγαλμα του Φο μόλις φτιαχτεί, παρά το ότι δεν έχει περάσει καθαγίαση. Τέτοια λατρεία έχει φέρει σε ύπαρξη ψεύτικους Φο. [Αυτοί οι ψεύτικοι Φο] φαίνονται ακριβώς το ίδιο με τους πραγματικούς Φο, αλλά είναι ψεύτικοι, και θα κάνουν κακά πράγματα με τη μορφή των Φο. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.

 

Τα ουράνια θέτουν αυστηρούς όρους για την επίτευξη της τελικής σειράς κάποιου (τζενγκ-γκούο), αντίθετα από το τι φαντάζονται οι άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, ο Βουδισμός έπαψε να είναι αποτελεσματικός με την άφιξη των σύγχρονων εποχών. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πλέον πώς να καλλιεργηθούν, και η καλλιέργεια είναι τώρα δύσκολο να γίνει. Υπάρχει μια πληθώρα ερμηνειών των Βουδιστικών σούτρων πλέον στον Βουδισμό. Ένας μοναχός θα δώσει μια εξήγηση, κι ο επόμενος μια άλλη. Όμως, οι ερμηνείες αυτού του είδους μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να παραστρατήσουν και όλες έχουν ως αποτέλεσμα την υπονόμευση του Νόμου του Φο. Οι άνθρωποι μπορούν να φθάσουν σε νέες επιγνώσεις μόνο από τις αρχικές λέξεις και τις έννοιες που είναι παρούσες στις Βουδιστικές σούτρες· μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να φθάσουν ακόμα και σε ένα μικρό μέτρο επίγνωσης. Αλλά, ακόμα κι αν έχουν πιάσει απλά ένα ελάχιστο κομμάτι της αλήθειας, με αυτό, έχουν βελτιωθεί. Διαβάζοντας πάλι, θα γίνουν ξεκάθαροι για άλλη μία αλήθεια, και πάλι θα έχουν βελτιωθεί. Σε διαφορετικά επίπεδα θα φθάσουν σε διαφορετικές κατανοήσεις. Μερικοί μοναχοί έχουν προσπαθήσει να εκθέσουν το νόημα των Βουδιστικών σούτρων, και μερικοί έχουν γράψει ακόμη και βιβλία που προσπαθούν να εξηγήσουν τον Νόμο του Φο, εκθέτοντας άκαμπτες ερμηνείες, που υποστηρίζουν ότι αυτή η πρόταση σημαίνει αυτό κι αυτό, εκείνη σημαίνει αυτό κι εκείνο, και η επόμενη κάτι άλλο. Ωστόσο οι προτάσεις που εκφράζονται αρχικά από έναν Φο έχουν διαφορετικές υποδηλώσεις σε διαφορετικά επίπεδα, που φτάνουν μέχρι το επίπεδο του Ταθαγκάτα. Ο μοναχός που το κάνει αυτό, εν τω μεταξύ, είναι σε χαμηλό επίπεδο καλλιέργειας και δεν έχει καταλάβει τις αλήθειες μιας Μποντισάτβα ή ενός Βούδα. Παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να εξηγήσει τι σημαίνουν οι Βουδιστικές σούτρες, όταν αυτό, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη δική του κατανόηση στο επίπεδό του. Τα λόγια του δεν περιέχουν υψηλότερες έννοιες, και θα οδηγήσουν τους άλλους σε ένα χαμηλό επίπεδο κατανόησης μόνο, παγιδεύοντάς τους εκεί. Στην πραγματικότητα έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε στραβό δρόμο. Όταν λέει: «Αυτό που ο Βούδας εννοούσε είναι ότι…» οι άνθρωποι θα περιοριστούν από αυτό. Οι άνθρωποι θα ερμηνεύσουν τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο, και κανένας δεν θα είναι σε θέση να καλλιεργηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα.

 

Οι ερμηνείες αυτού του είδους έχουν πολλαπλασιαστεί από γενιά σε γενιά. Οι άνθρωποι μιλούν για την Τριπιτάκα ["τα Τρία Καλάθια"] – τις σούτρες, τους κανόνες, και τις πραγματείες, αλλά οι σούτρες πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά· ούτε οι μοναστικοί κανόνες ούτε οι φιλοσοφικές πραγματείες δεν μπορούν να θεωρηθούν στο ίδιο επίπεδο με τις σούτρες. Οι πραγματείες είναι, συγκεκριμένα, γεμάτες τυχαία σχόλια πάνω στον Νόμο του Φο και μικραίνουν τις έννοιες που ο Νόμος του Φο είχε αρχικά. Οι σημερινοί μοναχοί χρησιμοποιούν λαϊκές ορολογίες για να εξηγήσουν τις Βουδιστικές σούτρες, αλλά έχουν αποτύχει τελείως. Η αρχική έννοια αυτού που δίδαξε ο Βούδας Σακιαμούνι ήταν ακριβώς όπως εμφανίστηκε, και οποιαδήποτε ερμηνεία θα ήταν απόκλιση. Αυτό είναι ένας λόγος που είναι δύσκολο για τους σημερινούς μοναχούς να πετύχουν στην καλλιέργεια. Οι μοναχοί, ωστόσο, δεν το γνωρίζουν αυτό και όταν δεν μπορούν να καταλάβουν τα πρωτότυπα από τις Βουδιστικές σούτρες – κάτι που [όντως] συμβαίνει, επειδή γράφτηκαν με πρώιμη κλασσική γραμματική – αναζητούν σχετικά βοηθήματα. Αλλά αυτά τα βοηθήματα είναι γεμάτα ανεύθυνες ερμηνείες που οι συγγραφείς τους έκαναν με βάση τις μικρές τους κατανοήσεις. Αυτό έχει υπάρξει πρόβλημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Αυτό συνέβη και στους αρχαίους χρόνους, συνεπώς μην πιστεύετε τυφλά τα βιβλία που γράφτηκαν πολύ παλιά. Δεν αποτελούν εξαίρεση, και στην πραγματικότητα έχουν χρησιμεύσει να υπονομεύσουν τον Νόμο του Φο. Ο Βούδας Σακιαμούνι είπε ότι το Ντάρμα του δεν θα ήταν καθόλου καλό μετά από κάποια χρόνια, και ότι όταν έφθανε η Τελική Εποχή του Ντάρμα, δαίμονες θα έρχονταν να βλάψουν το Ντάρμα. Αυτό είναι ένας από τους λόγους.

 

Δεν υπάρχει πλέον Βουδισμός στην Ινδία, και αυτό οφείλεται στις ανεύθυνες πράξεις των μοναχών εκεί. Ο ένας θεωρούσε ότι [η σούτρα] σήμαινε αυτό και ο επόμενος κάτι άλλο, κάνοντας το ένα μπερδεμένο ανακάτωμα διαφορετικών απόψεων. Οπουδήποτε και αν έφτανε η ερμηνεία, δεν ήταν η έννοια που ο Βούδας Σακιαμούνι είχε κατά νου· η αρχική έννοια είχε χαθεί. Γι’ αυτό ο Βουδισμός δεν υπάρχει πλέον στην Ινδία.

 

Είναι εντάξει να συζητήσετε με άλλους τις ιδέες που έχετε φθάσει, διότι στην περίπτωση αυτή είστε εσείς που μιλάτε για τις δικές σας εμπειρίες και τις δικές σας ιδέες πάνω στις σούτρες ενός Βούδα. Δεν υπάρχει τίποτα λαθεμένο με αυτό και δεν θα έχει καθόλου αρνητικές συνέπειες. Το χειρότερο είναι να χρησιμοποιούνται οι λέξεις κάποιου για να παρουσιάσουν το νόημα των χωρίων από τις σούτρες ενός Βούδα. Η κάθε γνήσια αρχική πρόταση δεν περιορίζεται μόνο στην κατανόηση που εμφανίζεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Μπορεί να βρείτε μια αρχή διατυπωμένη μέσα εκεί, πως είναι πολύ σωστή και πολύ καλή, αλλά όταν ανεβείτε και βελτιωθείτε περαιτέρω, θα διαπιστώσετε ότι αυτή η ίδια πρόταση περιέχει μια ακόμα υψηλότερη αλήθεια.

 

Ο Βούδας Σακιαμούνι πέρασε σαράντα εννέα χρόνια μεταδίδοντας το Ντάρμα του. Στην αρχή δεν ήταν στο επίπεδο Ταθαγκάτα, και μερικοί από τους Φα που δίδαξε είχαν διδαχτεί πολλά χρόνια πριν. Αλλά, δίδασκε συνεχώς, και αυτό που δίδαξε στα τελευταία χρόνια, πριν από τη νιρβάνα του, ήταν απέραντα διαφορετικό από αυτό που είχε διδάξει νωρίτερα. Αυτό είναι επειδή ο ίδιος πέρασε από μια διαδικασία που συνεχώς έφτανε σε νέες κατανοήσεις και βελτίωση· και ο ίδιος καλλιεργούταν συνεχώς. Αλλά, είναι αλήθεια ότι δεν άφησε πίσω για την ανθρωπότητα τον κανόνα του σύμπαντος· είναι οι άνθρωποι τού σήμερα που τον αποκαλούν Νόμο ή σούτρα. Όταν ο Βούδας Σακιαμούνι ήταν ζωντανός δεν υπήρχαν καθόλου σούτρες. Το περιεχόμενο ήταν προϊόν των ανθρώπων αργότερα που συνέλλεξαν τα λόγια του Βούδα Σακιαμούνι, και υπήρξαν λάθη στη διαδικασία σύνταξης. Η αληθινή έννοια κάποιων από αυτά που είπε ο Βούδας Σακιαμούνι αλλάχτηκαν, αλλά οι άνθρωποι εκείνο τον καιρό μόνο τόσα επιτρέπονταν να ξέρουν ούτως ή άλλως. Τίποτα απ’ αυτά δεν ήταν τυχαίο· αντίθετα, ήταν προδιαγεγραμμένο να είναι έτσι. Κι αυτό επειδή στο παρελθόν κανένας δεν τόλμησε να καταγράψει πράγματα της καλλιέργειας με ξεκάθαρους όρους και να τα αφήσει στα ανθρώπινα όντα. Οι άνθρωποι έπρεπε να τα καταλάβουν όλα από μόνοι τους. Τα ανθρώπινα όντα βρίσκονται στην ψευδαίσθηση και δεν γνωρίζουν τίποτα. Είναι απλά πολύ δύσκολο για αυτούς να αποκτήσουν επίγνωση των πραγμάτων.

 

Αυτό που ο Βούδας Σακιαμούνι άφησε στον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν πρώτιστα οι μοναστικοί κανόνες. Όταν ο Βούδας Σακιαμούνι πλησίασε τελικά τη νιρβάνα, ένας από τους μαθητές του τον ρώτησε: «Τώρα που φεύγει ο δάσκαλός μας, ποιον θα έχουμε ως δάσκαλό μας;» Η απάντηση του Βούδα Σακιαμούνι ήταν: «Πάρτε τους κανόνες ως δάσκαλό σας.» Και πραγματικά, οι κανόνες που άφησε πίσω μπορούσαν να καθοδηγήσουν τους καλλιεργητές στην Ολοκλήρωση (γιουάν-μαν). Οι κανόνες ορίστηκαν ενώ ήταν ακόμα ζωντανός, ενώ οι γενεές αργότερα φύλαξαν ως πράγματα από τις σούτρες [και αυτά] που καταγράφηκαν σε κάποιο χρονικό διάστημα αργότερα, αντλώντας από αυτά που είχε πει στο παρελθόν. Είμαι ο πρώτος που έχω αληθινά παραχωρήσει πράγματα της καλλιέργειας στα ανθρώπινα όντα· αυτό δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Έχω κάνει κάτι που κανένας προκάτοχος δεν έχει κάνει· έχω δώσει στους ανθρώπους μια σκάλα προς τον Ουρανό.

 

Οι θρησκείες, στην πραγματικότητα, υπάρχουν για δύο λόγους,. Κατ’ αρχάς, καθιστούν αληθινά δυνατό, για αυτούς που είναι καλοί και μπορούν να καλλιεργηθούν, να επιτύχουν το Δρόμο· δεύτερον, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η ηθική της ανθρώπινης κοινωνίας παραμένει σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο. Αυτά είναι τα δύο πράγματα που οι θρησκείες είναι να κάνουν. Αυτό που μεταδίδω, ωστόσο,  δεν είναι θρησκεία. Παρ’ όλα αυτά, η αληθινή μετάδοση του Φα και η σωτηρία των ανθρώπων έχουν την ίδια επίδραση: Δηλαδή έχουν αληθινά τους ανθρώπους να βρουν τον Δρόμο και να καλλιεργηθούν, σας προσφέρουν ένα μονοπάτι, και, επιτρέπουν στους πολλούς που έχουν ακούσει τον Φα και διαβάσει το βιβλίο να καταλάβουν μερικές αρχές. Έτσι ακόμα κι αν δεν θελήσουν να καλλιεργηθούν, να μην κάνουν σκόπιμα κακά ή επιβλαβή πράγματα κατόπιν. Έτσι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, με την ανθρώπινη ηθική να κρατιέται σε ένα σχετικά  υψηλό επίπεδο. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί, επίσης. Η αληθινή μετάδοση μιας μεθόδου καλλιέργειας και η διδασκαλία της στους ανθρώπους – αυτό δεν σημαίνει σωτηρία των ανθρώπων;

 

Στις προϊστορικές περιόδους, κάποιοι ανθρώπινοι πολιτισμοί διήρκησαν περισσότερο και κάποιοι λιγότερο, με μερικούς να διαρκούν ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Σε κάθε περίοδο, η πορεία που πήρε η ανθρωπότητα στην ανάπτυξη της επιστήμης ήταν διαφορετική. Οι άνθρωποι σήμερα λειτουργούν στα πλαίσια της σύγχρονης επιστημονικής ανάπτυξης και δεν μπορούν να ξέρουν ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι μέσω των οποίων θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Είναι γεγονός ότι η επιστήμη της αρχαίας Κίνας ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν που προήλθε από τη σύγχρονη Ευρώπη. Αυτή της αρχαίας Κίνας έστρεψε τις μελέτες της άμεσα στην ανθρώπινη ζωή και το σύμπαν. Οι αρχαίοι τόλμησαν να ερευνήσουν πράγματα που ήταν άυλα και αόρατα, και ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους. Οι αισθήσεις που κάποιος έχει ενώ κάθεται και κάνει διαλογισμό γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές, [φτάνοντας] τελικά στο σημείο που όχι μόνο γίνονται μόνο έντονες, αλλά επίσης απτές και ορατές. Έτσι κάτι άμορφο υπερβαίνει τον εαυτό του για να γίνει κάτι με μορφή. Επομένως οι αρχαίοι πήραν μια ξεχωριστή πορεία, μια [πορεία] που ερευνά τα μυστήρια της ζωής και τις διασυνδέσεις μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και του σύμπαντος – μια πορεία απολύτως διαφορετική από αυτήν των σημερινών εμπειρικών επιστημών.

 

Το φεγγάρι, στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε από τον προϊστορικό άνθρωπο, και το εσωτερικό του είναι κούφιο. Ο προϊστορικός άνθρωπος ήταν πολύ προηγμένος. Σήμερα οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν από τους Αιγυπτίους, και έχουν προσπαθήσει να βρουν από που μεταφέρθηκαν οι πέτρες. Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Οι πυραμίδες στην πραγματικότητα ανήκουν σε έναν προϊστορικό πολιτισμό, και κάποια στιγμή βυθίστηκαν στη θάλασσα. Λόγω των αλλαγών που ακολούθησαν πάνω στη Γη – συγκεκριμένα, πολλαπλές μετατοπίσεις στις ηπειρωτικές πλάκες – οι πυραμίδες αναδύθηκαν εκ νέου. Με τον καιρό, ο αριθμός των ανθρώπων σε εκείνη την περιοχή αυξήθηκε, με τους νέους κατοίκους βαθμιαία να συνειδητοποιούν τις λειτουργίες [των πυραμίδων] – δηλαδή, ότι μπορούσαν να συντηρήσουν πράγματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έτσι τοποθέτησαν ανθρώπινα πτώματα μέσα σε αυτά. Αλλά δεν ήταν αυτοί που έχτισαν τις πυραμίδες, οι Αιγύπτιοι απλά τις ανακάλυψαν και τις χρησιμοποίησαν. Κάποια στιγμή αργότερα οι Αιγύπτιοι δημιούργησαν μικρότερες εκδόσεις των πυραμίδων βασισμένες στις πρωτότυπες, και έτσι μπέρδεψαν τους επιστήμονες.

 

Σήμερα ο άνθρωπος είναι μόνο ικανός να δει τα πράγματα λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γνώση, και αυτό που προέκυψε φανερά πλέον είναι οι πολλοί κανόνες και τα αξιώματα που έχουν καθοριστεί από πλήθη επιστημόνων που πνίγουν σχεδόν τους ανθρώπους. Ο Δαρβίνος είπε ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε από τον πίθηκο, και οι άνθρωποι παντού πιστεύουν ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε από τον πίθηκο. Κατά συνέπεια, έχουν προχωρήσει αποκομίζοντας αυτό και κείνο από τη θεωρία. Ακριβώς τώρα, η επιστήμη έχει ανακαλύψει ορισμένα πράγματα που φθάνουν πολύ μακρύτερα από την ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού, όμως οι άνθρωποι δεν τολμούν να αναγνωρίσουν αυτά τα πράγματα και αντ’ αυτού τα θεωρούν αδύνατα συνεχίζοντας να προωθούν τα πράγματα αποσπασματικά και λέγοντας ανοησίες. Μια ημέρα θα εμφανιστεί η επιστήμη του ανθρώπινου σώματος. Η φυσική, η χημεία, και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι του μέλλοντος ίσως να αναπτυχθούν σε διαφορετική βάση, μία [βάση] όχι απαραιτήτως ίδια με αυτή της Δύσης. Τα αξιώματα που τέθηκαν από τη σημερινή εμπειρική επιστήμη είναι πολύ στενά, και αναγνωρίζουν μόνο αυτά που είναι ορατά και απτά· οτιδήποτε αδιόρατο στο μάτι ή την αφή δεν αναγνωρίζεται. Τα επιστημονικά αξιώματά της δεν είναι επιστημονικά, και έχουν εγκλωβίσει εντελώς τον άνθρωπο. Όταν ένας άνθρωπος ανακαλύπτει μέσω επιστημονικών μέσων πράγματα που είναι φυσιολογικά αόρατα και μη απτά, αυτό δεν είναι επιστήμη; Δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί επιστήμη;

 

Η αληθινή κατανόηση της ύλης λίγη ομοιότητα έχει με αυτή των σημερινών επιστημόνων. Όταν οι σημερινοί επιστήμονες μελετούν πράγματα όπως τα νετρίνο και τα άτομα, πιστεύουν ότι δεν είναι ασφαλές, διότι τα σωματίδια θα εκπέμψουν ακτινοβολία εάν δεν τοποθετηθούν σε ένα μολύβδινο κιβώτιο. Αυτή είναι η αντίληψή τους, βασισμένη στις υπάρχουσες θεωρίες που είναι μέσα στην ερευνητική τους δυνατότητα. Αυτό όμως, είναι απλά το μικρό κομμάτι που μπορούν να γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα, όλα τα αντικείμενα είναι ζωντανά. Το ίδιο είπε και ο Βούδας Σακιαμούνι. Ανεξάρτητα από το ποια διάσταση είναι, η ύλη που βρίσκεται εκεί υπάρχει ως κάτι υλικό ενώ συγχρόνως είναι ζωντανή. Τα νετρίνο, τα άτομα, οι ακτίνες γάμμα, και η ύλη σε ακόμα πιο μικροσκοπικά επίπεδα μπορούν όλα να ελεγχθούν, αλλά κάποιος πρέπει να φθάσει στο απαραίτητο επίπεδο για να το κάνει. Το γκονγκ που αναπτύσσουμε μέσω της καλλιέργειας πραγματικά έχει πολύ ισχυρή ακτινοβολία που ο καλλιεργητής είναι απολύτως ικανός να ελέγξει. Η σημερινή επιστήμη εξερευνά το πώς σχηματίστηκε το σύμπαν, προτείνοντας κάθε θεωρία και προσπαθώντας να εντοπίσει τη σύνθεσή του. Μια υψηλότερη κατανόηση είναι ότι το σύμπαν αποτελείται από χώρο και χρόνο. Και, στην πραγματικότητα, στο πιο θεμελιώδες επίπεδο το σύμπαν αποτελείται από ενέργεια. Όσο πιο μικροσκοπική η ουσία, τόσο μεγαλύτερη η ραδιενέργειά της, και αυτό είναι το βασικό στοιχείο τού τι συμβαίνει στο πιο θεμελιώδες επίπεδο. Οι σημερινοί επιστήμονες δεν θα προχωρούσαν τόσο ώστε να το αναγνωρίσουν αυτό, διότι η γνώση τους δεν είναι σε αυτό το σημείο.

 

Η ύλη σε ένα εξαιρετικά μικροκοσμικό επίπεδο – σε μια κατάσταση που είναι εξαιρετικά μικροσκοπική – αποτελείται από μία αρχική ύλη που δεν είναι στην πραγματικότητα ζωντανή. Είναι μια μορφή αρχικής ύλης που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χρησιμοποιώντας τον τρόπο σκέψης ενός κανονικού ανθρώπου. Αυτή η αρχική ύλη είναι τρομακτική, διότι οποιοδήποτε αντικείμενο πέσει μέσα σε αυτή θα διαλυθεί και θα αποσυντεθεί. Η αρχική ύλη, για να κυριολεκτήσουμε, δεν μπορεί να αποκαλεστεί ύλη. Το σύμπαν έχει μια ιδιαίτερη ιδιότητα, που αποκαλείται Τζεν Σαν Ρεν (Αλήθεια Καλοσύνη Ανεκτικότητα). Πώς είναι και τα μικροσκοπικά σωματίδια των αντικειμένων όλα περιέχουν το Τζεν Σαν Ρεν; [Όπως είναι φανερό], το Τζεν Σαν Ρεν είναι ικανό να συγκεντρώσει και να κρατήσει μαζί την πιο αρχική ύλη – την πιο αρχική οντότητα που δεν μπορεί να αποκαλεστεί πραγματικά ύλη. Έτσι συγκεντρώνει και κρατά μαζί το πιο αρχικό πράγμα, διαμορφώνοντας τον πιο μικροσκοπικό τύπο πρωτόγονης ύλης. Αφότου διαμορφώσει αυτό, διάφορα είδη από εξαιρετικά μικροσκοπικά σωματίδια ύλης συγκεντρώνονται βασισμένα σε αυτό, και αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια ανασυντάσσονται με τη σειρά τους για να διαμορφώσουν το χώμα, την πέτρα, το μέταλλο, το φως, και τον χρόνο που βρίσκονται στις διαφορετικές διαστάσεις – τα βασικά υλικά του σύμπαντος. Αυτά περαιτέρω γίνονται βάση για να δημιουργηθούν μεγαλύτερες μορφές ύλης, με συνέπεια τα μυριάδες αντικείμενα. Έτσι, όταν δημιουργούνται όλα τα πράγματα και τα αντικείμενα από αυτήν την ειδική ιδιότητα του σύμπαντος, έχουν φυσικά μέσα τους την περιοριστική ποιότητα του Φα (του Νόμου) του σύμπαντος. Κατά συνέπεια, όλη η ύλη έχει τη φύση του Φο – δηλαδή, το Τζεν Σαν Ρεν, το στοιχείο που συγκροτεί το σύμπαν. Και, αυτός είναι ο Νόμος του Φο, γνωστός επίσης και ως Τάο.

 

Όλα τα πράγματα είναι ζωντανά και περιέχουν τη φύση του Φο· είναι μόνο ότι τείνουν προς την κόπωση. Με εξαίρεση την ειδική ιδιότητα, Τζεν Σαν Ρεν, οποιαδήποτε μορφή που παράγεται από ύλη αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο μόλις φτάσει σε κόπωση – δηλ., τη φθορά και την αποσύνθεση της ύλης του. Με άλλα λόγια, τα αντικείμενα αποσυνθέτονται(διαλύονται). Μιλώντας γενικά, όταν τα αντικείμενα διαλύονται, σημαίνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα του σύμπαντος αλλοιώνονται, και ο Φα (ο Νόμος) παύει να λειτουργεί. Όταν ο Νόμος στις καρδιές των ανθρώπων σταματά να λειτουργεί, τα ανθρώπινα όντα γίνονται χυδαία, και δεν δεσμεύονται άλλο από ηθικές αξίες. Όταν η ανθρώπινη ηθική διατηρείται σε μια κανονική κατάσταση, ο Νόμος μπορεί να παραμείνει συνεχής και σταθερός· αυτό είναι εφικτό εφόσον η ανθρώπινη καρδιά δεν γίνει χυδαία. Αλλά αν δεν γίνει αυτό, ένας άνθρωπος πρέπει να περάσει μέσα από μετεμψύχωση, και έτσι ό,τι και να γίνει στον κύκλο της αναγέννησης – είτε αυτό είναι φυτό, ζώο, υλικό αντικείμενο, τσιμέντο, ή άμμος – οτιδήποτε και να είναι, θα φέρει ακόμα μαζί του το κάρμα του. Έτσι, εξετάζοντάς το από αυτή την οπτική, όταν η ανθρωπότητα εκφυλίζεται, δεν είναι μόνο η ανθρώπινη κοινωνία που εκφυλίζεται, αλλά κατά βάση, όλα τα πράγματα. Στην Τελική Περίοδο του Νόμου, η Γη, ορισμένες διαστάσεις του σύμπαντος, τα λουλούδια, η χλόη, και τα δέντρα, όλα έχουν κάρμα.

 

Με την ύπαρξη της μετεμψύχωσης, είναι δυνατό ένας άνθρωπος να γεννηθεί άνθρωπος σε μια ζωή και ζώο στην επόμενη. Στην πραγματικότητα η μετεμψύχωση δεν περιορίζεται στη μετενσάρκωση σε μία από τις έξι κατηγορίες ζωών [όπως παραδοσιακά πίστευαν]. Οι έξι είναι μόνο αυτές που ο Βούδας Σακιαμούνι περιέγραψε. Μία ζωή μπορεί μετενσαρκωθεί ως ανθρώπινο ον, ουράνιο ον, ή δαίμονας της Ασούρα, όπως μπορεί επίσης να μετενσαρκωθεί ως άγριο ζώο, κατοικίδιο ζώο, ή υλικό αντικείμενο.

 

Εάν η ανθρώπινη επιστήμη είναι να αναπτυχθεί σε ένα ορισμένο επίπεδο, πρώτα και κύρια θα πρέπει να ανέβει το πρότυπο για την ανθρώπινη ηθική, για να μην τυχόν ξεσπάσει κάτι σαν κοσμικός πόλεμος. Τα ανθρώπινα όντα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να φθάσουν στα επίπεδα των Φο μέσω της τεχνολογίας. Γιατί αυτό; Αυτά που οι Φο και τα ουράνια όντα έχουν υπό την εποπτεία τους  είναι επιστήμες και τεχνολογίες υψηλότερες από αυτές της ανθρωπότητας. Θέτοντάς το διαφορετικά, εάν τα ανθρώπινα όντα θέλουν να ανέλθουν σε τέτοια ύψη, δεν μπορούν να το κάνουν απλά μέσω των μέσων της επιστήμης και της τεχνολογίας. Εάν τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα ήταν στην πραγματικότητα ικανά για τέτοιες σημαντικές ανακαλύψεις, αληθινά θα συνέβαιναν φυσικές καταστροφές. Αυτό είναι επειδή εάν τα ανθρώπινα όντα επρόκειτο να φθάσουν σε επίπεδο τέτοιων υψών μέσω της τεχνολογίας και αποκτούσαν θεϊκές δυνάμεις τέτοιου μεγέθους, αλλά τα μυαλά τους ήταν ακόμα γεμάτα με διάθεση για μάχη, πλεονεξία, σεξουαλική επιθυμία, διάφορα θέλω, ζήλια, και όλων των ειδών τις προσκολλήσεις, περιλαμβάνοντας τη φήμη και το κέρδος – εάν επρόκειτο να φέρουν τις παντός είδους προσκολλήσεις τους εκεί – θα συνέβαινε χάος στους ουρανούς. Έτσι αυτό το σενάριο είναι απολύτως ανεπίτρεπτο να πραγματοποιηθεί.

 

Ο μόνος τρόπος για τα ανθρώπινα όντα να φθάσουν σε τέτοια ύψη είναι μέσω καλλιέργειας. Μόνο με την εγκατάλειψη των προσκολλήσεων και των επιθυμιών μέσω εξαντλητικής καλλιέργειας και με την ταύτιση με την ιδιαίτερη ιδιότητα του σύμπαντος, Τζεν Σαν Ρεν(Αλήθεια Καλοσύνη Ανεκτικότητα) – είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα επίπεδο τόσο υψηλό. Τι είναι η επιστήμη τελικά; Αυτά που ορίζουν οι Φο και οι Θεοί είναι η υψηλότερη επιστήμη. Η κατανόησή τους της ύλης είναι ανώτατη, και σε μικροκοσμικά επίπεδα μπορούν να αντιληφθούν την ύλη σε έναν ορισμένο μικροκοσμικό βαθμό, καθώς επίσης και τις μεγαλύτερες μορφές ύλης που υπάρχουν στο σύμπαν. Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο τα ανθρώπινα όντα την αντιλαμβάνονται, [είναι ότι] υπάρχει αυτό το υλικό πράγμα εδώ, στη συνέχεια υπάρχουν μόρια, και έπειτα πιο κάτω υπάρχουν άτομα, κλπ… Όσο για την ύλη που είναι υψηλότερη, θεωρούν ότι οι πλανήτες είναι οι μεγαλύτεροι. Αλλά οι πλανήτες δεν είναι η μεγαλύτερη μορφή ύλης· υπάρχουν άλλες ακόμα μεγαλύτερες. Οι Φο είναι ικανοί να βλέπουν σημαντικά μεγάλες μορφές ύλης καθώς επίσης και σημαντικά μικροσκοπικές στο μικροκοσμικό επίπεδο. Ακόμη και με τέτοιες ικανότητες, ωστόσο, οι Φο, συμπεριλαμβανομένων των Ταθαγκάτα, δεν μπορούν ακόμα να δουν την προέλευση της ύλης· ούτε οι Ταθαγκάτα μπορούν να δουν πόσο μεγάλο είναι τελικά το σύμπαν.

 

Τα όντα στους ουρανούς λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί κάποιος, ότι η καλλιέργεια είναι σχεδόν αδύνατη. Γιατί το λένε αυτό; Επειδή οι Φο δεν έχουν κάποια δυσκολία να υπομείνουν. Οι Φο στους ουρανούς δεν έχουν καμία δυσκολία. Το μόνο που έχουν είναι ευχάριστα πράγματα, χαρούμενα πράγματα, και μπορούν να έχουν οτιδήποτε επιθυμήσουν – η απόλυτα ελεύθερη ζωή. Τότε, σκεφτείτε το: Έχοντας απέραντη θεία δύναμη και καμία δυσκολία, πώς θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν; Πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτούς να βελτιωθούν. Είναι ευκολότερο για τα ανθρώπινα όντα να καλλιεργηθούν, αλλά εάν οι άνθρωποι δεν φθάσουν σε εκείνο το υψηλότερο επίπεδο, κανένας δεν μπορεί να ανέβει εκεί. Μοιάζει με ένα μπουκάλι που είναι γεμάτο βρωμιές που δεν είναι σε θέση να ανέβει στην επιφάνεια του νερού. Είναι σίγουρα έτσι η περίπτωση ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ανέβει εκεί χωρίς αυτοεξαγνισμό.

 

Η μεγάλη σοφία του Φο αναφέρεται στη μεγάλη σοφία μέσα στο επίπεδό του. Ένας Φο του οποίου το επίπεδο είναι δύο φορές πιο υψηλό από έναν Ταθαγκάτα καταλαβαίνει την αλήθεια του σύμπαντος σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο. Όταν μιλά για τρεις χιλιάδες χιλιόκοσμους, δεν εννοεί ότι ο κάθε ένας κόκκος άμμου τους έχει. Οι μεγάλοι αφυπνισμένοι έχουν διαπιστώσει ότι μερικοί κόκκοι άμμου και πέτρες τούς έχουν. Κάποιες άλλες όχι. Ο γρανίτης, για παράδειγμα, δεν έχει. Με μερικές πέτρες, όταν σηκώσετε μία από αυτές βλέπετε έναν εξαιρετικά απέραντο κόσμο, και [τα όντα που βρίσκονται εκεί] μοιάζουν με τα ανθρώπινα όντα. Δεν αισθάνονται τη δόνηση ακόμα κι αν πετάξετε [την πέτρα], επειδή έτσι είναι απλά το πώς υπάρχουν· εάν τον αφήσετε κάπου κάτω ή ακόμα και εάν τον βυθίσετε στο νερό, καθόλου νερό δεν μπορεί να μπει στη διάστασή του.

 

Είναι ένας απέραντος κόσμος. Ο τρόπος που τα ανθρώπινα όντα βλέπουν τα μεγέθη των αντικειμένων είναι λάθος. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πράγμα όπως το «μέγεθος» με τον τρόπο που οι απλοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται. Βλέπετε ότι ένα αντικείμενο είναι έτσι, αλλά αυτό είναι μόνο το πώς εκδηλώνεται στους συνηθισμένους ανθρώπους. Είτε πρόκειται για ένα κομμάτι χαρτί, μια ζωγραφιά, ή ένα πολύ λεπτό φύλλο χαρτί – οποιοδήποτε από αυτά μπορούν να έχουν Σώματα του Νόμου (Φάσεν) πάνω τους. Οι συνηθισμένοι άνθρωποι το βρίσκουν ασύλληπτο, αλλά αυτοί είναι μόνο συνηθισμένοι άνθρωποι.

 

Στην πραγματικότητα, στη φυσική μας διάσταση στη Γη ο άνθρωπος δεν είναι ο μόνος τύπος ανθρωποειδούς. Υπάρχουν ανθρωποειδή που κατοικούν στις θάλασσες. Στο παρελθόν μερικοί άνθρωποι το δημοσιοποίησαν αυτό, αλλά η συνηθισμένη κοινωνία δεν μπορούσε να το δεχτεί, και το στιγμάτισαν ως μύθο. Στην πραγματικότητα, αυτό που ειπώθηκε ήταν αλήθεια. Όταν οι ηπειρωτικές πλάκες αρχίζουν να μετατοπίζονται, πολλοί πυθμένες της θάλασσας αναδύονται. Υπάρχουν ανθρωποειδή στον πυθμένα του ωκεανού, διάφορα είδη. Μερικά από αυτά μοιάζουν με μας, μερικά είναι αρκετά διαφορετικά. Μερικά έχουν βράγχια, ενώ μερικά είναι ανθρώπινα από τη μέση και επάνω και ψάρια από τη μέση και κάτω· άλλα έχουν ανθρώπινα πόδια με τα πάνω σώματά τους να είναι ψάρια.

 

 

Μαθήματα από τον Βουδισμό

 

Σήμερα, υπάρχουν μοναχοί που έχουν γράψει πολλά βιβλία. Αλλά τι έχουν γράψει; Το μαύρο τσι διαπερνά κάθε λέξη και γραμμή. Οι ίδιοι δεν μπορούν να το δουν· τα πράγματα μέσα είναι ένα χαοτικό ανακάτωμα. Φαινόμενα σαν αυτό είναι αχαλίνωτα στην Τελική Περίοδο του Νόμου.

 

Το Ντάρμα του Βούδα Σακιαμούνι πρωτο-υπήρξε στην Ινδία· τότε πώς εξαφανίστηκε εκεί; Όσο ο Βούδας Σακιαμούνι ήταν ζωντανός, τα πράγματα που δίδασκε και αυτά που απαιτούσε από τους ανθρώπους υιοθετούνταν. Όταν δίδασκε το Ντάρμα του, εάν κάποιος δεν το καταλάβαινε, μπορούσε να ρωτήσει τον ίδιο, και εάν έκανε κάτι λανθασμένο, ο Βούδας Σακιαμούνι μπορούσε να τον διορθώσει. Μετά από την αναχώρηση του Βούδα Σακιαμούνι από αυτόν τον κόσμο, πολλοί μοναχοί έδωσαν λαθεμένες εξηγήσεις βασισμένες στις ερμηνείες τους των λέξεων του Βούδα Σακιαμούνι. Ας υποθέσουμε ότι ο Βούδας Σακιαμούνι καλλιεργήθηκε σε ένα επίπεδο όσο το ύψος ενός σπιτιού και ο μέσος μοναχός κατόρθωσε να καλλιεργηθεί μόνο μισό μέτρο ψηλά· θα μπορούσε αυτός ο μοναχός να καταλάβει όλη την αληθινή κρυμμένη έννοια του Ντάρμα στα διαφορετικά επίπεδα μέχρι την ουράνια τάξη (γκούο-γουέι) του Ταθαγκάτα; Τα λόγια του Βούδα Σακιαμούνι, σε κάθε επίπεδο, περιέχουν τη μέθοδο καλλιέργειας σε εκείνο το επίπεδο. Γι’ αυτό ένας καλλιεργητής μπορεί να καλλιεργηθεί προς τα πάνω βάσει των κατανοήσεων που φθάνει στα διάφορα επίπεδα. Όταν καλλιεργηθεί σε ένα νέο επίπεδο πάντα θα υπάρχει ο Φα για να τον καθοδηγήσει. Και για αυτόν τον λόγο φθάνει σε μια νέα κατανόηση της ίδιας πρότασης του Φα όποτε φθάνει σε ένα νέο επίπεδο. Με το αρχικό κείμενο από τις Βουδιστικές σούτρες, θα αποκτούσατε μία νέα κατανόηση με κάθε ανάγνωση. Όταν βελτιωνόσαστε περαιτέρω και διαβάζατε πάλι τη σούτρα, θα αποκτούσατε πάλι νέες κατανοήσεις. Ακριβώς έτσι, όπως θα συνεχίζατε να μελετάτε και αλλάζατε και βελτιώνατε την κατανόησή σας, το επίπεδο της καλλιέργειάς σας θα ανέβαινε.

 

Μόλις μερικοί μοναχοί συζητούσαν τις Βουδιστικές σούτρες μέσω του φακού των δικών τους ερμηνειών, και το έκαναν χρησιμοποιώντας όρους των συνηθισμένων ανθρώπων, ή έγραφαν βιβλία αυτού του είδους, αμέσως έσερναν τους ανθρώπους στους περιορισμούς τους. Θα παρουσίαζαν ερμηνείες μιας Βουδιστικής σούτρας. Τα λόγια του Βούδα Σακιαμούνι ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και περιείχαν πάρα πολύ βαθύτερη έννοια. Ωστόσο εκείνοι οι μοναχοί δεν είχαν φωτιστεί καθόλου σε αυτά. Αυτό ήταν επειδή τα επίπεδα καλλιέργειάς τους ήταν χαμηλά! Έτσι τα λόγια τους, όταν λαμβάνονται κατάκαρδα από τους Βουδιστές, οδηγούν και περιορίζουν τους ανθρώπους στο γνωστικό πλαίσιο του μοναχού. Φαίνεται να έκαναν κάτι καλό, διότι ενθάρρυναν τους ανθρώπους στη μελέτη του Βουδισμού. Αλλά, δεν υπονόμευαν, στην πραγματικότητα, τον Νόμο του Φο; Η υπονόμευση του Νόμου του Φο μπορεί να προσλαμβάνει διάφορες μορφές. Μερικοί υπονομευτές τον δοξάζουν και τον καταλύουν συγχρόνως. Τέτοια ζημιά είναι η δυσκολότερη να ανιχνευτεί και να φανεί, και [είναι] η πιο καταστροφική. Το Ντάρμα του Βούδα Σακιαμούνι δεν μεταβιβάζεται πλέον στην Ινδία ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

 

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εξηγήσουν τι δίδαξε ο Βούδας Σακιαμούνι, λέγοντας ότι αυτό που εννοούσε ήταν έτσι και έτσι. Αλλά αυτό είναι μόνο αυτό που εκείνοι έχουν καταλάβει στα επίπεδά τους. Τα ουράνια μάτια (τιενμού) μερικών ανθρώπων είναι ανοικτά, και έχουν δει μερικές αλήθειες σε διάφορα επίπεδα. Αλλά [αυτό που έχουν δει] δεν είναι τόσο υψηλό και εμβριθές όσο αυτό του Βούδα Σακιαμούνι στο επίπεδο του Ταθαγκάτα, και οι διαστάσεις που έχουν φτάσει δεν είναι τόσο τεράστιες. Άνθρωποι των οποίων τα ουράνια μάτια είναι ανοικτά σε πολύ χαμηλά επίπεδα μπορούν να δουν μόνο μερικές διαστάσεις, και αυτά που βλέπουν, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπάρχουν διαφορετικές αλήθειες στις διαφορετικές διαστάσεις, έτσι όταν λένε ότι κάτι είναι μ’ αυτόν και μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν είναι πραγματικά έτσι η κατάσταση. Εκείνοι που ερμηνεύουν ανεύθυνα τον Φα οδηγούν τους ανθρώπους στους περιορισμούς των δικών τους κατανοήσεων. Έτσι πέστε μου: Προστατεύουν τον Νόμο του Φο ή τον καταλύουν; Γι’ αυτό κανένας δεν έχει την άδεια να αλλάξει ούτε μία λέξη από τις σούτρες! Απλά φωτιστείτε από, και καλλιεργηθείτε με βάση, την αρχική διδασκαλία από τις σούτρες! Κανένας δεν έχει την άδεια να ερμηνεύσει αυθαίρετα ακόμη ούτε καν μία μεμονωμένη λέξη από τις σούτρες του Βούδα. Είναι εντάξει, ωστόσο, να μιλήσει κάποιος για τις δικές του ατομικές κατανοήσεις. Οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν τις σκέψεις τους ο ένας με τον άλλον, λέγοντας: «Έχω συνειδητοποιήσει κάτι… τώρα έφτασα να καταλάβω την ακόλουθη έννοια…» ή «αισθάνομαι ότι αυτό υποδείχνει ότι δεν χειρίστηκα κάτι καλά, έτσι θα πρέπει να βελτιωθώ με κάποιους τρόπους…» ή «αυτή η πρόταση αναφέρεται σε μένα, δείχνοντάς μου ότι δεν τα πήγα καλά. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο.» Όταν αυτός ο άνθρωπος βελτιωθεί και διαβάσει πάλι, θα διαπιστώσει ότι η ίδια πρόταση παρέχει νέα κατανόηση. Έτσι βελτιώνεται ένας άνθρωπος, και είναι με αυτόν τον τρόπο που οι άνθρωποι φωτίζονται και καταλαβαίνουν πράγματα.

 

Σήμερα υπάρχουν μοναχοί και αμύητοι Βουδιστές που έχουν γράψει πολλά πράγματα και που θεωρούν αυτά που έχουν γράψει ως σούτρα. Αλλά μόνο ο Φα ο διδαγμένος από έναν Βούδα είναι σούτρα! Πώς μπορούν εκείνα τα πράγματα που γράφουν να χαρακτηριστούν σούτρες;! Και όμως τα αποκαλούν σούτρες. Ακόμα χειρότερα, πολλοί αμύητοι Βουδιστές και μοναχοί επιδιώκουν φήμη και υλικό κέρδος, και αγαπούν την επίδειξη. Ευχαριστιούνται με τον εαυτό τους όταν οι άλλοι τους εγκωμιάζουν. Ένας καλλιεργητής πρέπει αληθινά να φέρει σε πέρας την καλλιέργειά του. Η πραγματική καλλιέργεια είναι η εξάλειψη των ανθρώπινων προσκολλήσεων. Πράγματα όπως η επιδίωξη φήμης και κέρδους μεταξύ των συνηθισμένων ανθρώπων, το να είστε εριστικός ή επιδεικτικός, το να έχετε μια ζηλότυπη καρδιά – όλες οι ανθρώπινες επιθυμίες και προσκολλήσεις πρέπει να εξαλειφθούν. Έτσι όταν έχει να κάνει με αυτούς που έχουν μια ισχυρή επιθυμία να βγουν μπροστά από τον καθένα και να επιδειχθούν στον καθημερινό κόσμο, μπορεί κάποιος να φανταστεί πόσες προσκολλήσεις θα εκθέσουν. Οι αληθινοί καλλιεργητές δυσκολεύονται πραγματικά να εξετάσουν τέτοιους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης αυτοί που καλλιεργούν τη Φύση του Φο και όμως έχουν μια έντονη επιθυμία για τα χρήματα και τον πλούτο. Δεν το λένε δυνατά, αλλά τη στιγμή που η καρδιά ή το μυαλό τους σκιρτά, οι άνθρωποι στα υψηλά επίπεδα καλλιέργειας ή οι Φο, το γνωρίζουν.

 

Εδώ η εστίαση είναι σε αυτούς που κάνουν αποκλειστική καλλιέργεια [ως μοναχοί ή κληρικοί], αλλά το ίδιο πράγμα ισχύει για πολλούς που μελετούν τον Βουδισμό. Αυτοί οι άνθρωποι μαθαίνουν πραγματικά Βουδισμό; Τι καλλιεργούν οι καλλιεργητές, τελικά; Η καλλιέργεια δεν είναι για τίποτα άλλο εκτός από την αφαίρεση των προσκολλήσεων. Πολύ, πολύ λίγη αξία χρειάζεται να δοθεί στις συνηθισμένες ανθρώπινες επιθυμίες. Γιατί είναι ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν λάβει το Τάο έχουν φύγει βαθιά στα βουνά και είναι απρόθυμοι να μείνουν σε μοναστήρια στην Τελική Περίοδο του Νόμου; Ο λόγος που μπήκαν στα βουνά και τα δάση είναι διότι διαπίστωσαν ότι πολλά άτομα που κατοικούν στα μοναστήρια δεν έκαναν αληθινή καλλιέργεια. Πολλοί από τους μοναχούς εκεί είχαν προσκολλήσεις που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν, σχεδίαζαν ο ένας ενάντια στον άλλο, και αυτά δεν ήταν πλέον μέρη αγνότητας ή αληθινής καλλιέργειας. Έτσι, εκείνοι οι καλλιεργητές τα απέφυγαν πηγαίνοντας μακριά.

 

Επίσης φυσικά, υπάρχει απροκάλυπτη ζημιά που γίνεται από τις λατρείες και τις δαιμονικές εξασκήσεις. Αυτά είναι εύκολο να αναγνωριστούν, και με μια ματιά κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι είναι κακοί. Η ζημιά που γίνεται στο όνομα του Βουδισμού, ωστόσο, είναι η σοβαρότερη. Γιατί ο Βούδας Σακιαμούνι είπε ότι το Ντάρμα του δεν θα ήταν ικανό πλέον να σώσει ανθρώπους στην Τελική Περίοδο του Νόμου; Σήμερα είναι η Τελική Περίοδος του Νόμου. Οι μοναχοί μετά βίας μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους, πόσο μάλλον άλλους! Έχω περιγράψει τα πράγματα που συμβαίνουν στην Τελική Περίοδο του Νόμου, και μερικοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ξαφνικά την αλήθεια. Οι εξελίξεις στη σημερινή κοινωνία είναι τρομακτικές. Απλά ρίξτε μια ματιά και θα δείτε ότι παντός είδους ψεύτικων, κακών, κακόβουλων, και χαοτικών πραγμάτων έχουν εμφανιστεί!

 

Έτσι εδώ έχουμε εκθέσει αυτές τις αλήθειες, αλλά κανένα συγκεκριμένο άτομο δεν έχει ονομαστεί. Πολλοί μοναχοί έχουν γράψει βιβλία, και στην επιφάνεια φαίνονται προορισμένα να προωθήσουν τον Νόμο του Φο. Αλλά στον βαθύτερο πυρήνα τους είναι για τη φήμη και το προσωπικό κέρδος. Οι άνθρωποι με ρωτούν: «Τι λες για τον τάδε;» και έχω απαντήσει: «Παρά τη μεγάλη φήμη του, χωρίς λόγο ερμήνευσε τις Βουδιστικές σούτρες και τα έβγαλε στο εμπόριο. Στην πραγματικότητα, από τότε έχει καταδικαστεί στην κόλαση.»

 

Σούτρες, κανόνες, και πραγματείες – με εξαίρεση τις σούτρες, αυτά χρησιμεύουν στο να υπονομεύσουν την αρχική έννοια του Νόμου του Φο. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν για τα «Τρία Καλάθια». Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τρία καλάθια: Υπάρχουν μόνο οι σούτρες, και μία σούτρα είναι μία σούτρα. Τα άλλα δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο ίδιο επίπεδο με τις σούτρες.

 

 

Η πτώση της ανθρώπινης φυλής και η εμφάνιση των Φωτισμένων Όντων

 

Η παρακμή του ανθρώπου δεν άρχισε από τον καιρό της Εύας, όπως υποδείχθηκε από τον Ιησού. Αυτή η Γη έχει περάσει από περισσότερους από έναν πολιτισμούς και πρωτόγονες περιόδους· υπήρξαν προϊστορικοί πολιτισμοί που καταστράφηκαν. Σε μερικές περιπτώσεις η Γη καταστράφηκε εντελώς ή αντικαταστάθηκε, με μία εντελώς νέα που δημιουργήθηκε. Δεν έχει μιλήσει η ανθρωπότητα για καταστροφές που τερματίζουν τον κόσμο; Είναι οι θρησκείες που έχουν μιλήσει για αυτό. Αφότου περάσει ένας ορισμένος χρόνος μια μεγάλη καταστροφή εμφανίζεται, και μετά από κάποιο χρόνο μια μικρή καταστροφή συμβαίνει. Σε μια μικρή καταστροφή οι άνθρωποι εξαλείφονται σε τοπική κλίμακα· όταν μία ορισμένη περιοχή γίνει πολύ κακή καταστρέφεται. Συμβαίνουν σεισμοί, κατάδυση ηπειρωτικών πλακών, αμμοθύελλες, ή λιμοί και πόλεμοι. Μια μικρή καταστροφή είναι τοπική υπόθεση, ενώ μια μεγάλη επηρεάζει σχεδόν όλη την ανθρωπότητα. Μια μεγάλη καταστροφή εμφανίζεται μόνο μετά από το πέρασμα πολλών ετών. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στη γη, όπως η μετακίνηση αντικειμένων, ακολουθούν ορισμένα σχέδια. Η μεγάλη καταστροφή που ξετυλίγεται, με τις αλλαγές της, είναι αυτό που οδηγεί στην εκμηδένιση της ανθρωπότητας. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που επιζούν, ωστόσο, και κληρονομούν λίγα από τον πολιτισμό τις προηγούμενης εποχής της ιστορίας, και ζουν μια ζωή παρόμοια με αυτήν της Λίθινης Εποχής. Επειδή όλα τα εργαλεία παραγωγής έχουν καταστραφεί, η γενιά που θα ακολουθήσει θα είναι σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, διότι πολλά θα έχουν ξεχαστεί. Έτσι ο πληθυσμός αρχίζει να αυξάνεται από μια πρωτόγονη κατάσταση, και με την πάροδο του χρόνου προκύπτουν πάλι ο πολιτισμός και η προηγμένη τεχνολογία. Όταν η ανθρώπινη φυλή χειροτερέψει πάλι, οι καταστροφές ξαναεμφανίζονται. Συνεπώς υπάρχει μια κυκλική αλλαγή όπου υπάρχουν περίοδοι σχηματισμού, στάσης, και εκφυλισμού.

 

Με άλλα λόγια, ο εκφυλισμός του ανθρώπου είναι κάτι αναπόφευκτο. Αλλά σε κάθε εποχή όταν εμφανίζεται ο πολιτισμός, υπάρχουν πάντα θεότητες που στέλνουν τα Μεγάλα Φωτισμένα Όντα στον ανθρώπινο κόσμο για να σώσουν τους ανθρώπους. Ο σκοπός είναι να αποτραπεί ο δυσανάλογος εκφυλισμός του ανθρώπινου μυαλού σε σχέση με τις ουσίες και την ύλη στη Γη. Όλη η ύλη που συγκροτεί τη Γη αυτού του σύμπαντος έχει μία ιδιαίτερη ιδιότητα. Μόνο με αυτήν την ιδιαίτερη ιδιότητα είναι δυνατό να σχηματιστούν από πρωτόγονα, άμορφα πράγματα ύλη που έχει μορφή και ζωή. Αλλά είναι απαγορευμένο για το ανθρώπινο μυαλό να εκφυλιστεί πριν την ύλη. Γι’ αυτό κάθε φορά που ένας πολιτισμός ή μία κουλτούρα προκύπτει μεταξύ των ανθρώπινων όντων, εμφανίζονται Μεγάλα Φωτισμένα Όντα. Μεγάλα Φωτισμένα Όντα έχουν εμφανιστεί σε όλες τις περιόδους προϊστορίας. Στον τρέχοντα πολιτισμό, όντα όπως ο Ιησούς, ο Σακιαμούνι, και ο Λάο Τζι ήρθαν να πουν πράγματα στους ανθρώπους. Στις πολιτισμένες περιοχές των διαφορετικών περιόδων, υπήρξαν διαφορετικά φωτισμένα όντα που ήταν υπεύθυνα να διδάξουν τους ανθρώπους πώς να επιστρέψουν στον αρχικό, αληθινό τους εαυτό. Επέτρεψαν σε εκείνους που μπορούσαν να λάβουν το Τάο να επιτύχουν την Ολοκλήρωση· έδειξαν στους συνηθισμένους ανθρώπους πώς να εκτιμούν την αρετή· και απαίτησαν από την ανθρωπότητα να διατηρεί την ηθική της σε μία σχετικά αποδεκτή κατάσταση, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το ανθρώπινο μυαλό δεν θα εκφυλιζόταν τόσο εύκολα. Όταν τελικά μία ημέρα όλη η ύλη στο σύμπαν ήταν να εκφυλιστεί, τότε δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Αλλά αυτή είναι μια εξαιρετικά μακροχρόνια διαδικασία.

 

Κατά τη διάρκεια εκείνων των χρόνων, αυτό που τα φωτισμένα όντα προσπαθούν να κάνουν είναι να αποτρέψουν τον ανθρώπινο εκφυλισμό και, με αυτό τον τρόπο, να επιτρέψουν σε εκείνους που μπορούν να προοδέψουν στην καλλιέργεια να επιτύχουν αληθινά το Τάο μέσω της καλλιέργειας. Ο άνθρωπος δεν εξελίχθηκε από τον πίθηκο, όπως ισχυρίστηκε ο Δαρβίνος. Αυτή είναι μία περίπτωση που ο ίδιος ο άνθρωπος υποβιβάζει τον εαυτό του. Τα ανθρώπινα όντα όλα έπεσαν εδώ από τις πολλές διαστάσεις του σύμπαντος. Δεν κάλυπταν πλέον τις απαιτήσεις του Φα στα δεδομένα επίπεδά τους στο σύμπαν, και έτσι έπρεπε να πέσουν. Ακριβώς όπως έχουμε πει παλιότερα, όσο βαρύτερες είναι οι θανάσιμες προσκολλήσεις κάποιου, τόσο πιο κάτω θα πέσει, με την κάθοδό του να συνεχίζεται έως ότου φθάσει στην κατάσταση των συνηθισμένων ανθρώπινων όντων. Στα μάτια των υψηλότερων όντων, η ουσία της ζωής ενός ανθρώπινου όντος δεν είναι απλά για σας να είστε ανθρώπινο ον, αλλά, να ξυπνήσετε γρήγορα στη Γη, σε αυτό το περιβάλλον της ψευδαίσθησης, και να επιστρέψετε. Αυτό είναι που έχουν κατά νου πραγματικά· ανοίγουν μια πόρτα για εσάς. Αυτοί που αποτυγχάνουν να επιστρέψουν δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να μετενσαρκωθούν, με αυτό να συνεχίζεται έως ότου συσσωρεύσουν ένα τεράστιο ποσό κάρμα και καταστραφούν. Γι’ αυτό η Γη έχει δει πολλές καταστροφές.

 

Από μία άλλη προοπτική, ωστόσο, η Γη δεν είναι τίποτα παρά ο σκουπιδότοπος του σύμπαντος. Υπάρχουν αμέτρητοι γαλαξίες και πλανήτες μέσα στα αμέτρητα απέραντα σύμπαντα, και σε κάθε πλανήτη υπάρχουν όντα. Τα ανθρώπινα όντα αρνούνται την ύπαρξη των άλλων διαστάσεων, έτσι είναι ανίκανα να δουν αυτά τα όντα. Υπάρχουν σε άλλες διαστάσεις των ίδιων πλανητών [όπως αυτούς που βλέπουμε], όχι στη διάστασή μας, και έτσι οι συνηθισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να τους δουν. Είναι παρόμοιο με αυτό που λένε τα ανθρώπινα όντα ότι ο Άρης αυτής της διάστασης είναι καυτός, αλλά εάν κάποιος ήταν να ξεπεράσει αυτή τη διάσταση, θα αποδεικνυόταν να είναι κάπως κρύος στην άλλη πλευρά. Πολλοί άνθρωποι με υπερφυσικές ικανότητες κοιτάζουν επίμονα τον ήλιο, και αφότου το κάνουν για λίγο δεν τον βρίσκουν να είναι πλέον καυτός. Και μετά κοιτάζοντας επίμονα πάλι, διαπιστώνουν ότι είναι σκοτεινός. Κοιτάζοντας και πάλι, φαίνεται να είναι ένας κρύος και αναζωογονητικός κόσμος. Σε αυτήν την υλική διάσταση εκδηλώνεται με έναν τρόπο, ενώ σε μια άλλη υλική διάσταση εκδηλώνεται αλλιώς. Έτσι, ζωντανά όντα υπάρχουν παντού, και αυτό περιλαμβάνει τα ανθρώπινα όντα. Και όταν δεν συμφωνούν με τα πρότυπα ενός δεδομένου επιπέδου, λίγο-λίγο πέφτουν. Είναι ανάλογο όπως με έναν μαθητή του σχολείου που αποτυγχάνει να προχωρήσει σε μια υψηλότερη τάξη, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση έπεσαν απολύτως στο σημείο να ζουν μεταξύ των συνηθισμένων ανθρώπινων όντων. Τα ανθρώπινα όντα στο σύμπαν που είναι κακά πέφτουν προς τα κάτω, πέφτοντας στο πιο κεντρικό σημείο του σύμπαντος – τη Γη.

 

Ένας άνθρωπος που κατοικεί στον ανθρώπινο κόσμο περνά από μετενσάρκωση, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ξαναγεννηθεί ως άνθρωπος. Μπορεί να μετενσαρκωθεί σε οποιοδήποτε από τα διάφορα υλικά πράγματα, τα διάφορα φυτά, τα διάφορα ζώα, ή ακόμα και μικροοργανισμούς. Και καθ’ όλη τη διάρκεια των μετενσαρκώσεών του, τα λάθη που κάνει τα φέρει πάντα μαζί του, αυτό είναι το κάρμα. Αυτά που μπορεί ένα ον να φέρει μαζί του είναι, συγκεκριμένα, αρετή και κάρμα, και είναι πάντα μαζί του. Εάν κάποιος του οποίου το κάρμα είναι μεγάλο μετενσαρκωθεί ως δέντρο, αυτό το δέντρο θα έχει κάρμα. Και εάν μετενσαρκωθεί ως ζώο, αυτό το ζώο θα έχει κάρμα. Τα τούβλα, το χώμα, οι πέτρες, τα ζώα, και τα φυτά στη Γη μπορούν όλα να έχουν κάρμα. Γιατί συμβαίνει και το φάρμακο που λαμβάνεται ή που εγχέεται στους ασθενείς στην Τελική Περίοδο του Νόμου δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο στο παρελθόν; Είναι επειδή τα σημερινά ανθρώπινα όντα, έχοντας παραγάγει ένα τεράστιο ποσό κάρμα, φέρουν πολύ ισχυρό κάρμα πάνω τους, και έτσι η αρχική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έχει φύγει και δεν είναι ούτε στο ελάχιστο ικανό να θεραπεύσει την κατάσταση. Ωστόσο εάν μία μεγαλύτερη δόση φαρμάκου δοθεί, ο ασθενής θα δηλητηριαστεί. Σήμερα πολλές ασθένειες είναι ανίατες. Αυτή είναι η κατάσταση ολόκληρου του πλανήτη· τα πάντα έχουν εκφυλιστεί σε μια φοβερή έκταση. Ο Ιησούς ήταν ικανός να αντέξει τις ανθρώπινες αμαρτίες, και ο Βούδας Σακιαμούνι ξόδεψε σαράντα εννέα χρόνια να σώζει ανθρώπους, κοπιάζοντας φοβερά. Δεν ήλθαν να σώσουν ευρέως τα αισθανόμενα όντα; Τότε γιατί δεν έστειλαν απλά τον καθένα πάνω στον ουρανό; Επειδή οι άνθρωποι δεν κάλυπταν τα πρότυπα των υψηλότερων επιπέδων. Για αυτόν τον λόγο δεν μπορούσαν να πάνε εκεί. Κάθε επίπεδο έχει τα πρότυπά του. Εάν δεν είστε ικανός να είστε φοιτητής πανεπιστημίου, μπορείτε να πάτε στο πανεπιστήμιο; Ο λόγος που δεν μπορείτε να πάτε [στον ουρανό] είναι ότι υπάρχουν απλά πάρα πολλά πράγματα που δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε, και το σώμα σας είναι υπερβολικά παραφορτωμένο. Όπου βρίσκονται τα ηθικά πρότυπά σας, εκεί είστε. Ο μόνος τρόπος [να ανεβείτε] είναι ανάλογος με την παρουσία στο σχολείο: Εάν μπορείτε να τα καταφέρετε στην επόμενη τάξη ή χρονιά, τότε θα πάτε εκεί. Οι υπόλοιποι θα γίνουν όλο και πιο εκφυλισμένοι και θα καταστραφούν. Όταν τα σκουπίδια βρωμίσουν δεν επιτρέπονται να μολύνουν το σύμπαν. Έτσι πρέπει να καταστραφούν.

 

Η ευρεία σωτηρία των αισθανόμενων όντων είναι αυτό που οι Φο κηρύσσουν και εφαρμόζουν. Ή, πιο συγκεκριμένα, είναι στο επίπεδο Ταθαγκάτα που υπάρχει η έγνοια για τη σωτηρία των αισθανόμενων όντων. Οι Φο που σε επίπεδο είναι δύο φορές υψηλότεροι από το Ταθαγκάτα δεν φροντίζουν τις υποθέσεις των συνηθισμένων ανθρώπινων όντων. Εάν το έκαναν, η εκστόμιση μίας και μόνο φράσης τους θα προκαλούσε αλλαγές μεταξύ των συνηθισμένων ανθρώπων. Έτσι δεν μπορούν να τους φροντίσουν, επειδή η δύναμή τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για έναν μεγαλύτερο Φο, η Γη δεν είναι αρκετά μεγάλη ούτε καν για το δάχτυλο του ποδιού του, και για έναν ακόμα μεγαλύτερο Φο, η Γη είναι πάρα πολύ μικρή ακόμη και για το θυλάκιο της τρίχας του. Τα λόγια που ένας Φο εκστομίζει είναι Φα (Νόμος) και, όταν ειπωθούν, προκαλούν άμεσες αλλαγές. Για αυτόν τον λόγο δεν αναμιγνύονται ποτέ στις υποθέσεις στη Γη. Οι μόνοι που το κάνουν ευρέως σώζοντας αισθανόμενα όντα είναι οι Ταθαγκάτα και οι Μποντισάτβες.

 

Οι Ταθαγκάτα Φο αναφέρονται στα ανθρώπινα όντα ως συνηθισμένα όντα, αλλά τα ακόμα υψηλότερα θεϊκά όντα στα πολύ υψηλά επίπεδα βλέπουν τους Ταθαγκάτα, φτάνοντας σε εκείνο το επίπεδο και κοιτώντας πίσω, ως συνηθισμένα όντα. Στα μάτια μιας θεϊκής ύπαρξης σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, τα ανθρώπινα όντα δεν υπολογίζονται καν ως μικροοργανισμοί. Κοιτάζοντας, [θα έλεγαν,] «Τι σάπιο μέρος είναι αυτό, γκρεμίστε το! Καταστρέψτε το!» Η Γη είναι ένα τέτοιο μέρος. Αυτοί που δείχνουν έλεος προς τα ανθρώπινα όντα είναι οι Φο που είναι πιο κοντά στα ανθρώπινα όντα. Ο Ιησούς ήταν στο επίπεδο Ταθαγκάτα, το ίδιο και ο Λάο Τζι. Εκείνοι σε πιο υψηλά επίπεδα δεν ασχολούνται με τις ανθρώπινες υποθέσεις. Εάν τα ανθρώπινα όντα τους φωνάξουν, δεν μπορούν να ακούσουν. Το να φωνάξει ένα ανθρώπινο ον τα ονόματά τους μετριέται ως προσβολή προς αυτούς. Είναι σαν ένας ήχος που προέρχεται από ένα κομμάτι περιττωμάτων, αποκαλώντας το όνομά σας.

 

 

Σπουδές και καλλιέργεια είναι δύο διαφορετικά πράγματα

 

Ο Ιησούς, όπως και άλλοι, ήταν στο επίπεδο Ταθαγκάτα. Στο παρελθόν, το Ταθαγκάτα ήταν η χαμηλότερη θέση μεταξύ των Φο. Εκείνοι κάτω από τη θέση Ταθαγκάτα δεν αναφέρονταν ως Φο, αποκαλούνταν «Μποντισάτβες» ή «Άρχατ». Ο κάθε Ταθαγκάτα έχει το δικό του θεϊκό ουράνιο Βασίλειο (τιαν-γκούο). Υπάρχουν πάνω από εκατό Ταθαγκάτα μέσα στον γαλαξία μας . Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάνω από εκατό κόσμοι ουράνιων Βασιλείων των Φο. Κάθε ένας τέτοιος κόσμος κυβερνιέται από έναν Ταθαγκάτα. Ο Ταθαγκάτα σε κάθε κόσμο των ουράνιων Βασίλειων έχει το δικό του σύνολο από μεθόδους καλλιέργειας, και τις δικές του μεθόδους για να σώσει ανθρώπους. Ο σχηματισμός του κόσμου κάποιου σχετίζεται άμεσα με την καλλιέργειά του. Η δημιουργία του κόσμου κάποιου είναι το προϊόν της καλλιέργειας. Αλλά αυτοί οι κόσμοι δεν είναι κάτι που ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει μέσω καλλιέργειας. Μπήκαν σε ύπαρξη αμέτρητους αιώνες επί αιώνων πριν.

 

Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ. Ως συνηθισμένοι άνθρωποι, μπορεί να σκεφτούμε ότι καθώς καλλιεργούμαστε είναι καλό να εμπλουτίσουμε τα μυαλά μας μαθαίνοντας περισσότερες μεθόδους καλλιέργειας και να γνωρίσουμε περισσότερα από αυτά που διδάσκουν οι διάφορες θρησκείες. Και οι άνθρωποι θεωρούν αυτά τα πράγματα ως τη συνηθισμένη τους ανθρώπινη σοφία και γνώση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι γνώση υπό τη συνηθισμένη έννοια, και δεν μπορείτε να δείτε αυτά τα πράγματα με συνηθισμένες έννοιες. Γιατί είναι ότι ένας άνθρωπος πρέπει να εστιάσει στην καλλιέργεια του σίνσινγκ του στην καλλιέργεια, και γιατί οι Ταοϊστικές πρακτικές δίνουν έμφαση στην αρετή; Επειδή αυτό το σύμπαν έχει έναν Φα (έναν Νόμο), μια ιδιαίτερη ιδιότητα. Αυτή η ιδιαίτερη ιδιότητα του σύμπαντος έχει διαφορετικές απαιτήσεις για τα διαφορετικά όντα στα διαφορετικά επίπεδα. Τα ανθρώπινα όντα είναι σε αυτό το επίπεδο των συνηθισμένων όντων, έτσι πρέπει να ανταποκρίνονται στα ηθικά πρότυπα που καθορίζονται για τα συνηθισμένα ανθρώπινα όντα. Γιατί είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν πρόοδο [στην καλλιέργεια] εκτός αν θεωρήσουν την αρετή σημαντική; Είναι επειδή τα επίπεδα πέρα από τα συνηθισμένα ανθρώπινα όντα έχουν πρότυπα για τα ουράνια όντα, και εάν δεν ανταποκριθείτε σε αυτά, δεν θα είστε σε θέση να πάτε εκεί. Γιατί μπορούν τα θεϊκά όντα στους ουρανούς να πέσουν; Γιατί μπορεί ένας Άρχατ να πέσει όταν αποτυγχάνει να καλλιεργηθεί καλά; Ο λόγος είναι ότι δεν ανταποκρίνονται πλέον στα πρότυπα στα αντίστοιχα επίπεδά τους.

 

Έτσι, υπάρχουν πάνω από εκατό ουράνια βασίλεια σε αυτόν τον γαλαξία μας, και κάθε ουράνιο βασίλειο έχει έναν Ταθαγκάτα που προεδρεύει σε αυτό. Οι ιδιότητες και η σύνθεση του ουράνιου βασίλειού του διαμορφώνονται από τη μέθοδο καλλιέργειάς του. Έχουμε διαπιστώσει ότι, είτε είναι θρησκευτικές πρακτικές είτε άλλοι τρόποι καλλιέργειας, οι κινήσεις στην επιφάνεια είναι πολύ απλές – ένας διαλογισμός με σύνδεση των χεριών (Τζιέ-Γιν) θα είναι εντάξει. Ακόμη και στην περίπτωση της σχολής του Τάο, που απαιτεί περισσότερες κινήσεις, υπάρχουν μόνο μερικές και είναι απλές. Τότε πώς τέτοιες πρακτικές κατορθώνουν να φθάσουν στις υψηλές σφαίρες των Φο, των Μποντισάτβα, και των Άρχατ; Είναι επειδή η αληθινή ανάπτυξη και ο μετασχηματισμός του γκονγκ είναι εξαιρετικά περίπλοκα. Τα κύτταρα του ανθρώπου από τον πυρήνα τους πρέπει να αναπτυχθούν και να μετασχηματιστούν, μια ολόκληρη σειρά θεϊκών δυνάμεων πρέπει να αναπτυχθεί, και υπάρχουν πολλά πράγματα, όμως άγνωστα στον άνθρωπο – πράγματα που είναι κατάλληλα μόνο για ορισμένα επίπεδα – που και αυτά πρέπει επίσης να αναπτυχθούν. Για να χρησιμοποιήσουμε μία αναλογία, είναι ακόμα πιο περίπλοκα και από τα πιο περίπλοκα όργανα ακρίβειας που είναι γνωστά στον ανθρώπινο κόσμο, και είναι απλά κάτι πέρα από αυτά που ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει. Υπάρχει ένα ρητό στον κόσμο της καλλιέργειας, που λέει: «Η καλλιέργεια εξαρτάται από εσάς, ενώ το γκονγκ από τον δάσκαλο.» Με άλλα λόγια, μία αληθινή μέθοδος καλλιέργειας… Ακόμα κι αν οι άνθρωποι της σχολής του Τάο έχουν συζητήσει μεθόδους καλλιέργειας, αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο αρχές στο επιφανειακό επίπεδο και μια φιλοδοξία. Είναι μόνο νοητικά πράγματα. Εάν κάποιος αληθινά φιλοδοξεί να καλλιεργήσει πραγματικό γκονγκ, που αποτελείται από ύλη υψηλής ενέργειας, χρειάζεται να έχει αυτή τη φιλοδοξία από μόνος του, την επιθυμία να τα καταφέρει. Αλλά, η πραγματική εξέλιξη που πραγματοποιείται σε άλλες διαστάσεις είναι αφάνταστα περίπλοκη, και πέρα από τα μέσα των ανθρώπινων όντων. Όλα γίνονται από τον δάσκαλο του ανθρώπου.

 

Τότε, υπάρχει ένα ζήτημα εδώ. Εάν αναμίξετε πράγματα από άλλες πρακτικές στην καλλιέργειά σας, θα προκύψουν προβλήματα. Στο παρελθόν, οι μοναχοί δεν επιτρέπονταν να έχουν επαφή με άλλες πρακτικές, και για γενεές τα μοναστήρια απαγόρευαν αυστηρά τους μοναχούς από το να διαβάζουν τα κείμενα άλλων πρακτικών. Οι σημερινοί μοναχοί είναι άνω-κάτω. Ήταν σύνηθες οι μοναχοί να μην κατέχουν οποιαδήποτε κοσμικά αποκτήματα, και απαγορεύονταν εντελώς από το να διαβάσουν κείμενα άλλων πρακτικών. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ βασικό να καταφέρει να μείνει με μία μόνο μέθοδο καλλιέργειας, να κρατηθεί σε εγρήγορση σε μια πειθαρχία καλλιέργειας. Μόνο όταν το μυαλό και οι σκέψεις του γεμίζουν με το περιεχόμενο μιας πρακτικής θα είναι σε θέση να καλλιεργείται σταθερά υψηλότερα, προοδεύοντας σε ένα μοναδικό μονοπάτι. Διαφορετικά, εάν αναμίξετε πράγματα από άλλες πρακτικές είναι όπως με την τοποθέτηση ενός εξαρτήματος φωτογραφικής μηχανής σε μια τηλεόραση – θα σταματήσει αμέσως. Απλά επεξηγώ ένα σημείο. Εάν ένας άνθρωπος ανακατεύει πράγματα στην καλλιέργειά του, ολόκληρη η εξάσκησή του θα μπερδευτεί, και δεν θα προοδεύει πλέον. Επιπλέον, θα είναι δύσκολο να διακριθούν τα αληθινά πράγματα από τα ψεύτικα, και εάν αναμίξετε μέσα κακά και ψεύτικα πράγματα, θα καταλήξετε πιθανώς να έχετε καλλιεργηθεί εντελώς μάταια. Ακόμα και ο δάσκαλός σας δεν θα έχει καμία θεραπεία γιατί αυτό είναι πρόβλημα του σίνσινγκ σας.

 

Η [διαδικασία] ανάπτυξης και εξέλιξης γκονγκ είναι αφάνταστα περίπλοκη, αλλά οι άνθρωποι το έχουν αντιμετωπίσει σαν να ήταν κάποια συνηθισμένη ανθρώπινη θεωρία. «Θα μάθω λίγο από τον Χριστιανισμό, λίγο από τον Βουδισμό, λίγο από τον Ταοϊσμό, και λίγο από τον Κομφουκιανισμό.». Μπορεί να αναφερθούν σε αυτό ως: «Διάφορες διδασκαλίες κάτω από την ίδια στέγη», αλλά στην πραγματικότητα αυτά είναι ανοησίες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει στην Τελική Περίοδο του Νόμου. Κάθε άνθρωπος έχει τη φύση του Φο, έχει μια επιθυμία να καλλιεργηθεί, και θέλει να είναι καλός. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν μεταχειριστεί αυτά τα πράγματα ως συνηθισμένη ανθρώπινη θεωρία. Ίσως με τις συνηθισμένες ανθρώπινες δεξιότητες να ισχύει το όσα περισσότερα ξέρετε, τόσο το καλύτερο. Αλλά ένας άνθρωπος [που αναμιγνύει μέσα και άλλες πρακτικές] το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει το μπέρδεμα. Δεν θα έχει κανέναν τρόπο να καλλιεργηθεί, και δεν θα έχει ίχνος γκονγκ.

 

 

Η Φύση του Φο

 

Μία αντίληψη, μόλις διαμορφωθεί, θα σας ελέγχει για όλη σας τη ζωή, επηρεάζοντας τη σκέψη σας, αλλά και όλη την κλίμακα των συναισθημάτων, όπως την ευτυχία σας, το θυμό σας, τη θλίψη, και τη χαρά σας. Διαμορφώνεται επίκτητα (μετά τη γέννηση). Εάν αυτό το πράγμα επιμείνει για κάποιο διάστημα, θα γίνει μέρος της σκέψης ενός ανθρώπου, και θα συγχωνευτεί με τον εγκέφαλο του αληθινού εαυτού αυτού του ανθρώπου· σε αυτό το σημείο θα καθορίσει την ιδιοσυγκρασία του.

 

Οι αντιλήψεις που αναπτύσσονται θα εμποδίζουν και θα ελέγχουν έναν άνθρωπο για το υπόλοιπο της ζωής του. Μία ανθρώπινη αντίληψη είναι συνήθως εγωιστική – ή και ακόμα χειρότερη – και έτσι παράγει κάρμα σκέψης, που, στη συνέχεια, ελέγχει τον άνθρωπο. Ένας άνθρωπος προορίζεται να κυβερνηθεί από την κύρια ψυχή του (τζου γιουάν-σεν). Όταν η κύρια ψυχή σας γίνεται χαλαρή και αντικαθίσταται από αντιλήψεις, παραδίνεστε άνευ όρων, και η ζωή σας τώρα είναι υπό τον έλεγχό τους.

 

Ο εαυτός που είστε εσείς είναι ο εγγενής (αρχικός) εαυτός, και δεν αλλάζει. Αλλά ένας άνθρωπος τείνει να διαμορφώνει εύκολα αντιλήψεις όταν αντιλαμβάνεται πράγματα, και αυτές οι αντιλήψεις δεν είναι εσείς. Εάν μπορείτε να κατορθώσετε να μην διαμορφώσετε καθόλου αντιλήψεις, όταν εξετάζετε κάτι θα έχετε την αντίληψη της δικής σας αγαθής, έμφυτης φύσης – την άποψη του αληθινού σας εαυτού – και θα εξετάζετε το ζήτημα φιλεύσπλαχνα. Όσο περισσότερο ο αληθινός εαυτός σας, εσείς, έρχεται στο προσκήνιο, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της σκέψης σας και τόσο πιο κοντά οι σκέψεις σας είναι στο να είναι Αληθινές, και έτσι τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός στον οποίο οι σκέψεις σας ενσωματώνουν το επίπεδο της έμφυτης, καλής φύσης σας. Τα εξαιρετικά, εξαιρετικά μικροσκοπικά σωματίδια που συγκροτούν το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τη φύση ενός ανθρώπου, κι αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Όταν τα όρια που περιορίζουν τη σκέψη ενός ανθρώπου αφαιρεθούν, η καλή ανθρώπινη τάση, το ταμπεραμέντο, ο χαρακτήρας, και τα [υπόλοιπα] χαρακτηριστικά γίνονται εύκολα προφανή, και αυτό είναι ο αληθινός εαυτός σας.

 

Η κύρια ψυχή δεν θα αλλάξει εξ αιτίας του ανθρώπου που έχει αναπτύξει μία αντίληψη. Η κύρια ψυχή δεν θα αλλάξει τις εγγενείς ιδιότητές της εξ αιτίας της αντίληψης που ο άνθρωπος ανέπτυξε. Μπορεί ωστόσο να συμβεί, εξ αιτίας των διαφόρων ανθρώπινων αντιλήψεων και μορφών κάρμα, η έμφυτη φύση ενός ανθρώπου να θαφτεί, να καλυφθεί, να εγκλωβιστεί πλήρως, και να είναι ανίκανη να λάμψει. Αλλά, δεν θα αλλάξει. Αυτό είναι επειδή το κάρμα μέσα του δεν έχει ύλη τόσο λεπτή ή τόσο μικροσκοπική όσο αυτή. Το κάρμα παράγεται μεταξύ των συνηθισμένων ανθρώπινων όντων, έτσι είναι μία ουσία του συνηθισμένου ανθρώπου. Δεν είναι δυνατό για αυτήν την ύλη να είναι τόσο μικροκοσμική, ενώ όταν δημιουργείται η ζωή ενός ανθρώπου, χρησιμοποιούνται εξαιρετικά μικροκοσμικές ουσίες. Γι’ αυτό το κάρμα δεν μπορεί να τη διαπεράσει. Είναι μόνο ότι η αρχική φύση του ανθρώπου έχει θαφτεί. Η αρχική φύση του ανθρώπου έχει τον δικό της τρόπο να εξετάζει τα πράγματα. Εάν μπορέσετε αληθινά να αφαιρέσετε τις αντιλήψεις που διαμορφώνονται μετά τη γέννηση και να ανακτήσετε την αντίληψη της αρχικής σας φύσης, αυτή θα είναι από εκεί από όπου προήλθατε, η πιο πρώιμη αντίληψη που διαμορφώσατε – δηλαδή, η αντίληψη που είχατε στο μέρος που δημιουργηθήκατε αρχικά. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να υπερνικήσετε τη σκέψη και τις αντιλήψεις που αποκτήθηκαν μετά από τη γέννηση· για αυτό υπάρχει η καλλιέργεια.

 

O Φα έχει διαφορετικές εκδηλώσεις στα διαφορετικά επίπεδα. Σε ένα ορισμένο επίπεδο, έχει τις εκδηλώσεις του εκείνου του επίπεδου. Εάν είστε ένα ον που γεννήθηκε σε εκείνο το επίπεδο, η σκέψη σας θα καθρεφτίσει τις ιδέες του Φα σε εκείνο το επίπεδο. Όταν η αληθινή, αρχική σας φύση επιστρέψει, αυτό θα είναι το επίπεδο στο οποίο θα αντιλαμβάνεστε τα πράγματα, και αυτό το πρότυπο είναι εσείς, ο ίδιος σας ο εαυτός.

 

Το κάρμα δεν έχει το πρότυπο Τζεν Σαν Ρεν· αξιολογεί τα πράγματα σύμφωνα με τα πρότυπα που υπήρχαν τον καιρό που διαμορφώθηκαν οι αντιλήψεις. Μπορεί να μετατρέψει έναν άνθρωπο σε αυτό που οι συνηθισμένοι άνθρωποι αποκαλούν «πανούργο άτομο» ή «πεπειραμένο» άτομο. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι μία περίπτωση διαφορετικών μορφών κάρμα σκέψης που παράγονται καθώς το άτομο καλλιεργείται δραστήρια, και θα εμποδίζουν την καλλιέργεια. Εάν οι άνθρωποι δεν εμποδίζονταν από το κάρμα, η καλλιέργεια θα ήταν εύκολη. Κάρμα όπως αυτό, διαμορφώθηκε κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις και στα πλαίσια των ηθικών προτύπων των προηγούμενων λίγων χρόνων, έτσι αξιολογεί τα πράγματα υπό το φως εκείνων των προτύπων. Εάν μεγάλα ποσά από αυτό το υλικό σχηματιστούν, ο άνθρωπος θα είναι κάτω από την κυριαρχία του για το υπόλοιπο της ζωής του. Όταν η αντίληψη που αναπτύχθηκε πιστεύει ότι κάτι είναι καλό ή κακό, αυτός ο άνθρωπος επίσης θα το πιστεύει, και θα πιστεύει ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν αναλόγως. Αλλά, ο πραγματικός του εαυτός δεν υπάρχει πλέον. Ο πραγματικός του εαυτός είναι εντελώς εγκλωβισμένος και καταπνιγμένος από τις άσπλαχνες, επίκτητα αποκτημένες αντιλήψεις του. Δεν έχει πλέον τα δικά του, αληθινά πρότυπα για να ξεχωρίζει το καλό από το κακό.

 

Μια αντίληψη παίρνει μορφή μέσα στις σκέψεις του εγκεφάλου, και το κάρμα σκέψης που παράγεται από μια αντίληψη είναι μια συστάδα κάρμα που παίρνει μορφή επάνω από το κεφάλι ενός ανθρώπου. Τι γίνεται με μία καλοσυνάτη σκέψη (Σαν νιαν), τότε; Η σχολή του Σακιαμούνι δίδαξε ότι και μόνο η αρχή μιας σκέψης σημαίνει κάρμα. Και στην πραγματικότητα, αυτό που αναφέρεται ως «καλοσυνάτη σκέψη» φαίνεται να είναι διαφορετικό εάν μετρηθεί με υψηλότερα πρότυπα, ή με τις απαιτήσεις του υψηλότερου προτύπου Τζεν Σαν Ρεν.

 

Αυτό σημαίνει ότι ένα συνηθισμένο άτομο που κατοικεί σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να βρει τον εαυτό του. Και μια τέτοια αντίληψη ελέγχει έναν άνθρωπο, όχι μόνο για μία ζωή, αλλά συνεχώς στο εξής. Μόνο όταν μία αλλαγή συμβεί θα εξαλειφθεί. Αν δεν γίνει αυτό, θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο. Όταν η αντίληψη γίνει σταδιακά ισχυρότερη, ο πραγματικός εαυτός του ανθρώπου θα πάψει αληθινά να υπάρχει. Τώρα λέγεται ότι το κάρμα είναι συσσωρευμένο επάνω σε κάρμα στρώμα μετά το στρώμα. Και έχει φθάσει πράγματι σε αυτό το σημείο. Κοιτάξτε απλά τους συνηθισμένους ανθρώπους. Δεν ξέρουν σε τι ξοδεύουν τις ημέρες τους, ούτε για ποιο λόγο ζουν!

 

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές πνευματικές δυνατότητες (Γκεν-τζι) και δυνάμεις να αντιληφθούν (Γου-σινγκ). Αυτό είναι το νόημα. Κάποιος μπορεί να φτάσει να συνειδητοποιήσει αυτά τα πράγματα, που σημαίνει ότι η φύση του Φο αυτού του ανθρώπου μπορεί να ανακτηθεί, και υπάρχει ακόμα ελπίδα για αυτόν. Κάποιος άλλος δεν μπορεί να τα συνειδητοποιήσει, και αυτό σημαίνει ότι είναι θαμμένος πάρα πολύ βαθειά στους επίκτητα αποκτημένους τρόπους σκέψης. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αυτόν, σε αυτήν την περίπτωση.

 

 

Το να είσαι στο Τάο χωρίς να καλλιεργείς το Τάο

 

Η καλλιέργεια ονομάζεται έτσι επειδή παρέχει σε κάποιον μία μέθοδο καλλιέργειας για να καλλιεργηθεί, ένα μονοπάτι για να περπατήσει. Υπήρχε ένα ρητό στο παρελθόν: «Αυτός ο άνθρωπος δεν καλλιεργεί το Τάο, και όμως είναι στο Τάο.» Ενώ ακολουθεί ένα κατώτερο μονοπάτι, εκτιμά την «ανυπαρξία», ή την «κενότητα». Ζει τη ζωή του σε αυτόν τον κόσμο ακολουθώντας την πορεία της μοίρας. Είναι σε ειρήνη με τον κόσμο. Σκέφτεται: «Δώστε το μου εάν προορίζεται να είναι δικό μου· εάν δεν είναι, δεν το θέλω.». Δεν ακολουθεί τις χαρακτηριστικές μορφές καλλιέργειας. Δεν ξέρει καν τι είναι η καλλιέργεια. Ωστόσο υπάρχουν δάσκαλοι που φροντίζουν τους ανθρώπους όπως αυτόν. Σπάνια μπαίνει σε διαφωνίες με άλλους. Αυτό είναι αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούσαν: «Είναι στο Τάο χωρίς να καλλιεργεί το Τάο.». Οι συνηθισμένοι άνθρωποι μπορούν επίσης, όπως αυτοί, να κατορθώσουν να αποφύγουν την επιδίωξη πραγμάτων, αλλά τελικά δεν θα αποκτήσουν μια ουράνια θέση. Ένα τέτοιο άτομο δεν θα αποκτήσει γκονγκ, και μπορεί μόνο να αποθηκεύσει απεριόριστη αρετή, ένα πολύ μεγάλο ποσό. Πολλοί άνθρωποι θα τον βλάψουν, γιατί ένας καλός άνθρωπος δεν περνάει εύκολα. Αλλά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μόνο ένα μεγάλο ποσό αρετής. Εάν αρχίσει μια εξάσκηση, θα μετατραπεί φυσικά σε πολύ γκονγκ. Εάν δεν αρχίσει μια εξάσκηση, πιθανότατα θα ευλογηθεί στην επόμενη ζωή του, με το να γίνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος ή με το να κάνει περιουσία. Απ’ την άλλη, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους που είναι στο Τάο χωρίς να το καλλιεργούν έχουν ιδιαίτερα υπόβαθρα, φυσικά, και υπάρχουν άνθρωποι που τους φροντίζουν. Είναι σε μία κατάσταση μη καλλιέργειας του Τάο, όμως οι σκέψεις του, ή το επίπεδό του, είναι στο Τάο, και έτσι στο μέλλον θα επιστρέψει στην αρχική του θέση. Χωρίς να καλλιεργεί το Τάο, το καλλιεργεί – κάποιος μετασχηματίζει γκονγκ για αυτόν αν και ο ίδιος δεν το ξέρει. Η ζωή του είναι γεμάτη κακοτυχία, υποφέρει και ξεχρεώνει το κάρμα του. Το σίνσινγκ του βελτιώνεται ήσυχα κατά τη διάρκεια της ζωής του, και αυτή είναι πάντα η κατάστασή του. Αυτοί είναι άνθρωποι με ιδιαίτερα υπόβαθρα. Είναι δύσκολο για ένα συνηθισμένο άτομο να το κάνει αυτό.

 

Ο Κομφούκιος άφησε στον άνθρωπο έναν τρόπο συμπεριφοράς που είναι πρέπων στον άνθρωπο – το Δόγμα του Μέσου Όρου. Ο Λάο Τζι δίδαξε μια μέθοδο για καλλιέργεια. Αλλά, όπως αποδείχτηκε, ο κινεζικός λαός συνδύασε τις Κομφουκιανικές ιδέες με αυτές της Σχολής του Τάο. Στο ξεκίνημα της δυναστείας Σονγκ, Βουδιστικές ιδέες άρχισαν [επίσης] να διεισδύουν. Έκτοτε η Bουδιστική σκέψη άλλαξε τόσο, πέρα από κάθε αναγνώριση. Και μετά τη δυναστεία Σονγκ, ο Βουδισμός ενσωμάτωσε πράγματα από τον Κινεζικό Κομφουκιανισμό, όπως η υιική ευσέβεια και τα παρόμοια – πολλά τέτοιου είδους. Αλλά η Σχολή του Φο δεν περιέχει τέτοια πράγματα. Η Σχολή του Φο παίρνει τα ανθρώπινα ζητήματα ελαφρά, και κατά την άποψή της, ποιος ξέρει πόσους γονείς είχε ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια των πολλών ζωών του. Μόνο όταν εγκαταλείψετε όλες αυτές τις προσκολλήσεις και καλλιεργηθείτε με έναν ήρεμο και γαλήνιο νου μπορείτε να επιτύχετε. [Όλα αυτά] είναι προσκολλήσεις. Έτσι, αφότου εισήχθη η Κομφουκιανική σκέψη [στον Βουδισμό], η προσκόλληση της οικογενειακής αγάπης προέκυψε.

 

 

Η ιστορία της δημιουργίας του ανθρώπου από πηλό

 

Τα ανθρώπινα όντα υπάρχουν εδώ στο χαμηλότερο των επιπέδων, και πιο πάνω υπάρχουν στρώματα επί στρωμάτων ουρανών. Ένας Ταθαγκάτα είναι σε αυτό το επίπεδο. Ο Ιησούς άνηκε στο επίπεδο Ταθαγκάτα, όπως και ο Λάο Τζι. Αυτό που μπορούσαν να δουν σε αυτό το επίπεδο περιοριζόταν σε αυτό που ήταν εκεί και κάτω από αυτούς. Μπορούσαν να δουν πολύ λίγο από αυτό που ήταν από πάνω τους, πόσο μάλλον πολύ πιο πάνω. Αυτό οφειλόταν στα επίπεδά τους που υπαγόρευε το πόση σοφία κατείχαν.

 

Για την ιδέα της δημιουργίας του ανθρώπου από πηλό που ο Ιησούς γνώριζε, ήταν μία έκφραση που χρησιμοποιούσε που προερχόταν από το ον που θεωρούσε ως Κύριό [του]: «Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο από πηλό.». Όμως αναφερόταν στον πηλό που οι συνηθισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν; Όχι. Δεν ήταν ο πηλός που οι συνηθισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν. Κατά κανόνα, στις υψηλότερες διαστάσεις όλη η ύλη, συμπεριλαμβανομένου του πυλού, είναι ύλη υψηλής ενέργειας ενός πιο μικροκοσμικού επιπέδου. Τότε σε ποιο σημείο δημιουργήθηκε ο «άνθρωπος» που περιέγραψε; Έγινε πριν την αυγή του πολιτισμού στη Γη, ή σε κάποιον άλλο χρόνο; Πράγματι υπήρχε μια περιγραφή με αυτή την έννοια, που περιλαμβανόταν σε έναν μακρινό μύθο, και τον είπε στους ανθρώπους – δηλαδή ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο από πηλό.

 

Αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είναι ο πηλός αυτής της ανθρώπινης πλευράς. Ο πηλός στην άλλη πλευρά έχει δύναμη, και τα πράγματα που αποτελούν εκείνη την πλευρά είναι, εάν έρθουν εδώ, παρόμοια με το γκονγκ. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι ο [άνθρωπος] δημιουργήθηκε στην άλλη πλευρά. Τα ουράνια όντα έχουν δέρμα λεπτότερο και πιο απαλό από το δικό μας εδώ. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν κύτταρα που αποτελούνται από το ίδιο στρώμα ουσιών όπως τα δικά μας· τα δικά τους αποτελούνται από λεπτότερες και πιο μικροσκοπικές ουσίες. Όταν σπρώχτηκαν σε αυτή τη διάσταση του συνηθισμένου ανθρώπου, αποδείχτηκε ότι ήταν ίδιοι με τον άνθρωπο. Ήταν μόνο ότι φαίνονταν εξαιρετικά όμορφοι με μία ιδιαίτερα λεπτή εμφάνιση. Αυτό σήμαινε ότι ένα μεγαλύτερο σωματικό στρώμα κυτταρικής ύλης έπρεπε να προστεθεί για τον άνθρωπο. Και είναι έτσι που τα ανθρώπινα όντα προσέλαβαν την εμφάνιση που έχουν.

 

Οι άνθρωποι στους ουρανούς έχουν κι αυτοί σώματα, και φαίνονται ίδιοι με μας όταν πετούν ως εδώ. Κάτω από τα μεγάλα βουνά της Κίνας υπάρχουν θαμμένα πτώματα ουράνιων όντων. Όταν πέθαναν τα σώματά τους θάφτηκαν κάτω από τα βουνά. Αυτοί οι άνθρωποι φαίνονται σχεδόν ίδιοι με τα ανθρώπινα όντα, αντίθετα με αυτό που περιγράφηκε στις γραφές. Όταν ο Ιησούς ήταν στον κόσμο δεν άφησε στους ανθρώπους οποιεσδήποτε γραφές. Αντίθετα, ήταν οι άνθρωποι μετά από αυτόν, οι πιστοί του, που τις έγραψαν, και το έκαναν έτσι σύμφωνα με τον καιρό τους. Ο Βούδας Σακιαμούνι, επίσης, δεν άφησε πίσω καμία γραφή· ήταν, παρομοίως, οι πιστοί του που τις έγραψαν. Έτσι, ήταν οι οπαδοί τους που είχαν ακούσει το τι ειπώθηκε, αλλά απέτυχαν να καταλάβουν το αρχικό νόημα, το σε τι είδους ανθρώπων αναφέρονταν, ή σε ποιο ιστορικό πλαίσιο συνέβησαν τα πράγματα που περιγράφηκαν.

 

Ο [Ιησούς] είπε ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από πηλό, κι αυτό άφησε τους συνηθισμένους ανθρώπους μπερδεμένους, να σκέφτονται: «Μα τα σώματά μας δεν είναι πηλός.». Το νόημα είναι ότι ο πηλός στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι ανώτερος από το υλικό των σαρκικών σωμάτων μας. Όσο υψηλότερο το επίπεδο, τόσο ανώτερο είναι.

 

Σε έναν αρκετά μακρινό καιρό πριν από την ύπαρξη του χαμηλού επιπέδου ανθρώπου, τα όντα επάνω δημιούργησαν τον άνθρωπο σε άλλες διαστάσεις. Τη στιγμή που θα έλεγα, σε μία διάσταση, κάτι να σχηματιστεί, αμέσως θα έπαιρνε μορφή. Και οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να δημιουργηθεί απλά με τη σκέψη αυτού – σχεδιάζεις κάτι με το δάχτυλο στον αέρα και θα σχηματιστεί, αν και σε άλλες διαστάσεις. Με άλλα λόγια, αυτό που έχει ειπωθεί στο παρελθόν για τη δημιουργία του κόσμου, για τη δημιουργία ενός επιπέδου των ουρανών, ή αυτό που οι Βουδιστικές γραφές είπαν όσων αφορούν τη δημιουργία του σύμπαντος – αυτά τα πράγματα ήταν όλα εκδηλώσεις της δύναμης των Φο. Αυτό που μας λέει αυτό είναι ότι, θετικό κάρμα, καλό κάρμα, και κακό κάρμα όλα γενικεύτηκαν από αυτούς ως «κάρμα.». Έτσι αυτά τα πράγματα δημιουργήθηκαν από τους Φο.

 

Ένας Φο μεγάλης δύναμης μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει ένα ουράνιο επίπεδο αμέσως, και όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του Φο, τόσο πιο θαυμάσιος είναι ο ουρανός που δημιουργεί. Και επιπλέον, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα χέρια του· μόνο να ανοίξει το στόμα του και να το πει φτάνει. Και για τον ακόμα υψηλότερο Φο, μία και μόνο σκέψη είναι αρκετή – με μία μόνο σκέψη αυτό πραγματοποιείται. Γι’ αυτό οι Φο των οποίων τα επίπεδα είναι πιο υψηλά από αυτό των Ταθαγκάτα δεν μπορούν να χειριστούν τις συνηθισμένες ανθρώπινες υποθέσεις· στο σχηματισμό μόνο μίας σκέψης, τα πράγματα στη Γη θα άλλαζαν αμέσως. Αλλά, ούτε ένας Ταθαγκάτα Φο δεν χειρίζεται τα πράγματα άμεσα εδώ. Κατά κανόνα, δίνει μόνο οδηγίες, και οι Μποντισάτβες βάζουν τα πράγματα σε δράση.

 

 

Τα όρια της σύγχρονης επιστήμης και, η ευρύτητα και εμβρίθεια του Νόμου του Φο

 

 Ακόμη και με το Ντάρμα που ο Βούδας Σακιαμούνι μετέδωσε, τα ανθρώπινα όντα ήταν σε θέση να αισθανθούν την απεραντοσύνη του Νόμου του Φο. Ωστόσο, ο Φα είναι απλά τεράστιος – είναι αληθινά έτσι. Αυτό που ο Βούδας Σακιαμούνι δίδαξε, ήταν, δεδομένου του επιπέδου του, ο Φα του Ταθαγκάτα. Ακόμη και αυτός φάνηκε πολύ υψηλός στους συνηθισμένους ανθρώπους. Στο παρελθόν, μόνο ένας Ταθαγκάτα μπορούσε να αποκαλεστεί Φο. Ούτε μια Μποντισάτβα ούτε ένας Άρχατ ήταν Φο· κανένας τους δεν είχε φθάσει στο επίπεδο ενός Φο. Έτσι συνήθως όποτε κάποιος έλεγε τον όρο «Φο», αναφερόταν σε έναν Ταθαγκάτα. Αλλά ο Ταθαγκάτα δεν είναι η υψηλότερη θέση στο σύμπαν· είναι το χαμηλότερο επίπεδο ενός Φο. Και μεταξύ των Φο, μόνο εκείνοι στο χαμηλότερο επίπεδο φροντίζουν τις συνηθισμένες ανθρώπινες υποθέσεις. Οι Φο ενός πάρα πολύ υψηλού επιπέδου δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, διότι μόλις άνοιγαν τα στόματά τους, αλλαγές στη Γη θα συνέβαιναν. Πώς θα μπορούσε αυτό να επιτραπεί; Δεν μπορούν να αναμιχθούν στο ελάχιστο. Έτσι είναι μόνο οι Ταθαγκάτα που φροντίζουν τα ανθρώπινα πράγματα. Οι Ταθαγκάτα, ωστόσο, δεν χειρίζονται προσωπικά τα πράγματα. Είναι οι Μποντισάτβες που κάνουν πράγματα για να σώσουν τους ανθρώπους. Έτσι ακόμη και μόνο η επίτευξη του επιπέδου του Ταθαγκάτα είναι εξαιρετική.

 

Στο μικροσκοπικό επίπεδο [ένας Ταθαγκάτα] μπορεί να αντιληφθεί τρεις χιλιάδες χιλιόκοσμους σε έναν μόνο κόκκο άμμου. Στις διδασκαλίες του Βούδα Σακιαμούνι υπάρχει η θεωρία των τριών χιλιάδων χιλιόκοσμων. Είπε ότι μέσα στον γαλαξία μας υπήρχαν τρεις χιλιάδες πλανήτες που μοιάζουν με αυτόν των ανθρώπων, που περιέχουν ζωές ίδιες με τα ανθρώπινα όντα. Στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότεροι από τρεις χιλιάδες. Είπε επίσης ότι υπάρχουν τρεις χιλιάδες χιλιόκοσμοι σε έναν κόκκο άμμου. Δηλαδή, σε έναν μόνο κόκκο άμμου υπάρχουν τρεις χιλιάδες κόσμοι όπως αυτόν που κατοικεί ο άνθρωπος, κάτι ασύλληπτο. Όταν το ουράνιο μάτι είναι ανοιχτό, κάποιος μπορεί να δει πράγματα σαν να είναι μεγεθυμένα, και βλέπει μικροσκοπικά πράγματα όπως αυτά στο μικροκοσμικό επίπεδο. Αλλά, μόνο φανταστείτε το. Υπάρχουν τρεις χιλιάδες χιλιόκοσμοι σε έναν κόκκο άμμου. Τότε, οι τρεις χιλιάδες χιλιόκοσμοι σε εκείνο τον κόκκο άμμου έχουν θάλασσες και ποτάμια μέσα τους, έτσι δεν είναι; Τότε, δεν υπάρχουν άλλες τρεις χιλιάδες χιλιόκοσμοι στην άμμο εκείνων των ποταμών; Έτσι, ούτε ο Βούδας Σακιαμούνι είχε δει την προέλευση της ύλης. Έτσι είπε: «Η μικρότητά της είναι τέτοια που δεν υπάρχει καθόλου εσωτερικό», εννοώντας ότι είναι τόσο μικρή που η προέλευση της ύλης είναι ανεπαίσθητη.

 

Σήμερα η φυσική μπορεί μόνο να υπολογίσει ότι ένα μόριο αποτελείται από άτομα, και ότι ένα άτομο αποτελείται από έναν πυρήνα και ηλεκτρόνια. Περαιτέρω στον μικρόκοσμο υπάρχουν κουάρκς και νετρίνο. Και μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει, αυτό είναι όλο. Τότε ποια είναι, αν πάμε περαιτέρω προς τα κάτω, η προέλευση της ύλης; Ούτε τα μικροσκόπια μπορούν να ανιχνεύσουν τα κουάρκς και τα νετρίνο. Η ύπαρξή τους είναι γνωστή μόνο μέσω της βοήθειας άλλων οργάνων. Όσον αφορά την απάντηση στο τι βρίσκεται πιο κάτω, η ανθρώπινη τεχνολογία υπολείπεται θλιβερά. Όσον αφορά τα μεγάλα πράγματα, ο άνθρωπος θεωρεί ότι οι πλανήτες είναι τα μεγαλύτερα αντικείμενα. Αλλά αυτό δεν είναι όπως ο Βούδας Σακιαμούνι το είδε. Αυτό που ο Βούδας Σακιαμούνι είδε ήταν στην πραγματικότητα πολύ μεγάλο. Ανακάλυψε ότι οι πλανήτες δεν ήταν οι μεγαλύτεροι. Κοιτάζοντας, ωστόσο, προσεκτικά περαιτέρω προς τα πάνω, δεν μπορούσε να δει το ζενίθ. Έτσι στο τέλος είπε: «Η μεγαλοσύνη του είναι τέτοια που δεν υπάρχει καθόλου εξωτερικό.» Έτσι η δήλωσή του ότι: «Η μεγαλοσύνη του είναι τέτοια που δεν υπάρχει καθόλου εξωτερικό, και η μικρότητά του είναι τέτοια που δεν υπάρχει καθόλου εσωτερικό» σήμαινε ότι είναι τόσο μεγάλο που δεν υπάρχει κανένα όριο σε αυτό, και τόσο μικροσκοπικό που το κατώτατο σημείο του δεν μπορεί να φανεί.

 

Τα ζωντανά όντα είναι περίπλοκα, και η δομή του σύμπαντος είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Η γνώση που κατέχεται από τον άνθρωπο σήμερα έχει φθάσει στο κορύφωμά της. Έχοντας φτάσει στο κορύφωμά της, έχει καταλήξει να γίνει κάτι που περιορίζει την ανάπτυξη της ανθρώπινης επιστήμης. Παραδείγματος χάριν, πολλοί ολοκληρωμένοι επιστήμονες έχουν εκθέσει αξιώματα στους τομείς της φυσικής και της χημείας. Μέσα στα όρια αυτών των αξιωμάτων, αυτά που λένε πράγματι ισχύουν. Και είναι εντάξει να χτίσετε επάνω σε αυτά. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ένα «πολυεπίπεδο» πράγμα. Όταν ξεπεράσετε τα αξιώματά τους, θα διαπιστώσετε ότι τα αξιώματα στην πραγματικότητα έχουν χρησιμεύσει στο να περιορίσουν τους ανθρώπους.

 

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου διαφορετικά για την επιστήμη των πρόσφατων χρόνων. Μερικοί άνθρωποι διατυπώνουν έναν προσδιορισμό στην επιστήμη, και έτσι κάτι θεωρείται «επιστήμη» μόνο εάν υπακούει σε αυτόν τον προσδιορισμό. Και όταν μένετε εντός των ορίων της, ο καθένας θεωρεί ότι είναι επιστήμη. Όταν υπερβαίνετε τον προσδιορισμό της, ανακαλύπτετε ότι έχει χρησιμεύσει για να περιορίσει την πρόοδο της ανθρωπότητας. Τίποτα που είναι μη απτό ή αόρατο δεν επιτρέπεται εκεί, έτσι οι περιορισμοί που επιβάλλει είναι σημαντικοί. Οι Φο, οι Ταοϊστικές θεότητες, και οι Θεοί για τους οποίους μιλάμε υπάρχουν σε άλλες διαστάσεις που ο άνθρωπος δεν μπορεί να αγγίξει ή να δει. Τότε εάν αυτά τα όντα ήταν να ανακαλυφθούν χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της σημερινής επιστήμης, αυτό δεν θα τις καθιστούσε επιστημονικά αποδειγμένες; Οπωσδήποτε! Αλλά η Δύση έχει διατυπώσει έναν προσδιορισμό για την επιστήμη, και οτιδήποτε η σύγχρονη επιστήμη είναι ανίκανη να εξηγήσει ταξινομείται ως θεολογία ή θρησκεία, χωρίς εξαίρεση. Δεν τολμά να αναγνωρίσει τέτοια πράγματα.

 

Η Δυτική επιστήμη έχει φθάσει στα άκρα. Η σχολή του Φο υποστηρίζει ότι όλα περνούν από τα στάδια του σχηματισμού, της στάσης, και του εκφυλισμού. «Σχηματισμός» σημαίνει ότι παίρνουν μορφή, ενώ «Στάση» σημαίνει ότι παραμένουν σε μια ορισμένη φάση. Η επιστήμη από την Ευρώπη, που περιορίστηκε από το πλαίσιο που καθιέρωσε, είναι τώρα ανίκανη να προοδέψει περαιτέρω. Εάν ήταν να συνεχίσει να εξετάζει προς τα κάτω, αυτό που θα μπορούσε να ανακαλυφθεί θα ήταν κάτι πέρα από τα όρια της επιστήμης της. Έτσι «τσουβαλιάζει» κατηγορηματικά αυτά τα πράγματα μαζί ως θρησκεία ή θεολογία. Αλλά εάν κάποιος ανακαλύψει πράγματα που δεν υπάρχουν στο παρόν σώμα της επιστημονικής γνώσης, και το κάνει αυτό μέσω της σύγχρονης ανθρώπινης επιστήμης και τεχνολογίας, ή ανακαλύψει πράγματα που είναι μη απτά και αόρατα και τα μελετήσει με την επιστημονική μέθοδο του καιρού μας, αυτό δεν είναι επιστημονικό; Το πρόβλημα είναι ότι ο καθορισμός της επιστήμης έχει οριοθετηθεί από καιρό, και οτιδήποτε πέρα από τα όριά του αμφισβητείται κατηγορηματικά. Έτσι δεν αφήνεται καθόλου χώρος για περαιτέρω πρόοδο.

 

Και υπάρχουν μερικοί επιστήμονες, πρόσωπα που θεωρούνται «αυθεντίες» σε ορισμένους τομείς, οι οποίοι έχουν θέσει πάρα πολλά αξιώματα. Αυτοί οι επιστήμονες, όπως ο Νεύτων και ο Αϊνστάιν, ήταν πολύ ολοκληρωμένοι κατά τα πρότυπα των συνηθισμένων ανθρώπων και μπορούσαν να αντιληφθούν πολλά περισσότερα από το μέσο άτομο. Και τα αξιώματα που έθεσαν, όπως και η επιστημονική κληρονομιά τους, παραμένουν ως μια πληθώρα πολύτιμων γνώσεων. Αλλά, λέγοντας αυτό, οποιαδήποτε έρευνα που γίνεται ή γνώση που προσεγγίζεται με εργασία μέσα στα όρια της σκέψης τους, είναι αναγκασμένη να τηρεί ορισμένα πρότυπα. Εάν όσοι έρθουν μετά από αυτούς λειτουργούν εντελώς μέσα στα θεωρητικά πλαίσια αυτών των επιστημόνων, τότε οι μεταγενέστεροι δεν θα τους ξεπεράσουν ποτέ ούτε θα καταφέρουν νέα σημαντικά επιτεύγματα.

 

Όταν η ανακάλυψη ή η εφεύρεση κάποιου ξεπερνά τα όρια των προηγουμένων κυριαρχούντων αξιωμάτων, θα γίνει αντιληπτό ότι τα αξιώματα που τέθηκαν περιόριζαν τους ανθρώπους. Αυτό επειδή υπάρχουν υψηλότερες μορφές γνώσης, και υψηλότερες αλήθειες, που βρίσκονται σε πιο υψηλά επίπεδα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η γνώση μας για την ύλη. Παλιότερα το μικρότερο σωματίδιο της ύλης που ήταν γνωστό στον άνθρωπο ήταν ο ατομικός πυρήνας. Όμως δεν είναι έτσι πια τα πράγματα, διότι τώρα υπάρχουν κουάρκς και μετά τα νετρίνο. Το ζήτημα είναι ότι τα ανθρώπινα όντα μαθαίνουν συνεχώς περισσότερα για τέτοια πράγματα. Αλλά ένα νέο αξίωμα, επάνω στην ανακάλυψη κάτι άλλου, θα χρησιμεύσει ως ένας ακόμα περιορισμός. Αυτό συμβαίνει. Είναι αλήθεια ότι τέτοια αξιώματα χρησιμεύουν συνήθως να περιορίζουν τους ανθρώπους.

 

Ο Αϊνστάιν δεν ήταν κάποιο συνηθισμένο άτομο. Βρήκε ότι, αυτά που η θρησκεία, ακόμη και η θεολογία, δίδασκαν, είναι αληθινά. Η ανθρώπινη κατανόηση για τον φυσικό κόσμο περιορίζεται στη γνώση των ανθρώπινων όντων, όπως με τα επιστημονικά αξιώματα που έχουν διατυπωθεί. Εάν ήταν η έρευνα των ανθρώπων να ψάξει αληθινά βαθύτερα, και οι προσπάθειές τους να προχωρήσουν περαιτέρω, θα έβρισκαν ότι αυτό που έχει διδάξει η θρησκεία είναι αληθινό. Συνεπώς, οι ζωές που υπάρχουν σε ένα επίπεδο πιο υψηλό από τον άνθρωπο αντιπροσωπεύουν μια επιστήμη και μια τεχνολογία ένα επίπεδο πιο υψηλό, και η κατανόησή τους για τον κόσμο μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας που κατέχουν, ξεπερνά αυτήν των συνηθισμένων ανθρώπινων όντων. Γι’ αυτό ο Αϊνστάιν, έχοντας φτάσει στην κορυφή της ανθρώπινης επιστήμης και τεχνολογίας και μετά τη βαθειά έρευνα μέσω της εργασίας του, βρήκε ότι αυτό που δίδασκε η θρησκεία είναι απολύτως αληθινό. Τον τελευταίο καιρό πολλοί επιστήμονες και φιλόσοφοι έχουν στραφεί τελικά στη θρησκεία – και αυτά είναι άτομα με πολλά επιτεύγματα. Σε αντίθεση, εκείνοι που παραλύουν σήμερα από τους περιορισμούς που διατυπώνονται από τη σύγχρονη επιστήμη και την τυφλή πίστη τους σε αυτήν, στιγματίζουν κατηγορηματικά αυτά τα πράγματα [που δεν μπορεί να φτάσει η επιστήμη] ως «ψευδοεπιστήμη[1]».

 

 

«Όλες οι μέθοδοι επιστρέφουν σε Μία»

 

Το ρητό ότι «όλες οι μέθοδοι επιστρέφουν σε μία» είναι κάτι που διδάσκεται κανονικά μέσα στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου τρόπου καλλιέργειας. Η σχολή του Τάο υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρεις χιλιάδες εξακόσιες πρακτικές, που όλες μπορούν να οδηγήσουν στο Τάο. Η σχολή του Φο υποστηρίζει ότι έχει ογδόντα τέσσερις χιλιάδες πρακτικές, με τις οποίες κάποιος μπορεί να καλλιεργήσει τη Φύση του Φο. Εάν, ωστόσο, κάποιος προσπαθήσει να συνδυάσει κάποιες διαφορετικές θρησκείες και να τις ασκήσει όλες μαζί την ίδια στιγμή αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό [από αυτό που το ρητό αναφέρει]. Πώς μπορούν τα ανθρώπινα όντα να γνωρίζουν τα θεϊκά ζητήματα; Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι απλώς απόλυτη βλακεία.

 

Στην παλαιά Κίνα υπήρξε μια ομάδα γνωστή ως «Ο Δρόμος της Ενότητας» (Γιγκουαντάο). Η ομάδα, που εμφανίστηκε προς το τέλος της δυναστείας Τσινγκ, προωθούσε την ενσωμάτωση πέντε θρησκειών. Ήταν αιρετική σέχτα, και από τη στιγμή που εμφανίστηκε στην Τσινγκ, οι άνθρωποι επιδίωξαν να τη συντρίψουν· οι αυτοκράτορες του Μεγάλου Τσινγκ θέλησαν να την καταστρέψουν. Νωρίς στη Δημοκρατική περίοδο, το Εθνικιστικό Κόμμα (KMT) παρομοίως επιδίωξε να την καταστρέψει, εκτελώντας τα μέλη της μαζικά. Όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα πήρε την εξουσία στην επανάσταση, ομοίως σκότωσε τα μέλη της ομάδας μαζικά. Γιατί συνέβη αυτό; Στην πραγματικότητα, τίποτα στη συνηθισμένη ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι κατά τύχη. Το ξετύλιγμα της ιστορίας ακολουθεί απλά τις ουράνιες αλλαγές. Έτσι, οτιδήποτε συμβαίνει στην ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι μόνο το προϊόν κάποιου που κάνει κάτι αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή. Με άλλα λόγια, δεν ήταν οι συνηθισμένοι άνθρωποι που ήθελαν να το συντρίψουν, αλλά η θέληση του Ουρανού. Τα υψηλότερα όντα θέλησαν να καταστραφεί και δεν θα επέτρεπαν την ύπαρξή του. Εκείνες οι μπούρδες για «ενσωμάτωση πέντε θρησκειών» ήταν μια σοβαρή περίπτωση υπονόμευσης του Φα. Ήταν μια περίπτωση δαιμόνων που ενεργούσαν μεταξύ των ανθρώπων.

 

Ούτε ακόμα και ο Ουράνιος Άρχοντας της Αρχέγονης Αρχής ή ο Βούδας Σακιαμούνι δεν ήταν τόσο τολμηρός ώστε να προτείνει την ένωση ή τη συγχώνευση του Βουδισμού και του Ταοϊσμού. Πώς μπορούσε αυτό να συμβεί! Ακόμη και μέσα στον ίδιο το Βουδισμό, διδάσκεται ότι δύο τρόποι καλλιέργειας δεν μπορούν να αναμιχθούν μαζί. Παραδείγματος χάρη, εκείνοι που ασκούν την Αγνή Γη δεν μπορούν να ασκήσουν Ζεν. Τα δύο δεν μπορούν να αναμιχθούν. Και εκείνοι που καλλιεργούν Ζεν δεν μπορούν να ασκήσουν Τιαντάι ή Χουαγιάν. Απλά δεν μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικούς τρόπους μαζί όταν καλλιεργείστε. Και γιατί αυτό; Είναι επειδή η εξέλιξη του γκονγκ είναι κάτι αφάνταστα περίπλοκο. Έχετε μόνο ένα σώμα, και μοιάζει με έναν τύπο πρώτης ύλης που τροφοδοτεί μια μηχανή. Το γκονγκ σας παράγεται σε αυτή τη μηχανή. Όλα πρέπει να ρυθμιστούν με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομερώς για εσάς – είτε αυτό είναι η μέθοδος η χρησιμοποιημένη για να σας σώσει, είτε το κάθε βήμα που πρόκειται να ληφθεί, είτε η μορφή στην οποία κάθε τύπος γκονγκ εξελίσσεται, κλπ. Αλλά, εάν στα μισά του δρόμου σας, ήταν να μπείτε σε μια διαφορετική μηχανή, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Θα μπορούσατε να καλλιεργηθείτε ακόμα; Πέστε μου εσείς. Θα ήσασταν το απόλυτο μπέρδεμα. Θα γινόσασταν ένας σωρός άχρηστα πράγματα.

 

Πολλοί άνθρωποι έχουν αποτύχει να προχωρήσουν στην εξάσκησή τους ακριβώς επειδή καλλιεργούνται έτσι ανεύθυνα. Αυτό που ο Βούδας Σακιαμούνι αληθινά εννοούσε με το «όχι δεύτερος τρόπος καλλιέργειας» (μπου ερ φα-μεν), ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μίξη στην καλλιέργεια. Αργότερα το ρητό «όχι δεύτερος τρόπος καλλιέργειας» παρανοήθηκε, και εννοήθηκε ως κάτι άλλο. Αλλά, η μίξη των πρακτικών είναι αυστηρά απαγορευμένη. Ο Δρόμος της Ενότητας δίδασκε για την «ένωση πέντε θρησκειών» – κάτι που οι νόμοι του Ουρανού απαγορεύουν. Ωστόσο τώρα η ομάδα έχει ξαναεμφανιστεί στην Ταϊβάν. Στην Τελική Περίοδο του Νόμου κανείς δεν πρόκειται να παρέμβει, και αυτό επειδή κανένας δεν χειρίζεται τις ανθρώπινες υποθέσεις αυτή την περίοδο. Ο άνθρωπος έχει γίνει ακόμα χειρότερος, έτσι όλα τα [θεϊκά όντα] έχουν παρατήσει τον έλεγχό τους και δεν φροντίζουν πλέον τα πράγματα. Ούτε σώζουν ανθρώπους. Αυτοί που πρεσβεύουν μια πίστη στο Βούδα ή τον λατρεύουν δεν ενδιαφέρονται για αυστηρή καλλιέργεια. Θέλουν μόνο πλούτο ή να απομακρύνουν την κακοτυχία. Είναι τόσο άσχημα.

 

Ωστόσο οι άνθρωποι ακόμα νομίζουν ότι αυτό που διδάσκει [ο Δρόμος της Ενότητας] έχει νόημα. Οι σκέψεις στο μυαλό ενός καλλιεργητή, όπως και κάποιου με θρησκευτική πίστη, είναι πολύ καίριες. Μερικοί τρόποι καλλιέργειας εξαρτώνται εντελώς από την πίστη και δεν περιλαμβάνουν καθόλου τεχνικές, έτσι όταν στο μυαλό σας υπάρχουν άλλα πράγματα αναμεμιγμένα, θα βρωμίσουν αυτό που η εξάσκησή σας καλλιεργεί. Ποτέ δεν προοριζόταν να περιλάβει οποιεσδήποτε τέτοιες σωματικές κινήσεις. Εκτός αυτού, δαίμονες τώρα γεμίζουν τον ανθρώπινο κόσμο, και επιφέρουν την καταστροφή της ανθρωπότητας. Δεν έχει ο καθένας καλές σκέψεις (Σαν νιάν); Αυτό είναι ακριβώς που οι δαίμονες βγήκαν έξω να καταστρέψουν, αναγκάζοντάς σας να αποτύχετε στην καλλιέργεια.

 

 

Ο Βουδισμός Ζεν είναι ακραίος

 

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που είναι ακραίοι και εκείνοι που παίρνουν τη μέση οδό. Εξαρχής ο Βουδισμός Ζεν ήταν στην ακραία κατηγορία, και δεν υπολογιζόταν ως σύστημα καλλιέργειας. Η αμφισβήτηση πάντα τον περιέβαλε. Αν και άνθρωποι καλλιεργήθηκαν σύμφωνα με τις μεθόδους του Ζεν, στην πραγματικότητα ήταν κάτω από τη φροντίδα του Βούδα Σακιαμούνι, λόγω της πρόθεσής τους να καλλιεργήσουν τη Φύση του Φο και της αναζήτησης της καλοσύνης. Το Ζεν δεν αποτελεί κάποιο σύστημα. Ο Μποντιντάρμα δεν έχει δικό του ουράνιο βασίλειο, και έτσι δεν μπορεί να παρέχει σωτηρία στους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Μποντιντάρμα, πίσω στον καιρό του, θεώρησε τον Βούδα Σακιαμούνι ως τον ιδρυτή δάσκαλο. Αν και αποκαλείται πατριάρχης του Ζεν, στην πραγματικότητα ήταν μαθητής του Βούδα Σακιαμούνι – μαθητής της εικοστής όγδοης γενεάς, και ένας που σεβόταν πάρα πολύ τον Βούδα Σακιαμούνι. Δουλεύοντας πάνω στις θεωρίες του Βούδα Σακιαμούνι, εστίασε τον φωτισμό του στην «ανυπαρξία», και αυτό δεν παρέκκλινε από τις αρχές του Σακιαμούνι. Με το πέρασμα του χρόνου, το Ζεν πήρε την κάτω βόλτα. Οι γενεές αργότερα ήρθαν να θεωρήσουν την προσέγγιση του Μποντιντάρμα ως τρόπο καλλιέργειας αυτόνομο, και την πίστεψαν ως ανώτατη. Δεν ήταν ανώτατη, ωστόσο. Το Ζεν στην πραγματικότητα εξασθένιζε με κάθε επόμενη γενεά, και ο ίδιος ο Μποντιντάρμα είχε πει ότι οι διδασκαλίες του θα εκτείνονταν μόνο για έξι γενεές.

 

Ο Μποντιντάρμα έδωσε ένα σχετικά μεγάλο βάρος στην «ανυπαρξία» που ο Βούδας Σακιαμούνι δίδαξε, και κράτησε τον Βούδα Σακιαμούνι σε μεγάλη εκτίμηση· ήταν γνωστός ως ο μαθητής του της εικοστής όγδοης γενεάς. Αλλά οι γενεές που ακολούθησαν παγιδεύτηκαν εντελώς στα άκρα. Και μόλις συνέβη αυτό, έφθασε στο στάδιο του εκφυλισμού, όπου o Μποντιντάρμα και ο Σακιαμούνι αντιμετωπίζονταν σχεδόν ως ίσοι. Οι άνθρωποι άρχισαν να σέβονται τον Μποντιντάρμα, και θεώρησαν τις θεωρίες του Μποντιντάρμα τη μοναδική και μόνη Βουδιστική αλήθεια. Αυτό βασικά σήμαινε ότι ξεστράτισαν.

 

Αυτό είναι επειδή ο Μποντιντάρμα καλλιεργήθηκε σε ένα χαμηλό επίπεδο και έφθασε μόνο στην ουράνια θέση του Άρχατ – δηλαδή, ήταν μόνο ένας Άρχατ. Πόσα μπορούσε πραγματικά να γνώριζε; Στο κάτω-κάτω δεν είχε φθάσει στο επίπεδο Ταθαγκάτα. Το χάσμα μεταξύ του επιπέδου του και αυτού του Βούδα Σακιαμούνι ήταν τεράστιο! Και για αυτόν τον λόγο, οι διδασκαλίες του είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία των συνηθισμένων ανθρώπων, και οι θεωρίες του είναι ευκολότερες για τους συνηθισμένους ανθρώπους να τις δεχτούν – ιδιαίτερα σε αυτούς που βλέπουν τη θρησκεία ως φιλοσοφία ή ιδεολογία. Εκείνοι που υιοθετούν μια ακαδημαϊκή προσέγγιση και μελετούν τον Βουδισμό ως φιλοσοφία είναι αυτοί που τείνουν πιο πολύ να δεχτούν τη θεωρία του. Μοιάζει πολύ με τη συνηθισμένη φιλοσοφία.

 

Οι Φο βρίσκονται σε κάθε επίπεδο, όσο υψηλά και αν πάει κανείς. [Αλλά, σύμφωνα με το Ζεν], καλλιεργείστε και καλλιεργείστε, και μετά, δήθεν, τίποτα δεν υπάρχει. Στην καλλιέργειά τους δεν αναγνωρίζουν καν τα ανθρώπινα όντα. Ζωντανά και ορατά ανθρώπινα όντα είναι ακριβώς εδώ ενώπιον μας και όμως δεν τα αναγνωρίζουν ως πραγματικά. Είναι ακόμα χειρότερο και από εκείνα τα συνηθισμένα άτομα με τη φτωχή πνευματική επίγνωση που λένε: «Θα το πιστέψω μόνο εάν το δω, εάν δεν το δω δεν το πιστεύω». Αυτοί οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν καν αυτό που βλέπουν. Τότε, γιατί ζείτε; Γιατί κοπιάζετε να ανοίξετε τα μάτια σας; Κλείστε τα μάτια σας, μην ξαπλώνετε, μην στέκεστε… Δεν υπάρχει τίποτα, σωστά; Έχουν πάει στα άκρα. Ο Μποντιντάρμα είπε ότι το Ντάρμα του θα μπορούσε να περαστεί μόνο για έξι γενεές. Είναι βλακεία το πώς οι άνθρωποι σήμερα ακόμα προσκολλώνται σε αυτό το δόγμα που δεν ήταν ποτέ βάσιμο από την αρχή κιόλας. Έχουν πέσει  σε αδιέξοδο. Δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους, δεν αναγνωρίζουν τους Φο, και τι λένε για τον πλανήτη Γη; Εάν δεν αναγνωρίζουν ούτε την ύπαρξή τους, ποιος ο λόγος να έχουν όνομα; Και ποιος ο λόγος να τρώνε; Θα μπορούσατε απλά να είστε πεινασμένοι όλη τη μέρα, να μην βλέπετε τι ώρα είναι, και να εμποδίσετε όλους τους ήχους…

 

Και μετά από όλα αυτά, δεν υπάρχει τίποτα. Τότε αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τον Βούδα Σακιαμούνι; Εάν ο Βούδας Σακιαμούνι δεν δίδαξε τίποτα, τότε τι έκανε για σαράντα εννέα χρόνια; Γνωρίζουν την αληθινή έννοια της «κενότητας» στη διδασκαλία του Βούδα Σακιαμούνι; Όταν ο Βούδας Σακιαμούνι [είπε ότι ] δεν άφησε πίσω κανέναν Φα (Νόμο), έλεγε ότι δεν δίδαξε αληθινά τη μέθοδο καλλιέργειας ή τον Φα του σύμπαντος. Αυτά για τα οποία μίλησε ήταν μόνο πράγματα στο επίπεδο της καλλιέργειάς του, και αυτό που άφησε στους συνηθισμένους ανθρώπους ήταν ο Νόμος του Ταθαγκάτα – πιο συγκεκριμένα, εμπειρίες καλλιέργειας και μαθήματα μετά από παθήματα. Το αληθινό Ντάρμα που ο Σακιαμούνι μετέδωσε όταν ζούσε σε αυτόν τον κόσμο ήταν οι κανόνες και οι πειθαρχίες (τζιέ-λου), και συζήτησε ορισμένες κατανοήσεις διαφορετικών επιπέδων, τα οποία είναι ο Φα σε ένα ορισμένο επίπεδο. Αλλά ο Βούδας Σακιαμούνι δεν ήθελε τους ανθρώπους να παγιδευτούν στο επίπεδό του, και έτσι είπε: «Δεν έχω διδάξει κανένα Ντάρμα στη ζωή μου.». Το είπε αυτό γιατί ήξερε ότι το Ντάρμα που δίδαξε δεν ήταν το υψηλότερο. Ένας Ταθαγκάτα είναι ένας Φο, αλλά όχι στο πιο υψηλό επίπεδο. Ο Νόμος του Φο είναι απεριόριστος. Ένας καλλιεργητής δεν πρέπει να περιορίζεται από το Ντάρμα του. Ένας άνθρωπος με μεγάλη πνευματική δυνατότητα (ντα γκεν -τζι) μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα υψηλότερα, όπου ιδέες υψηλότερες και βαθύτερες, μαζί με αντίστοιχες εκδηλώσεις του Φα, αναμένουν.

 

 

Επίπεδα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας

 

Το επίπεδο της καλλιέργειας κάποιου είναι κάτι που μερικοί καλλιεργητές φτάνουν να μάθουν στην πορεία της καλλιέργειας, παρά κάτι που όλοι που καλλιεργούνται θα γνωρίσουν απαραιτήτως. Οι περισσότεροι καλλιεργητές θα το γνωρίσουν μόνο αφότου φτάσουν σε μια κατάσταση Φώτισης ή φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας τον Νόμο του Τριπλού Κόσμου. Εκείνοι που γνωρίζουν μπορούν να διακρίνουν τα επίπεδά τους από τα χρώματα του γκονγκ που προέρχεται από τα σώματά τους. Μπορεί να διακριθεί από τη στήλη γκονγκ του ανθρώπου ή το ίδιο το σώμα. Στην Εντός του Νόμου του Τριπλού Κόσμου καλλιέργεια, το γκονγκ που εκπέμπεται πρώτα είναι κόκκινο, και όταν το επίπεδο του ανθρώπου ανυψώνεται, γίνεται πορτοκαλί, μετά κίτρινο, μετά πράσινο, κλπ., υπάρχουν εννέα χρώματα συνολικά – δηλ., κόκκινο, πορτοκάλι, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί, βιολετί, έγχρωμο, και άχρωμο. Για να δείτε σε ποιο επίπεδο είστε, μια ματιά αρκεί. Εάν έχετε επιτύχει ένα διαφανές σώμα και συνεχίζετε να καλλιεργείστε προς τα πάνω, θα είναι καλλιέργεια Πέραν του Νόμου του Τριπλού Κόσμου αυτό που κάνετε. Θα έχετε αποκτήσει έναν ουράνιο βαθμό και θα έχετε αρχίσει την αρχική φάση καλλιέργειας του Φα του Άρχατ. Κάνοντας καλλιέργεια Πέραν του Νόμου του Τριπλού Κόσμου σημαίνει ότι έχετε ξεπεράσει τα Τρία Βασίλεια και δεν υπόκεισθε πλέον στη μετενσάρκωση. Εάν τελειώσετε την καλλιέργειά σας σε αυτή τη φάση, είστε ένας Άρχατ. Εάν συνεχίσετε να καλλιεργείστε προς τα πάνω, θα καλλιεργείστε στη διαπρεπή θέση του Άρχατ, και αυτό το επίπεδο έχει επίσης χρωματισμό. Ωστόσο, τα χρώματα των: κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου, πράσινου, μπλε, λουλακί, και βιολετί εδώ είναι διαφορετικά από εκείνα στον Νόμο του Τριπλού Κόσμου. Τα χρώματα στην καλλιέργεια Εντός του Νόμου του Τριπλού Κόσμου είναι πυκνά, παρόμοια με αυτά των ανθρώπινων όντων. Αλλά σε εκείνο το επίπεδο [Άρχατ], είναι διαφανείς διαβαθμίσεις του κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου, πράσινου, μπλε, λουλακί, βιολετί, χρωματιστού, και άχρωμου. Με την περαιτέρω καλλιέργεια, υπάρχουν περισσότερα σετ από εννέα χρώματα, με τη διαφορά ότι είναι πιο διαφανή, πιο έξοχα, και ομορφότερα. Επαναλαμβάνεται κατά αυτόν τον τρόπο ξανά και ξανά. Όπου κι αν βρίσκεται ένας άνθρωπος στην καλλιέργεια μπορεί, επομένως, να διακριθεί.

 

Αλλά οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να το δουν αυτό, και τα πράγματα δεν είναι τόσο προφανή στους συνηθισμένους ανθρώπους, επειδή υπάρχει το ζήτημα της φώτισης (γου). Εάν το σώμα που καλλιεργούταν επιδεικνυόταν σε ολοφάνερη όψη, τι θα αφηνόταν για να φωτιστούν; Ο καθένας θα καλλιεργούταν, και ο καθένας θα τα κατάφερνε. Ποιος δεν θα τα κατάφερνε; Όλα θα ήταν τόσο πραγματικά. Ακόμη και άνθρωποι με ασυγχώρητες αμαρτίες, όσο αδιόρθωτοι κι αν είναι, θα έρχονταν να μάθουν. Δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα φωτισμού. Και εάν ήταν έτσι τα πράγματα, η καλλιέργεια θα ήταν αδύνατη. Μερικοί άνθρωποι λένε: «Θα κρατήσω τα μάτια μου ανοικτά, και εάν μπορέσω να δω τα πράγματα καθαρά, θα το μάθω.». Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Εάν ένα τέτοιο άτομο μπορούσε να τα δει όλα, με τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα, αυτό θα ήταν το τέλος της πιθανότητας καλλιέργειάς του. Δεν θα επιτρεπόταν να καλλιεργηθεί. Ο λόγος είναι ότι, ένας άνθρωπος πρέπει να βγει από την αυταπάτη μέσω φώτισης, και μόνο αυτό μετράει ως καλλιέργεια. Εάν ένας άνθρωπος πετύχαινε συνολική φώτιση και μπορούσε να τα δει όλα, δεν θα του επιτρεπόταν να καλλιεργηθεί. Και γιατί αυτό; Επειδή δεν θα μετρούσε, εάν επρόκειτο να καλλιεργηθεί, γιατί θα είχε δει ότι όλα αυτά [που η καλλιέργεια συζητά] είναι πραγματικά. Θα είχε δει τις πηγαίες αιτίες που οι άνθρωποι φιλονικούν, και ότι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τους άλλους δίνουν αρετή σε αυτούς. Εάν η πραγματικότητα απλωνόταν πλήρως ενώπιών του, φυσικά θα άρχιζε την καλλιέργεια. Αλλά θα μετρούσε αυτό ως καλλιέργεια; Θα υπολογιζόταν ως κάτι που αρπάζεται ενώ είναι εκεί για λήψη. Οι ανθρώπινες προσκολλήσεις δεν θα αφαιρούνταν με αυτόν τον τρόπο.

 

Ένας άνθρωπος πρέπει να φτάσει στις δικές του συνειδητοποιήσεις ενώ αφαιρεί τις ανθρώπινες προσκολλήσεις εν μέσω συγκρούσεων. Εάν ήταν ικανός να τα δει όλα σαν να ήταν απολύτως ξεκάθαρα, δεν θα ήταν καλλιέργεια. Γιατί είναι δύσκολο για έναν Φο να υψώσει το επίπεδό του; Επειδή δεν έχει καμία διαφωνία και τα βλέπει όλα ξεκάθαρα. Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί; Είναι δυσκολότερο για αυτόν να καλλιεργηθεί. Γι’ αυτό θέλουν να πάνε μεταξύ των συνηθισμένων ανθρώπων και να καλλιεργηθούν. Μόνο όταν κάποιος καλλιεργείται μέσα στην αυταπάτη είναι δυνατή η γρήγορη ανύψωση. Είναι πιθανό, ωστόσο, ότι μερικοί άνθρωποι θα δουν κάτι λίγο καθώς καλλιεργούνται. Αλλά οι λεπτομέρειες δεν θα αποκαλυφθούν σε κανένα ανθρώπινο ον.

 

Όταν ένας άνθρωπος καλλιεργείται, το ζήτημα της φώτισης ενυπάρχει, απ’ την αρχή ως το τέλος, και πρέπει να καλλιεργείται εν μέσω αυταπάτης. Η Δύση εκτιμά την πίστη, και δίνει έμφαση σε αυτό απ’ την αρχή ως το τέλος. Χωρίς πίστη, όλα τα άλλα είναι αδύνατα. Εφόσον έχετε πίστη, θα υπάρξει μία απάντηση [από το Θεό]. Όταν μερικοί άνθρωποι μετανοήσουν ενώπιον της εικόνας του Ιησού, μέσα τους αληθινά έχουν αισθανθεί ότι ο Ιησούς τους άκουγε και ότι υπήρχε κάποιος που αποκρινόταν στις ερωτήσεις τους. Τέτοιος είναι ο τρόπος της καλλιέργειας στη Δύση. Η θρησκευτική πίστη είναι ένας τύπος καλλιέργειας. Όταν ο Ιησούς ήταν έτοιμος να παραλάβει τους πιστούς του στο ουράνιο βασίλειό του, εάν το σώμα του ανθρώπου ήταν χωρίς γκονγκ ή ενέργεια, ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εισέλθει στον Παράδεισο. Συν τοις άλλοις, οι κακές σκέψεις που ο άνθρωπος είχε διαμορφώσει μεταξύ των ανθρώπινων όντων και το κάρμα στο σώμα του, θα οδηγούσαν την ειδική ιδιότητα του σύμπαντος στα υψηλά επίπεδα να τον περιορίσουν· και στην περίπτωση κάποιου που ήταν πραγματικά κακός, αμφότερα το σώμα και η ψυχή του θα είχαν διαλυθεί [εάν ήταν να πάει εκεί], χωρίς να απομείνει τίποτα. Αυτό το σενάριο είναι αβάσιμο. Συνεπώς, δεν θα λειτουργήσει χωρίς γκονγκ. Έτσι εξελίσσεται το γκονγκ για τον άνθρωπο στην άλλη πλευρά καθώς η πίστη του αυξάνεται, καθώς περνά από εξομολόγηση, και καθώς συνεχώς προσπαθεί να βελτιωθεί και να είναι καλός άνθρωπος. Αν και αναπτύσσει γκονγκ, δεν του λέγεται για αυτό, διότι [στη Δύση] έχουν διδάξει μόνο κάποιος να είναι καλός άνθρωπος· δεν έχουν διδάξει για γκονγκ. Το ίδιο πράγμα ισχύει με τους Βουδιστές μοναχούς. Δεν κάνουν οποιεσδήποτε [τύπου τσιγκόνγκ] ασκήσεις, έτσι πώς αναπτύσσουν γκονγκ; Το γκονγκ τους αυξάνεται ακόμα κι αν δεν τους λέγεται ότι έχουν γκονγκ.

 

 

Βουδισμός και Ταοϊσμός

 

Η σχολή του Τάο ασκεί μοναχική καλλιέργεια· η Ταοϊστική θρησκεία δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Η Ταοϊστική θρησκεία είναι στην πραγματικότητα το προϊόν των μεταρρυθμίσεων που συνέβησαν στην πρόσφατη ιστορία. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο όπως ο θρησκευτικός Ταοϊσμός σε οποιαδήποτε προϊστορική εποχή. Ο λόγος είναι ότι, η σχολή του Τάο δεν στοχεύει να προσφέρει σωτηρία σε όλα τα αισθανόμενα όντα, αντ’ αυτού, διδάσκει τη μοναχική καλλιέργεια, και την εξάσκηση της γαλήνης. Έτσι καλλιεργεί τη φώτιση στο Τζεν (την Αλήθεια). Από το Τζεν, Σαν, και Ρεν, εστιάζει την καλλιέργειά του στη φώτιση σε αυτό που είναι Αληθινό, ανατρέφει την έμφυτη φύση κάποιου με την καλλιέργεια της Αλήθειας, και φιλοδοξεί να επιστρέψει σε αυτό που είναι αρχικό και αληθινό. Το Τάο υπαγορεύει ότι η καλλιέργεια γίνεται σε γαλήνη, έτσι [η σχολή του Τάο] στην πραγματικότητα δεν έχει καμία επιθυμία να σώσει ευρέως τα αισθανόμενα όντα. Όταν ένας Ταοϊστής τελειώσει την καλλιέργειά του, θα είναι ένας περιφερόμενος θεός ή ένας περιπλανώμενος αθάνατος. Υπάρχουν βουνά και νερά στους ουρανούς ακριβώς όπως και εδώ, και θα μείνει σε ένα τέτοιο βουνό. Η Ταοϊστική θρησκεία, στην πραγματικότητα, γεννήθηκε από τις προσκολλήσεις των συνηθισμένων ανθρώπινων όντων. Στους ανθρώπους αρέσει να ενώνονται μαζί και να σχηματίζουν κάποιου είδους βάσεων εξουσίας, καθώς ποθούν την αναγνώριση και το προσωπικό κέρδος. Έτσι, πράγματα όπως αυτό τείνουν να προκύψουν.

 

Στην πραγματικότητα η Ταοϊστική θρησκεία δεν υπάρχει. Ένας Ταοϊστής διδάσκει τον μαθητή του να καλλιεργηθεί σε απομόνωση. Αν και η Ταοϊστική θρησκεία δημιουργήθηκε και έχει πολλούς μαθητές, δεν λαμβάνουν όλοι τους την αληθινή διδασκαλία. Εάν ένας δάσκαλος βρει έναν καλό μαθητή, θα του διδάξει τα αληθινά πράγματα. Και εάν δεν υπάρχει κανένας καλός μαθητής, θα ακολουθήσει μια ξένοιαστη και εύκολη ζωή, κάνοντας οτιδήποτε θα ήθελε. [Μπορεί να το κάνει αυτό] επειδή έχει επιτύχει το Τάο και την αληθινή ελευθερία που έρχεται με αυτό.

 

Ο Βουδιστής είναι Βουδιστής, και ο Ταοϊστής είναι Ταοϊστής. Η ανάμιξη των διδασκαλιών των δύο σχολών είναι απολύτως εκτός συζήτησης. Αυτό που ασκούμε εμείς, ωστόσο, είναι αληθινά τεράστιο. Η εξάσκησή μας είναι βασισμένη στο ίδιο το σύμπαν και καλύπτονται όλα. Το θεμέλιό μας βρίσκεται στη Σχολή του Φο, και αυτά που έχουμε, είτε πρόκειται για τις κύριες αρχές μας είτε τα χαρακτηριστικά μας, είναι Βουδιστικά. Αλλά αυτός ο Φα (ο Νόμος) ξεπερνά και τον Βουδισμό και τον Ταοϊσμό. Διαφορετικές κατανοήσεις υπάρχουν σε διαφορετικά επίπεδα, και διαφορετικές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε διαφορετικά επίπεδα. Εκείνοι στον παράδεισο του Φάλουν έχουν τη γνώση τους, ενώ πέρα από τον παράδεισο του Φάλουν υπάρχει υψηλότερη γνώση, και ακόμα πιο υψηλά, υπάρχουν ακόμα υψηλότερες μορφές γνώσης.

 

Υπάρχει ένα άλλο θέμα, αυτό των αρχέγονων Θεών. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το συζητάμε αυτό με τους σημερινούς καλλιεργητές, διότι είναι ανεξιχνίαστο για αυτούς και κάτι πέρα από την δυνατότητα αντίληψής τους. Γι’ αυτό μιλώ μόνο για τις δύο σχολές του Βουδισμού και του Ταοϊσμού. Το να μιλήσω σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο δεν θα λειτουργήσει· οι άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν τέτοια πράγματα. Δεν τους επιτρέπεται να ξέρουν.

 

 

Καμία επίδειξη κατά τη διάσωση των ανθρώπων και τη διδασκαλία του Φα

 

Διδάσκοντας τον πραγματικό Φα (τον Νόμο) στους συνηθισμένους ανθρώπους που καλλιεργούνται ως μοναχοί – μοναχοί που δεν έχουν φωτιστεί – είναι άχρηστο, εφόσον δεν γνωρίζουν τίποτα. Οι μοναχοί που έχουν φωτιστεί δεν πρόκειται να βρεθούν στον πολύ κόσμο· έχουν πάει βαθιά στα βουνά και τα δάση. Ξέρουν για μένα. Είναι μόνο οι συνηθισμένοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν. Πολλοί σπουδαίοι καλλιεργητές ξέρουν για μένα. Μερικές φορές έχουν πλησιάσει ήσυχα, έριξαν μια ματιά, και μετά αναχώρησαν. Έχουν υπάρξει επίσης μερικοί που ήρθαν και είπαν κάποια πράγματα. Παρά το γεγονός ότι έχουν καλλιεργηθεί στα βουνά και τα δάση για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, τα επίπεδα καλλιέργειάς τους δεν είναι υψηλά. Αυτό είναι επειδή το μονοπάτι που πήραν είναι σκληρό και όχι το Μεγάλο Μονοπάτι της καλλιέργειας. Καλλιεργούνται μέσω υποδεέστερων μονοπατιών, και για αυτόν τον λόγο δεν έχουν επιτύχει την τελική θέση τους παρά την καλλιέργειά τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Δεν αναμιγνύονται με τον πολύ κόσμο, ωστόσο, έτσι οι υπερφυσικές τους ικανότητες δεν είναι κλειδωμένες και είναι σε θέση να επιδείξουν πλήρως τις θεϊκές δυνάμεις τους. Αυτοί που καλλιεργούνται στον πολύ κόσμο έχουν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων ικανοτήτων τους κλειδωμένο. Εάν δεν ήταν, μία και μόνη σκέψη ίσως να κινούσε ένα κτήριο σε μια διαφορετική θέση – κάτι ανεπίτρεπτο. Η αναστάτωση των ανθρώπινων υποθέσεων είναι απολύτως απαγορευμένη. Οι άνθρωποι θα πίστευαν ότι το επίπεδο ενός τέτοιου ατόμου ήταν υψηλό. Ένα συνηθισμένο άτομο πιστεύει ότι, οποιοσδήποτε είναι σε θέση να καταδείξει τις ικανότητές του είναι σε ένα υψηλό επίπεδο. Αυτό που οι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ επιδεικνύουν στις δημόσιες επιδείξεις είναι μόνο μικρότερες ικανότητες και επιδεξιότητες, πράγματα τόσο ισχνά ώστε είναι αξιολύπητα. Αυτά τα πράγματα, πραγματικά, δεν είναι τίποτα. Ωστόσο οι συνηθισμένοι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτοί είναι σε υψηλό επίπεδο.

 

Αποφεύγω να κάνω επιδείξεις όταν διδάσκω τον Νόμο, συγκεκριμένα, επειδή έχω εξηγήσει το σκοπό της δημόσιας εμφάνισής μου απολύτως ξεκάθαρα. Εάν ήταν να κάνω επιδείξεις ενώ δίδασκα τον Νόμο, θα μετέδιδα έναν κακό τρόπο. Κάνοντάς το με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι θα έρχονταν να μάθουν τις τεχνικές, και όχι τον Νόμο. Ο Βούδας Σακιαμούνι απέφυγε ομοίως αυτήν την προσέγγιση πίσω στον καιρό του. Το να κάνεις θεραπείες είναι εντάξει εφόσον, σε τελική ανάλυση, το πώς λειτουργεί δεν μπορεί να φανεί. Το μόνο που είναι προφανές είναι ότι ο άνθρωπος αισθάνεται καλύτερα. Πώς συνέβη η θεραπεία; Εξαρτάται από εσάς να πιστέψετε ή όχι. Ο άνθρωπος είναι καλύτερα τώρα, αλλά εσείς το πιστεύετε ότι είναι; Ένας θεατής δεν μπορεί να καταλάβει εάν αυτός ακόμα πονάει. Εφόσον η ικανότητα φώτισης κάποιου εμπλέκεται ακόμα, το να γίνονται θεραπείες είναι εντάξει. Μια φορά κι έναν καιρό ο Ιησούς και ο Βούδας Σακιαμούνι έκαναν το ίδιο πράγμα. Ο Λάο Τζι ήταν η εξαίρεση. Ο Λάο Τζι ήξερε ότι ο ανθρώπινος κόσμος είναι πάρα πολύ επικίνδυνος. Έγραψε βιαστικά την πραγματεία του των πέντε χιλιάδων λέξεων [πάνω στο Τάο] και αναχώρησε μέσω του περάσματος, πηγαίνοντας δυτικά.

 

Ο ανθρώπινος κόσμος είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Απλά εξετάζοντας έναν άνθρωπο εδώ στη Γη, δεν μπορεί να ειπωθεί από ποια διάσταση είναι. Η θεότητα σε εκείνη τη διάσταση θέλει ακόμα να έχει την ευθύνη για αυτόν. Αυτό που έχει σημασία είναι εάν αυτό το άτομο μπορεί να διακρίνει· εάν μπορεί, τότε θα είναι σε θέση να επιστρέψει [εκεί από όπου προήλθε]. Αλλά αυτός, [εκείνη η θεότητα], μπορεί να γνωρίζει ότι αυτό το ανθρώπινο ον δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει το καθήκον του, έτσι δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για αυτόν. Όμως δεν θέλει και να τον εγκαταλείψει. Όταν ο Ιησούς εμφανίστηκε να σώσει τους ανθρώπους, [αυτές οι θεότητες] πίστεψαν ότι ανακατευόταν στις υποθέσεις τους. «Αυτός ο άνθρωπος είναι δικός μου, και πρέπει να είναι στο δικό μου μέρος όπου πρέπει να σωθεί. Γιατί καταπάτησες το βασίλειό μας;» Δεν μπορούσαν να το ανεχτούν αυτό. Ήταν λόγω μιας τέτοιας νοοτροπίας [που έπραξαν έτσι]. Εάν το σκεφτείτε αυτό, δεν είναι σωστό. Ο Ιησούς δεν νοιαζόταν για το ποιος άνηκε σε ποιον. Η σωτηρία των ανθρώπων ήταν ο στόχος του ερχομού του. Είδε ότι όλα τα όντα υπέφεραν και επιθυμούσε να τους δώσει σωτηρία, να τους επιτρέψει να ανέλθουν. Όπως και να έχει, ο Ιησούς επηρέασε πολλές θεότητες ποικίλων διαστάσεων. Τελικά οι διαφωνίες τους ενέτειναν σε τέτοιο τεράστιο βαθμό που εκδηλώθηκαν στον ανθρώπινο κόσμο, ακριβώς όπως οι ανθρώπινες συγκρούσεις, και όλο το βάρος αυτού προσγειώθηκε επάνω στον Ιησού. Ο Ιησούς δεν μπορούσε να ελευθερωθεί από αυτό, με μόνη επιλογή τον θάνατο – έτσι σταυρώθηκε, διαλύοντας την εχθρότητα που υπήρξε μεταξύ τους. Με το συνηθισμένο σώμα της σάρκας του Ιησού που χάθηκε, δεν υπήρχε κανένας Ιησούς εκεί να κάνει εχθρούς, και αυτό έβαλε ένα τέλος στα αμέτρητα προβλήματά του. Γι’ αυτό λέγεται ότι ο Ιησούς έδωσε τη ζωή του για όλη την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η ιδέα.

 

Ο Βούδας Σακιαμούνι παρομοίως δοκίμασε μεγάλες δυσκολίες διδάσκοντας το Ντάρμα του. Συνεχώς μαχόταν με τις επτά θρησκείες τότε στην Ινδία. Εκείνο τον καιρό, ο πρώιμος Βραχμανισμός ήταν πολύ ισχυρός. Στο τέλος, ο Βούδας Σακιαμούνι αναχώρησε χωρίς να έχει επιτύχει τον αληθινό στόχο που ξεκίνησε να επιτύχει.

 

Ο Λάο Τζι έφυγε αφότου έγραψε το βιβλίο του των πέντε χιλιάδων λέξεων, αφήνοντας πράγματα για τους μεταγενέστερους να πραγματοποιήσουν. Έτσι ήταν προορισμένο να γίνει, και ήταν η θέληση του Ουρανού. Αυτό είναι επειδή η σχολή του Τάο δεν επρόκειτο να γίνει θρησκεία, ο σχηματισμός της Ταοϊστικής θρησκείας ήταν ένα λάθος. Ένας Ταοϊστής διδάσκει τη μοναχική καλλιέργεια, την καλλιέργεια του Τζεν (της Αλήθειας), και την καλλιέργεια της γαλήνης, έτσι τα πράγματα μεταφέρονται σε έναν επίλεκτο μαθητή. Γίνεται με αυτόν τον τρόπο επειδή επιλέγει τον μαθητή του, και θα διδάξει μόνο κάποιον που είναι καλός. Δεν μπορεί να προσφέρει σωτηρία ευρέως, και δεν έχει την επιθυμία να το κάνει έτσι. Καλλιεργεί Τζεν (Αλήθεια). Ενώ μπορεί να δείτε μία ομάδα μαθητών σε έναν Ταοϊστικό ναό, μόνο ένας έχει επιλεχτεί, και αυτός μόνο θα λάβει τη μετάδοση. Οι υπόλοιποι απλά χρησιμεύουν ως φόντο. Έτσι δεν πρέπει να υπάρχει θρησκεία στη σχολή του Τάο. Στο παρελθόν πάντα έκαναν μοναχική καλλιέργεια στα βουνά.

 

Αυτό που ο Κομφούκιος δίδαξε ήταν αρχές για την προσωπική συμπεριφορά, όχι καλλιέργεια. Οι διδασκαλίες του, παρ’ όλα αυτά, έχουν ωφελήσει τον Κινεζικό λαό. Το Δόγμα της Μέσης Οδού μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να αποκτήσει μία ακατανίκητη θέση. Τα πράγματα ακολουθούν την αντίθετη κατεύθυνση αφότου φθάσουν στο άκρο, και έτσι κάτι ή κάποιος μπορεί να πέσει αφότου φθάσει στην κορυφή. Αυτός είναι ο λόγος της επιζήτησης «της μέσης Οδού», πάντα να διατηρήστε στη Μέση Οδό. Όταν ένας άνθρωπος δεν επιδιώκει να είναι ο ανώτερος και είναι άνετα ανώτερος από εκείνους κατωτέρω, αυτός ο άνθρωπος δεν θα αποτύχει ποτέ. Οτιδήποτε, όταν πάει στο άκρο, θα αντιστρέψει πορεία. Αυτό αναφέρεται στους συνηθισμένους ανθρώπους.

 

Υπάρχουν πολλοί καλλιεργητές βαθιά στα βουνά και τα δάση που έχουν δει γεγονότα του παρελθόντος και του μέλλοντος να συμβαίνουν. Ωστόσο κανένας από αυτούς δεν έχει αναμιχθεί σε αυτές τις υποθέσεις, και ούτε το έχουν επιθυμήσει. Η αποστασιοποίησή τους προέρχεται από τη γνώση ότι αυτά τα γεγονότα είναι το αποτέλεσμα ουράνιων αλλαγών. [Γνωρίζουν] ότι έτσι είναι προορισμένα να είναι τα πράγματα.

 

Όποιος περιφρονεί τη θέληση του Ουρανού θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες, και έτσι οι άνθρωποι δεν τολμούν να το κάνουν. Όλοι τραγουδούν τους επαίνους του Γιούε Φέι, όμως γιατί δεν μπόρεσε να σώσει τη Νότια Δυναστεία Σονγκ; Δεν ήταν η οικογένεια του Γιούε τόσο ισχυρή; Τέτοια ήταν η θέληση του Ουρανού. Ο Γιούε Φέι ήθελε να συντηρήσει τη Δυναστεία Σονγκ, αλλά απλά δεν μπορούσε να πετύχει, γιατί στην πραγματικότητα πήγαινε ενάντια στη θέληση του Ουρανού. Η Δυναστεία Σονγκ προοριζόταν να χαθεί, αλλά αυτός επέμεινε για το αντίθετο, και έτσι πήγε ενάντια στη θέληση του Ουρανού. Σας δίνω εδώ ένα παράδειγμα. «Τα καλύτερα οργανωμένα σχέδια των ποντικών και των ανθρώπων συχνά πηγαίνουν ανάποδα», όπως λέγεται. Δεν λέω ότι ο Γιούε Φέι ήταν κακός. Απλά εξηγώ την ιδέα.

 

Αυτό που πιστεύει ένας άνθρωπος, από την ανθρώπινη υψηλή θέση του, ότι είναι σωστό, ίσως να μην είναι απαραίτητα σωστό. Είτε ήταν ο Πρώτος Αυτοκράτορας της Τσιν είτε ο Αυτοκράτορας Γου της δυναστείας Χαν, οποιοσδήποτε αυτοκράτορας κι αν ήταν ή οτιδήποτε έκανε, αυτοί που θα έρθουν μετά από μια τέτοια παρουσία θα τον κρίνουν. Οι συνηθισμένοι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα από τις δικές τους ιδιαίτερες προοπτικές και μέσω του φακού των έμφυτων αντιλήψεών τους· έτσι αυτό που θεωρούν καλό ή κακό δεν είναι απαραιτήτως έτσι. Επίσης, τα κριτήρια με τα οποία ένας άνθρωπος καθορίζει εάν κάποιος ή κάτι είναι καλό ή κακό περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό του: «Εάν είναι καλός σε εμένα, τότε λέω ότι είναι καλός. Εάν αυτό που κάνει με ωφελεί, τότε λέω ότι είναι καλός.» Έτσι αυτός ο άνθρωπος τον οποίο εγκρίνει μπορεί να είναι ή να μην είναι αληθινά καλός. Το μόνο κριτήριο που μπορεί να κρίνει τι είναι καλό και τι κακό είναι η ιδιαίτερη ιδιότητα του σύμπαντος, ο Φα (ο Νόμος). Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, αυτή είναι η αλήθεια του σύμπαντος, και είναι το μοναδικό κριτήριο με το οποίο το καλό και κακό μπορούν να καθοριστούν. Ο Πρώτος Αυτοκράτορας του Τσιν σκότωσε πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ενοποίησης της Κίνας. Σκότωσε τους κυβερνήτες πολλών κρατών, και όλοι τον αναθεμάτιζαν. Οι κυβερνήτες και οι λαοί διαφόρων κρατών τέθηκαν υπό την εξουσία του, και έτσι όλοι τον μισούσαν και τον βλαστημούσαν. Όλοι τον έκριναν από τις δικές τους προοπτικές. Η ενοποίησή του της Κίνας ήταν αναπόφευκτη. Ήταν αποτέλεσμα των ουράνιων αλλαγών. Εάν δεν είχε ενεργήσει σύμφωνα με τη θέληση του Ουρανού, δεν θα είχε πετύχει και η ενοποίηση θα είχε αποτύχει. Έτσι οι ανθρώπινες υποθέσεις δεν είναι απλά τίποτα περισσότερο από αυτό. Ως καλλιεργητές δεν τα σχολιάζουμε ποτέ αυτά. Ένας καλλιεργητής δεν θα δείξει ενδιαφέρον για την πολιτική, τότε θα ήταν πολιτικός κι όχι ένας καλλιεργητής.

 

Όταν η ανθρωπότητα φθάνει σε ένα ορισμένο σημείο, το κάρμα της είναι τεράστιο, και είναι πέρα από λύτρωση. Τέτοιο τεράστιο κάρμα είναι κάτι που ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ξεχρεώσει. Συσσωρεύει, κατά τη διάρκεια πολλών ζωών, κάρμα τόσο ογκώδες που είναι αδύνατο να ξεχρεώσει, και έτσι αυτοί οι άνθρωποι προορίζονται να καταστραφούν. Τι σημαίνει «να καταστραφούν»; Μικρές καταστροφές πραγματοποιούνται και καταστρέφουν τους ανθρώπους. Ο πόλεμος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, και γι’ αυτό η ιστορία είναι αυτή που είναι.

 

Ο ιδρυτής αυτοκράτορας κάθε εποχής είχε ορισμένες οντότητες πολεμιστών ενσαρκωμένες παράλληλα με αυτόν, που τον προστάτευαν και τον βοηθούσαν να κάνει πόλεμο. Αυτό ήταν συγκεκριμένα το πράγμα που αυτές οι οντότητες πολεμιστών προορίζονταν να κάνουν. Έτσι οι προσπάθειές τους δεν τους έφερναν καμία απολαβή, αλλά ούτε και παρήγαγαν κάρμα – απλά εκτελούσαν το καθήκον τους. Πόσοι άνθρωποι, ακόμη και κατά τη μακροχρόνια διάρκεια της ιστορίας, έχουν καταλάβει το λόγο που αυτό είναι έτσι;

 

 

Αυτό που κάνει ένας Φο είναι να σώζει ανθρώπους, όχι να ευλογεί και να προστατεύει

 

Η σχολή του Φο δεν είναι καθόλου για τη βοήθεια των ανθρώπων να γίνουν πλούσιοι. Η ασθένεια προκαλείται από το κάρμα, έτσι ούτε αυτό έχει δειχτεί στους ανθρώπους πώς να επανακτήσουν την υγεία. Οι διδασκαλίες του Σακιαμούνι που μιλούσαν για την «ευρεία σωτηρία των αισθανόμενων όντων», αναφέρονταν στην απελευθέρωση των ανθρώπων από τα βάσανα της συνηθισμένης ύπαρξης και τη μεταφορά τους στην άλλη όχθη, τη νιρβάνα. Αυτό ήταν που δίδαξε ο Βούδας Σακιαμούνι. Ήταν για την ανύψωσή σας σε ένα ουράνιο βασίλειο. Το ίδιο ίσχυε και για αυτά που δίδαξε ο Ιησούς, και κανένας δεν ήταν ανώτερος από τον άλλον. Είναι απλά ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν. Μιλούν για το πώς ο Βούδας μπορεί να ευλογήσει και να προστατεύσει τους ανθρώπους, να σας θεραπεύσει την ασθένεια, να σας κάνει πλούσιους, και το πώς οι μεγάλοι αφυπνισμένοι έχουν απεριόριστη δύναμη και μπορούν να σώσουν τους ανθρώπους. Οι συνηθισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν την προσφορά σωτηρίας ενός Φο με την προστασία, και ζητούν μετά από τον Φο ευλογίες, προστασία, και πλούτο, ζητούν από τον Φο να τους θεραπεύσει, και ούτω καθεξής. Αλλά οι Φο δεν ανακατεύονται σε τέτοια πράγματα. Αυτή είναι μια πεισματική ιδέα που προκύπτει από τη διαφθορά της σύγχρονης ανθρώπινης σκέψης, και είναι εκφυλισμένη. Οι Βουδιστικές σούτρες δεν υπονόησαν ποτέ κάτι τέτοιο εξαρχής. Έτσι συχνά συζητώ αυτό το θέμα, και λέω ότι ενώ μπορεί να καίτε λιβάνι και να προσεύχεστε στον Φο ελπίζοντας για πλούτο, ο Φο πολύ που τον νοιάζει εάν γίνετε πλούσιοι.

 

Θέλετε να προσεύχεστε στον Φο με αυτόν τον τρόπο, αλλά ο Φο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την επίτευξη του πλούτου σας. Ακριβώς το αντίθετο, σας ζητά να πάψετε την πλεονεξία σας. Εάν πραγματικά έχετε προβλήματα στην καθημερινή ζωή σας, τότε ίσως να σας παρέχει υλικά μέσα, αλλά μόνο ώστε να εξασφαλιστεί η προσωπική ευημερία σας. Δεν θα σας έχει να γίνετε πλούσιοι εάν δεν προορίζεστε να γίνετε. Και οι ασθένειες, στα μάτια ενός Φο, είναι το αποτέλεσμα του κάρμα που οφείλεται από την προηγούμενη ζωή ή τις ζωές κάποιου. Όταν μερικοί άνθρωποι πέφτουν μπρούμυτα μπροστά από ένα άγαλμα του Φο επιδιώκοντας χρήματα, πράγματι παίρνουν χρήματα ως αποτέλεσμα. Αλλά τι είδους πλούτο παίρνουν πραγματικά; Δεν υπήρχε κανένας Φο πάνω σε εκείνο το άγαλμα. Ήταν ένας ψεύτικος Φο, ο οποίος δημιουργήθηκε μέσω της λατρείας. Ή μπορεί να είναι μία αλεπού που προσκολλήθηκε εκεί, ή ένα φίδι, ένα κουνάβι, κλπ. Σας βοήθησε να κάνετε τα χρήματα επειδή, στην πραγματικότητα, αυτό λατρέψατε και από αυτό ζητήσατε χρήματα. Αλλά εάν πρόκειται να σας βοηθήσει να κάνετε χρήματα, υπάρχουν όροι προσαρτημένοι. Υπάρχει μια αρχή στο σύμπαν: «καμία απώλεια, κανένα κέρδος». Εκμεταλλεύεται αυτήν την αρχή, επειδή επιθυμεί ένα ανθρώπινο σώμα. Ένας άνθρωπος γονατίζει σε αναζήτηση χρημάτων, έτσι [λέει]: «Ορίστε προχώρα!» Εάν τα πράγματα που ο άνθρωπος φέρει δεν είναι καλά, θα τον αγνοήσει, και δεν θα κάνει καθόλου χρήματα· η λατρεία του θα πάει αναπάντητη. Εάν αποφασίσει ότι το σώμα σας φέρει καλά πράγματα, θα σας αφήσει να πάρετε χρήματα· γιατί τότε θα μπορέσει να πάρει αυτά τα καλά πράγματα από εσάς. Εάν θέλετε χρήματα, φυσικά θα σας τα δώσει. Αλλά ο άνθρωπος που εμπλέκεται δεν το γνωρίζει όλο αυτό, και αυτό που χάνει τείνει να χαθεί οριστικά. Ένας άνθρωπος ζει περισσότερες από μία ζωές, και [μετά από τέτοια λατρεία] τείνει να ακολουθήσει μια πιο ελεεινή ζωή την επόμενη φορά.

 

 

Η πτώση της ανθρωπότητας και οι επικίνδυνες ιδέες

 

Εάν παλιά στην αρχαία Κίνα κάποιος μιλούσε για την καλλιέργεια του Δρόμου, οι άνθρωποι θα έλεγαν ότι είχε «ενάρετη βάση». Εκείνοι που μιλούσαν για Φο, Ταοϊστικές θεότητες, ή Θεούς θεωρούνταν πραγματικά πολύ καλοί. Ωστόσο, σήμερα, η συζήτηση για την καλλιέργεια της Φύσης του Φο ή του Τάο προκαλεί γέλιο. Οι ηθικές αξίες της ανθρωπότητας έχουν υποστεί τεράστιες αλλαγές. Ξεπέφτουν χίλια μίλια τη μέρα, τόσο γρήγορα. Με τη διάβρωση των αξιών τους, οι άνθρωποι έχουν φτάσει πραγματικά να πιστεύουν ότι οι αρχαίοι ήταν ανίδεοι και προληπτικοί. Η ανθρώπινη σκέψη έχει αλλάξει εντυπωσιακά, και είναι τρομακτικό. Εξετάστε αυτό που ο Βούδας Σακιαμούνι είπε κάποτε: Οι αλλαγές στην κοινωνία με την Τελική Περίοδο του Νόμου θα είναι αληθινά φοβερές. Εν προκειμένω, οι άνθρωποι της σημερινής κοινωνίας δεν έχουν κανέναν Νόμο στην καρδιά τους (σιν-φα) που να χρησιμεύσει ως συγκράτηση, ειδικά στην Κίνα. Αυτό ισχύει και σε άλλες χώρες επίσης, αν και προσλαμβάνει διαφορετικές μορφές. Στην ηπειρωτική Κίνα, η Πολιτιστική Επανάσταση κατέστρεψε τις αποκαλούμενες «παλαιές σκέψεις και ιδέες» που είχαν οι άνθρωποι, και απαγόρεψε στους ανθρώπους να πιστεύουν στις διδασκαλίες του Κομφούκιου. Οι άνθρωποι αφέθηκαν χωρίς ηθικό περιορισμό ή ηθικό κώδικα, και δεν τους επιτρεπόταν να έχουν θρησκευτική πίστη. Οι άνθρωποι έφτασαν να μην πιστεύουν ότι το να κάνουν κακό οδηγεί στην καρμική τιμωρία.

 

Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον τον εσωτερικό-νόμο στο νου τους να εξυπηρετεί ως φρένο, δεν θα τολμήσουν να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε; Αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τώρα. Μερικοί ξένοι δεν τολμούν να πάνε στην Κίνα για εμπόριο, ειδικά εξ αιτίας του πόσο γρήγορα κάποιοι κινέζοι νέοι μπορεί να μαχαιρώσουν ή να σκοτώσουν κάποιον. Είναι τρομερό. Η Κίνα είναι τώρα χειρότερη απ’ τις άλλες χώρες. Ένας καίριος παράγοντας είναι ότι όταν ξένες ταινίες ή τηλεοπτικά προγράμματα που απεικονίζουν συμπλοκές συμμοριών προβάλλονται στην ηπειρωτική χώρα, οι θεατές εσφαλμένα νομίζουν ότι το Χονγκ Κονγκ και οι άλλες χώρες είναι στην πραγματικότητα τόσο χαοτικά όσο απεικονίζονται. Δεν είναι έτσι, όμως. Αυτή είναι μόνο η κινηματογραφική δραματοποίηση που προορίζεται να τραβήξει τους θεατές που επιδιώκουν συγκίνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι, οι άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό έχουν πολύ καλύτερο χαρακτήρα και είναι πιο πολιτισμένοι από τους ανθρώπους στην Κίνα. Κι όμως η κινέζική νεολαία μιμείται εκείνα τα πράγματα. Επειδή η Κίνα ήταν απομονωμένη για κάποιο διάστημα, οι άνθρωποί της εσφαλμένα νομίζουν, αφότου δουν ξαφνικά αυτά τα πράγματα, ότι έτσι είναι τα πράγματα στο εξωτερικό.

 

Οι επιχειρηματίες γκάγκστερ που απεικονίζονται στην τηλεοπτική σειρά The Bund έχουν απομιμηθεί μανιωδώς στην Κίνα. Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο μια απεικόνιση της παλαιάς Σαγκάης της δεκαετίας του 1930, και πήρε καλλιτεχνική άδεια, για αυτό. Η πραγματική ζωή δεν ήταν έτσι. Οι κινηματογραφικές ταινίες των γκάγκστερ του Χονγκ Κονγκ και τα τηλεοπτικά προγράμματα είχαν μια φοβερή επιρροή στην ηπειρωτική Κίνα όσον αφορά τη σκέψη των ανθρώπων. Οι αξίες της ανθρωπότητας έχουν αλλάξει, και στην Κίνα επίσης βλέπουμε τώρα ομοφυλοφιλία, υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών, εμπόριο ναρκωτικών, οργανωμένη εγκληματικότητα, ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις, και πορνεία. Έχει χαθεί ο έλεγχος! Υπάρχει ένα ρητό για το πώς, όταν ένας χωριάτης βλάχος γίνεται ξαφνικά πλούσιος, προσέξτε. Δεν έχει κανέναν έλεγχο του εαυτού του και θα τολμήσει να κάνει οτιδήποτε. Δεν είναι τρομακτικό να βλέπει κάποιος την ανθρωπότητα να φτάνει αυτό το σημείο; Τι θα γίνει με την ανθρωπότητα όταν τα πράγματα προχωρήσουν περεταίρω; Οι έννοιες του καλού και του κακού είναι τώρα ανεστραμμένα στα μυαλά των ανθρώπων. Σήμερα οι άνθρωποι θαυμάζουν εκείνους που είναι άσπλαχνοι, εκείνους που θα κάνουν οτιδήποτε για να πετύχουν κάτι, και εκείνους που θα σκοτώσουν και θα ακρωτηριάσουν. Αυτό είναι το τι έχουν οι άνθρωποι σε εκτίμηση.

 

Η δραστική ηθική πτώση του ανθρώπου ξετυλίγεται σε όλο τον κόσμο. Οι αντιλήψεις των ανθρώπων έχουν αλλάξει δραματικά. Σήμερα, αυτό που είναι όμορφο δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο αυτό που είναι άσχημο, αυτό που είναι καλό είναι λιγότερο ευπρόσδεκτο από αυτό που είναι κακό, αυτό που είναι καθαρό και τακτοποιημένο είναι λιγότερο ελκυστικό από αυτό που είναι ατημέλητο. Εξετάστε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στο παρελθόν, για παράδειγμα, οι επαγγελματίες τραγουδιστές έπρεπε να είναι καλά εκπαιδευμένοι στη φωνητική τεχνική και τη μουσική ικανότητα. Τώρα, αυτός που κυριαρχεί στη σκηνή δεν είναι άλλος από κάποιον που φαίνεται φρικτός, με μακριά, αχτένιστα μαλλιά που πέφτουν εμπρός… «Ααααγγγγ!» Ουρλιάζει με όση δύναμη έχει. Και μετά με μια μικρή τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία, γίνεται αστέρι. Αλλά οι ήχοι που βγάζει είναι απαίσιοι. Φρικιαστικά πράγματα έχουν φτάσει να θεωρούνται όμορφα εξ αιτίας της πτώσης των αξιών των ανθρώπων, και οι άνθρωποι κυνηγούν φανατικά αυτά τα πράγματα. Το ίδιο πράγμα ισχύει για τις Καλές Τέχνες. Βυθίζετε την ουρά μιας γάτας στο μελάνι και την αφήνετε να τρέξει γύρω, και έτσι βαφτίζεται αυτό έργο τέχνης. Και έπειτα υπάρχουν εκείνα της αφηρημένης τέχνης και τα ιμπρεσσιονιστικά πράγματα – τι είναι αυτά; Συνηθιζόταν ότι όσο ομορφότερος και όσο πιο πολύ ευχαρίστηση έδινε στο μάτι ένας πίνακας, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα τον απολάμβαναν. Τότε τι ακριβώς είναι αυτά τα πράγματα; Είναι το αποτέλεσμα «των καλλιτεχνών» που επιδιώκουν να ελευθερώσουν την ανθρώπινη φύση. Η ανθρώπινη φύση, ελλείψει ενός ηθικού κώδικα, ισοδυναμεί με μια γιγαντιαία έκθεση δαιμονικής φύσης. Θα μπορούσαν να προκύψουν όμορφα πράγματα όταν οι άνθρωποι είναι σε αυτή την κατάσταση; Οι αντιλήψεις των ανθρώπων παραμορφώνονται καθώς μιλάμε.

 

Τι επιδίωκαν εκείνοι οι καλλιτέχνες; Μιλούσαν για τη χειραφέτηση της ανθρώπινης φύσης – χωρίς καμία ψυχολογική αναστολή ή περιορισμό, και να κάνουν ο καθένας ό,τι του αρέσει. Ο Βουδισμός διδάσκει ότι, χωρίς ηθικό κώδικα, χωρίς ηθικές αξίες για να κρατήσουν το ανθρώπινο μυαλό υπό έλεγχο, αυτό που οι άνθρωποι θα επιδείξουν είναι δαιμονική φύση. Απλώς ρίξτε μια ματιά στα σημερινά έργα τέχνης! Οι συνηθισμένοι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι είναι πίσω από αυτά. Αυτά τα πράγματα είναι απλά μια γιγαντιαία παρουσίαση της δαιμονικής φύσης.

 

Πάρτε για παράδειγμα τα παιχνίδια που πωλούνται στα καταστήματα. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι θα αγόραζαν τις όμορφες κούκλες. Σήμερα, όσο πιο άσχημο είναι κάτι, τόσο γρηγορότερα πωλείται. Πράγματα με νεκροκεφαλές, δαίμονες, ακόμη και πράγματα που μοιάζουν με περιττώματα, πωλούνται ως παιχνίδια – όσο πιο φρικτή είναι η εμφάνιση, τόσο γρηγορότερα αυτό πουλιέται! Αυτό δεν δείχνει ότι οι ιδέες των ανθρώπων αλλάζουν, και αλλάζουν προς το χειρότερο;

 

Όταν συζητώ για το τι έχει συμβεί με την κοινωνία, οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αμέσως, κι αυτό δείχνει ότι η ανθρώπινη έμφυτη φύση δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, η ανθρωπότητα έχει ολισθήσει σε ένα τρομερά επικίνδυνο σημείο. Όταν μίλησα για την ομοφυλοφιλία ενώ έκανα σεμινάρια στη Δύση, είπα: «Αυτές οι ακόλαστες σεξουαλικές πρακτικές στη Δύση έχουν γίνει σχεδόν τόσο κακές όσο η αιμομιξία.». Κάποιος ανέφερε ότι «η ομοφυλοφιλία προστατεύεται νόμιμα από το κράτος.». Το καλό και το κακό δεν κρίνονται από την έγκριση κάποιου ατόμου ή μιας ομάδας. Η ανθρώπινη κρίση του καλού και του κακού είναι βασισμένη εξ ολοκλήρου στις ιδέες των ανθρώπων. Οι άνθρωποι σκέφτονται: «Νομίζω ότι είναι καλός…» ή «Είναι καλός σε εμένα, έτσι θα έλεγα ότι είναι καλός.» Ή έχει διαμορφώσει μια καθορισμένη αντίληψη, και, εάν σύμφωνα με την αντίληψή του κάποιος είναι καλός, θα πει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι καλός. Το ίδιο πράγμα ισχύει και με τις ομάδες. Όταν κάτι είναι προς το συμφέρον της ομάδας ή προάγει έναν ορισμένο στόχο, η ομάδα θα πει ότι είναι καλό και θα δώσει συγκατάθεση σε αυτό. Αλλά, αυτό δεν είναι απαραιτήτως αληθινά καλό. Η αλήθεια του σύμπαντος, ο Νόμος του Φο, είναι το μόνο, αμετάβλητο κριτήριο που μετρά τα ανθρώπινα όντα και τα πάντα που υπάρχουν – το μοναδικό κριτήριο που καθορίζει αυτό που είναι καλό ή κακό. Τους είπα [στους μαθητές στη Δύση], «Για να είμαι εντελώς ειλικρινής, η κυβέρνησή σας μπορεί να το εγκρίνει αυτό, αλλά ο Θεός σας όχι!» Κάθε φορά που η ανθρωπότητα έχει φθάσει σε αυτό το σημείο, ήταν πραγματικά σε σοβαρό κίνδυνο και εκτός ελέγχου. Τώρα που έχει γίνει αυτό που είναι, εάν προχωρήσει περαιτέρω, πώς θα είναι πιο μετά;! Ο Βούδας Σακιαμούνι είπε ότι κατά τη διάρκεια της Τελικής Περιόδου του Νόμου ένα πλήθος δαιμόνων θα μετενσαρκωθούν ως ανθρώπινα όντα και θα γίνουν μοναχοί στα μοναστήρια που θα βλάψουν τον Φα. Στην Ταϊβάν, ιδιαίτερα, τώρα έχει πολλούς διάσημους μοναχούς και αμύητους Βουδιστές που στην πραγματικότητα είναι δαίμονες. Εξυμνούν τους εαυτούς τους ως ιδρυτές θρησκειών, αλλά αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι δαίμονες. Είχαν σχεδιάσει ολόκληρες τις ζωές τους πριν μετενσαρκωθούν και έρθουν εδώ, και ζουν τις ζωές τους σύμφωνα με τη ζημία που σχεδίασαν. Ο ανθρώπινος κόσμος είναι τρομακτικός. Πολλοί από τους γνωστούς, υποτιθέμενους «δασκάλους» στην Ινδία κατέχονται από γιγάντιους πύθωνες. Μεταξύ των δασκάλων του τσιγκόνγκ στην Κίνα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατέχεται από αλεπούδες και νυφίτσες, αν και υπάρχουν φίδια επίσης. Η Τελική Περίοδος του Νόμου είναι ένας καιρός του χάους. Ο επικεφαλής του Αούμ Σιρίνκιο (Aum Shinrikyo) στην Ιαπωνία είναι η ενσάρκωση ενός δαίμονα από την κόλαση που ήρθε στον ανθρώπινο κόσμο να ενθαρρύνει το χάος. Τα ανθρώπινα όντα είναι ακριβώς στη μέση όλου αυτού, και, όντας εδώ στον ανθρώπινο κόσμο, δεν έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν για τέτοια πράγματα. Μπορούν να αισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κόσμο, αλλά δεν έχουν ιδέα πόσο χάλια είναι. Μόλις αυτό εξηγηθεί, οι άνθρωποι τρομάζουν.

 

Δεν ήταν επομένως έτσι αυθόρμητα που αποφάσισα να μεταδώσω αυτόν τον Φα. Και έχω αντιμετωπίσει διάφορα είδη παρέμβασης κατά μήκος του δρόμου. Όταν διδάσκεις κάτι ενάρετο, κάποιος άλλος θα βγει να κηρύξει κάτι κακό, και μερικοί θα μεταμφιεστούν ως ενάρετοι και θα παραινούν ακόμη και τους ανθρώπους να κάνουν καλό. Αλλά ο σκοπός τους δεν είναι να προωθήσουν το καλό. Έχουν κίνητρα που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το φως της ημέρας. Το κίνημα του τσιγκόνγκ άρχισε ως καλό, αλλά από τότε έχει πάρει μια σκοτεινή στροφή. Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας χώρος που να είναι καθαρός.

 

 

Η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια του τελικού Κάλπα

 

Πολλές από τις αληθινές θρησκείες του κόσμου δεν μπορούν πλέον να σώσουν τους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στις γραφές ενός αριθμού αυτών των αρχικών, αληθινών θρησκειών που έχουν πειραχτεί από τις μετέπειτα γενεές· τα δόγματά τους παρερμηνεύθηκαν από εκείνους που ήρθαν αργότερα, και θεωρούνται τώρα ως ένας τομέας μελέτης. Παραδείγματος χάρη, ο Βουδισμός μελετάται σαν να είναι φιλοσοφία, και οι οποιεσδήποτε απόψεις του, που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη σύγχρονη επιστήμη, εξηγούνται ως φαντασίες των αρχαίων ανθρώπων ή σκέψεις οπισθοδρομισμού. Οι μοναχοί και οι ιερείς απλά διαβάζουν τα κείμενα, αλλά δεν μπαίνουν στη διαδικασία της καλλιέργειας. Οι ναοί και τα μοναστήρια έχουν γίνει μικρόκοσμοι της κοινωνίας, με εσωτερικές διαμάχες και ελιγμούς για θέση. Μερικοί μοναχοί καπηλεύονται ακόμη και αυτή τη θλιβερή κατάσταση του Βουδισμού και κάνουν κέρδος από αυτό· οι προσκολλήσεις τους είναι τόσες πολλές που δεν είναι ισάξιοι ούτε με τους συνηθισμένους ανθρώπους. Έτσι μετά βίας μπορούν να σώσουν τους εαυτούς τους, πόσο μάλλον άλλους! Και μετά υπάρχουν μερικοί διάσημοι Βουδιστές μοναχοί και ιερείς Ταοϊστές που παραπλανούν τους ανθρώπους με το να γράφουν αδικαιολόγητα βιβλία ερμηνεύοντας τις Βουδιστικές σούτρες και τα ιερά κείμενα, εκθέτοντας έτσι τις προσωπικές τους ιδέες και τις μικροσκοπικές γνώσεις τους από τις σούτρες. Οι λέξεις των μεγάλων αφυπνισμένων έχουν εμβριθείς έννοιες μέσα τους και μπορούν να μεταβιβάσουν την καθοδήγηση του Νόμου του Φο σε κάθε επίπεδο και σφαίρα που οι καλλιεργητές προχωρούν καθώς ανυψώνονται ακατάπαυστα. Οποιαδήποτε ενέργεια που αλλάζει τις αρχικές λέξεις των μεγάλων αφυπνισμένων ισοδυναμεί με υπονόμευση του Φα.

 

Εκείνες οι επεξηγήσεις, που φιλοδοξούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν τις σούτρες και τα ιερά κείμενα, παρεκκλίνουν ριζικά από την αληθινή υποκείμενη έννοια των λέξεων του Βούδα. Είναι δύο απολύτως διαφορετικά πράγματα. Το μικροσκοπικό κομμάτι που εκείνοι οι συντάκτες κατανόησαν δεν είναι παρά η δική τους, μόλις λίγο υψηλότερα από τη συνηθισμένη κατανόηση, και δεν ξέρουν τίποτα από την κρυμμένη έννοια στα πιο υψηλά επίπεδα, επειδή δεν έχουν καλλιεργηθεί σε εκείνα τα ύψη. Αφού δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο Ταθαγκάτα, πώς θα μπορούσαν να ξέρουν την αληθινή, υψηλού επιπέδου έννοια των λέξεων του Ταθαγκάτα; Οι γραφές τους χρησιμεύουν μόνο για να υπονομεύσουν τον Φα, και δεν μπορούν να σώσουν τους ανθρώπους. Βιβλία σαν κι αυτά, που γράφονται για τη φήμη και το κέρδος, οδηγούν τους ανθρώπους που καλλιεργούνται στις Βουδιστικές πειθαρχίες στο πλαίσιο σκέψης των συντακτών τους. Μερικοί προχωρούν τόσο πολύ ώστε να συνηγορούν ότι η θρησκεία υπηρετεί τις προσταγές της σημερινής κοινωνίας, το οποίο αλλάζει την ουσία της θρησκείας. Ο Νόμος του Φο είναι αμετάβλητος και η αδιάφθορη αδαμάντινη Θεϊκή Αλήθεια. Κάποιος μπορεί καλά να φανταστεί πόσο μεγάλες είναι οι αμαρτίες και το κάρμα που επισύρεται όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμόσουν τον Νόμο του Φο στους τρόπους του ανήθικου ανθρώπου, κατ’ αντίθεσιν με το να έχουν τον άνθρωπο να ανυψώνεται ακολουθώντας τον Νόμο του Φο. Εκείνοι που έχουν γράψει βιβλία αναίτια ερμηνεύοντας τις Βουδιστικές σούτρες έχουν παρεμποδίσει σοβαρά τον Αληθινό Φα, και στην πραγματικότητα έχουν καταδικαστεί προ πολλού από τότε στην Κόλαση.

 

Τα ανθρώπινα όντα έχουν κάνει πολύ κακό τη μια ζωή μετά την άλλη, συσσωρεύοντας τεράστια ποσά κάρμα. Αυτό είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην έλλειψη της ορθής πίστης τους. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έκαναν καλλιέργεια σε μια προηγούμενη ζωή και δεν καλλιεργήθηκαν καλά και απότυχαν σε αυτό. Ήταν ανίκανοι να ξεφορτωθούν τις διάφορες προσκολλήσεις, αλλά συσσώρευσαν ορισμένες ευλογίες. Όταν μετενσαρκώνονται μετά ως ανθρώπινα όντα, έχουν συνήθως «υπερφυσικές» ικανότητες, και με το ουράνιο μάτι τους μπορούν να δουν ένα πασάλειμμα πραγμάτων σε ένα χαμηλό επίπεδο σε άλλες διαστάσεις. Κατόπιν, παρακινούμενοι από την ανθρώπινη επιδίωξη της φήμης και του κέρδους, ξεκινούν αυτήν ή εκείνη τη θρησκευτική ομάδα. Σε όλες τις εμφανίσεις διδάσκουν τους ανθρώπους να είναι καλοί, αλλά βαθιά μέσα στις καρδιές τους λαχταρούν τη φήμη και το κέρδος, και ακατονόμαστα κίνητρα. Οι μεγάλοι αφυπνισμένοι έχουν τους δικούς τους παραδείσους (ουράνια βασίλεια) στους οποίους μπορούν να μεταφέρουν τους ανθρώπους. Αλλά πού θα μπορούσαν αυτά τα άτομα να σώσουν τους ανθρώπους; Το ίδιο πράγμα ισχύει για τους ψεύτικους δασκάλους του τσιγκόνγκ. Μερικοί από αυτούς ήθελαν να είναι Βούδες, και μερικοί νομίζουν ότι ήταν Βούδες σε μια προηγούμενη ζωή. Και έπειτα υπάρχουν άνθρωποι που κατέχονται από ζώα που δοξάζουν αυτούς τους δασκάλους του τσιγκόνγκ, αποκαλώντας τους «ο τάδε γενεάς γκραντ-μάστερ (μεγάλος δάσκαλος)», και ούτω καθεξής. Αυτοί οι ψεύτικοι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ στη συνέχεια ευχαριστιούνται πολύ με τους εαυτούς τους, αλλά, όλα αυτά είναι απλώς αυτο-εξαπάτηση. Όλα αυτά τα άτομα είναι δαίμονες ενσαρκωμένοι που έχουν έρθει να καταστρέψουν τον κόσμο.

 

Το κακό έχει μετατρέψει τον ανθρώπινο κόσμο σε ένα απόλυτο χάλι. Οι ψεύτικες θρησκείες, οι σέχτες, και πολλές μεταρρυθμισμένες θρησκείες έχουν διαδοθεί για πολλούς αιώνες, και είναι δύσκολο να διακριθεί το αληθινό από το ψεύτικο. Αν και οι αρχές εκείνων των αιρετικών ή σαμανιστικών πρακτικών είναι κακόβουλες, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτές και σέβονται τους ηγέτες τους. Αυτό δεν μας λέει ότι οι αξίες των ανθρώπων έχουν χαθεί; Και γιατί οι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτές τις δαιμονικές πρακτικές; Οι περισσότεροι τέτοιοι άνθρωποι επιδιώκουν μέσα για να βλάψουν τους άλλους, βγαίνουν να κάνουν ζημιά, και δεν σκέφτονται για το τι θα απογίνουν στην πορεία. Οι αληθινές, αρχικές θρησκείες δεν μπορούν πλέον να σώσουν τους ανθρώπους, έχοντας μπει στην Τελική Περίοδο του Νόμου. Μυριάδες δαίμονες έχουν κατέβει στον κόσμο, όπου υπονομεύουν τον Φα και καταστρέφουν. Τα ανθρώπινα όντα δεν έχουν πλέον τον εσωτερικό νόμο να τους συγκρατήσει, ούτε έχουν ηθικούς κανόνες. Παρακινημένοι από τις ορδές των δαιμόνων, δεν σταματούν σε κανένα κακό. Οι ηθικές αξίες και τα πρότυπα ολισθαίνουν προς τα κάτω αφάνταστα γρήγορα. Ο ανθρώπινος τρόπος σκέψης και οι έννοιες έχουν αλλάξει. Το όμορφο είναι λιγότερο ελκυστικό από το άσχημο, το ενάρετο είναι λιγότερο δημοφιλές από το κακόηθες, το καλό είναι λιγότερο επιθυμητό από το κακό, η καθαρή εμφάνιση εκτιμείται λιγότερο από το ατημέλητο, το καινούργιο είναι λιγότερο προτιμητέο από το χρησιμοποιημένο, το ευωδιαστό προτιμείται λιγότερο από το δύσοσμο. Οι άνδρες έχουν μακριά μαλλιά ενώ οι γυναίκες κόβουν τα δικά τους κοντά – μια αντανάκλαση της αύξησης του γιν και την ελάττωσης του γιανγκ, μια αντιστροφή του γιν και γιανγκ. Τα έργα της τέχνης είναι χωρίς ηθικούς κανόνες και επιδιώκουν να απελευθερώσουν την ανθρώπινη φύση, έχοντας ως αποτέλεσμα μια γιγαντιαία έκθεση του δαιμονικού. Επίσης υπάρχουν τα «ιμπρεσσιονιστικά» και «αφαιρετικά» πράγματα, με τα άγρια πασαλείμματα, τα οποία γίνονται αποδεκτά ως τέχνη από τους σύγχρονους ανθρώπους και τις διεστραμμένες ιδέες τους.  Απλά πετάξτε έναν σωρό σκουπίδια κάπου και γίνεται η τέχνη ενός «διακεκριμένου» νεωτεριστικού γλύπτη. Και όσο για τη μουσική, βλέπετε αυτά τα «τέκνο» και τα «ροκ εντ ρολ» πράγματα, με ανθρώπους να σκαρφαλώνουν πάνω στη σκηνή σε κομψές αίθουσες και να έχουν στη διαπασών αυτό τον ήχο. Με μια μικρή διαφημιστική εκστρατεία από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, τυφλοί ή ανάπηροι τραγουδιστές με βραχνές φωνές και εκείνοι με αποκρουστική εμφάνιση γίνονται αστέρια. Και με τα παιχνίδια των παιδιών, όσο πιο άσχημα και πιο σκοτεινά φαίνονται, τόσο πιο γρήγορα πουλιούνται.

 

Η ανθρωπότητα, όντας σε αυτή τη διανοητική κατάσταση, μακριά από ενάρετες σκέψεις, επιδιώκει με ακραίο τρόπο διαφορετικά πράγματα από ότι παλιότερα. Για τη φήμη και το κέρδος, οι άνθρωποι προσφεύγουν στη δολοφονία, τον εμπρησμό, και τη σκηνοθέτηση κατηγοριών. Το μόνο που τους νοιάζει είναι τα χρήματα, όχι οι φίλοι ή η οικογένεια. Οι ανθρώπινες σχέσεις εξαρτώνται εντελώς τώρα από τα χρήματα. Βλέπετε έτσι αδίστακτες και σκανδαλώδεις πράξεις κάθε είδους για χρήματα. Προϊόντα, διαφημίσεις, ηχογραφήσεις και βίντεο που προωθούν ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις είναι παντού. Για τα χρήματα, οι άνθρωποι βλάπτουν τους άλλους χωρίς δισταγμό ενώ παράγουν, κυκλοφορούν, και πουλάνε ναρκωτικά. Εκείνοι οι αξιοθρήνητοι τοξικομανείς δεν σταματούν σε τίποτα – κλοπή, ληστεία, και εξαπάτηση των άλλων για το χρήμα – για να αγοράσουν εκείνα τα ακριβά ναρκωτικά. Τα τηλεοπτικά προγράμματα, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, και τα λογοτεχνικά έργα είναι γεμάτα περιστασιακό σεξ. Οι άνθρωποι φτάνουν τόσο μακριά ώστε να διαπράττουν αιμομιξία στις γενεές. Η αποκρουστική ομοφυλοφιλική συμπεριφορά εν τω μεταξύ μαρτυρά μια βρώμικη, αφύσικη νοητική κατάσταση που στερείται λογικότητα. Το οργανωμένο έγκλημα είναι τόσο αχαλίνωτο που δεν υπάρχει μέρος που δεν φθάνει, κι όμως είναι ελκυστικό στους νέους που, οδηγημένοι από τη δαιμονική πλευρά τους, ποθούν τη βία. Τα αφεντικά του εγκλήματος έχουν γίνει αντικείμενα θαυμασμού, και οι άνθρωποι συρρέουν προς αυτούς.

 

Πολλοί μεγάλοι αφυπνισμένοι και προφήτες στο παρελθόν προέβλεψαν ότι η ανθρωπότητα σε αυτή την περίοδο θα έχει μια ογκώδη καταστροφή για να ανησυχήσει. Η σημερινή ανθρωπότητα είναι ακόμα χειρότερη από αυτήν που πρόβλεψαν οι προφήτες, και οι καλοί άνθρωποι είναι ακόμα λιγότεροι. Λόγω των πολλών κακών που οι άνθρωποι έκαναν κατά τη διάρκεια των πολλών ζωών τους, και το τεράστιο κάρμα που συσσώρευσαν έτσι, οι άνθρωποι συναντούν προβλήματα από τη στιγμή που βγαίνουν απ’ την πόρτα. Αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα πληρώνουν για το κακό που έκαναν στις προηγούμενες ζωές τους και εξαλείφουν εκείνο το κάρμα. Όταν οι άλλοι τους κακομεταχειρίζονται, δεν δείχνουν ανοχή ή ανεκτικότητα. Αντίθετα, σκέφτονται: «Με έβλαψες, τότε θα σου κάνω ακόμα χειρότερα. Δεν θα μαλώσω με τους ανθρώπους εκτός αν με προκαλέσουν, αλλά όταν γίνει αυτό, σίγουρα θα τους το ανταποδώσω, και περισσότερο.». Έτσι προσθέτουν νέο κάρμα πριν ακόμα ξεχρεώσουν το παλιό, και το κάρμα στα σώματα τους συσσωρεύεται σε τρομακτικό βαθμό! Η ανθρώπινη ηθική ολισθαίνει προς τα κάτω γρήγορα και είναι στα πρόθυρα τρομερού κινδύνου. Ο καθένας, ζωή μετά τη ζωή, έχει προσθέσει στην πραγματικότητα λάδι στη φωτιά της μεγάλης διάλυσης της ανθρώπινης ηθικής. Κάθε φορά που έχει συναντηθεί ο κόσμος με την καταστροφή, ήταν μια εποχή που οι ανθρώπινες ηθικές αξίες είχαν εξαφανιστεί. Αυτό είναι που συμβαίνει στην περίοδο του τελικού κάλπα.

 

 

Αληθινή καλλιέργεια

 

Μαθητές μου, που αληθινά καλλιεργείστε, αυτό που σας έχω διδάξει είναι ένας Νόμος με τον οποίο κάποιος μπορεί να καλλιεργήσει τη Φύση του Φο ή το Τάο. Ωστόσο εκφράζετε παράπονα σε μένα όταν, πράγματα που οι συνηθισμένοι άνθρωποι θεωρούν σημαντικά, δεν πηγαίνουν κατά τον τρόπο σας, αντί να ανησυχείτε για την ανικανότητά σας να παρατήσετε τις ανθρώπινες προσκολλήσεις. Είναι αυτό καλλιέργεια; Η εγκατάλειψη των ανθρώπινων προσκολλήσεων είναι μια πολύ μεγάλη δοκιμή στο δρόμο σας για να γίνετε μία αληθινά ανώτερη ύπαρξη. Κάθε μαθητής που κάνει αληθινή καλλιέργεια πρέπει να το περάσει, διότι είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ενός καλλιεργητή και ενός συνηθισμένου ατόμου.

 

Η αλήθεια είναι, όταν αισθάνεστε στενοχωρημένοι από πράγματα που πληγώνουν το γόητρό σας (μινγκ), τα κοσμικά σας συμφέροντα (λι), ή τα συναισθήματά σας (τσινγκ), αυτό το ίδιο δείχνει ότι οι ανθρώπινες προσκολλήσεις δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Θυμηθείτε τα λόγια μου: Η καλλιέργεια η ίδια δεν είναι οδυνηρή, το βασικό πρόβλημα είναι η ανικανότητά σας να εγκαταλείψετε τις ανθρώπινες προσκολλήσεις. Είναι μόνο όταν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη φήμη, το συμφέρον, και τα συναισθήματα, που δοκιμάζετε πόνο.

 

Πέσατε εδώ από έναν κόσμο ιερό και αγνό, ένα επίπεδο λαμπρό πέρα από κάθε σύγκριση, επειδή αναπτύξατε προσκολλήσεις σε εκείνο το επίπεδο. Αλλά αφότου πέσατε σε έναν κόσμο που είναι, συγκριτικά, απολύτως βρώμικος, αντί να επιταχύνετε τα βήματά σας καθώς καλλιεργείστε πίσω, κρατιέστε στα βρώμικα πράγματα σε αυτόν τον βρωμερό κόσμο και αρνείστε να τα εγκαταλείψετε, και αγωνιάτε ακόμη και για ασήμαντες απώλειες. Συνειδητοποιείτε ότι για να σας σώσει ο Βούδας, κάποτε ικέτευσε για ελεημοσύνη μεταξύ των συνηθισμένων ανθρώπων; Και σήμερα ανοίγω αυτή τη μεγάλη πόρτα και διδάσκω τον Μεγάλο Νόμο προκειμένου να σας σώσω. Δεν έχω μετρήσει ποτέ τις αμέτρητες δοκιμασίες που έχω περάσει ως δυσκολίες. Έτσι τι θα μπορούσατε ενδεχομένως να έχετε που να μην μπορείτε να εγκαταλείψετε; Μπορείτε να κουβαλήσετε αυτά τα πράγματα τα οποία δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε μέσα από τις πύλες του ουρανού;

 

 

Να έχετε καθαρό μυαλό και να χρησιμοποιείτε καλή λογική

 

Κάποτε είπα σε μερικούς μαθητές ότι η παρουσία υπερβολικά δραστικών σκέψεων σημαίνει ότι είναι σε λειτουργία το κάρμα σκέψης, όμως τώρα πολλοί μαθητές, για όλες τις ανεπαρκείς σκέψεις που εμφανίζονται στις συνηθισμένες περιστάσεις, κατηγορούν το κάρμα σκέψης. Αυτό δεν είναι σωστό. Εάν δεν είχατε πια οποιεσδήποτε κακές δικές σας σκέψεις, τι θα αφηνόταν για σας να καλλιεργήσετε; Εάν ήσασταν τόσο αγνοί, δεν θα ήσασταν ένας Φο; Το αντιμετωπίζετε με λαθεμένη αντίληψη. Μόνο όταν ο νους σας λυσσαλέα προβάλλει βρώμικες σκέψεις ή βλαστημάει τον Δάσκαλο, τον Ντάφα, άλλους ανθρώπους, κλπ. και εσείς δεν μπορείτε να τις καθαρίσετε ή να τις καταστείλετε είναι κάρμα σκέψης. Υπάρχει επίσης κάποιο κάρμα σκέψης που είναι αδύναμο, αλλά είναι διαφορετικό από τις κανονικές σκέψεις ή ιδέες. Πρέπει να το καταλάβετε αμέσως.

 

 

Διάκριση

 

Λασπώδης και θολός είναι ο ανθρώπινος κόσμος· μάτια ψαριών είναι μπερδεμένα με μαργαριτάρια. Ήσυχα, χωρίς αναγγελία, πρέπει ο Ταθαγκάτα να κατέβει στον κόσμο. Καθώς διαδίδει τον Φα, παρεμβάσεις από κακές πρακτικές είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν. Το Τάο και το δαιμονικό διαδίδονται παράλληλα, κατοικώντας μαζί στη γη. Η διάκριση (γου) είναι καίρια όταν το αληθινό και το ψεύτικο ανακατεύονται. Χρειάζεται ένα ανώτερο ον για να τα ξεχωρίσει. Πράγματι, υπάρχουν κάποιοι προκαθορισμένοι που, με την ικανότητά τους να διακρίνουν, έρχονται ο ένας μετά τον άλλον, μπαίνοντας στον Δρόμο και αποκτώντας τον Φα. Γνωρίζοντας το ορθό από το κακό, θα λάβουν τις αληθινές γραφές, θα απαλλάξουν από τα βάρη τα σώματά τους, θα εμπλουτίσουν τη σοφία τους, θα γεμίσουν τις καρδιές τους, και θα πλεύσουν ομαλά πάνω στο Σκάφος του Φα. Πόσο θαυμάσιο! Επιμελείς, χωρίς να αποφεύγουν καμία προσπάθεια, ευθεία προς την Ολοκλήρωση προχωρούν.

 

Εκείνοι που χάνονται στον κόσμο, που αγωνίζονται να διακρίνουν, ζουν για τα χρήματα και πεθαίνουν για τη δύναμη, βρίσκοντας την ευχαρίστηση ή τη στεναχώρια σε κάποιο ασήμαντο κέρδος· με μανία ζουν και παλεύουν, δημιουργώντας κάρμα όλη τη ζωή τους. Εάν ένα τέτοιο άτομο ακούσει αυτόν τον Φα είναι σίγουρο ότι θα γελάσει, με τη λέξη «βλακείες» να φεύγει απ’ τη γλώσσα του· το μυαλό του είναι σίγουρο πως θα το βρει δύσκολο να καταλάβει ή να πιστέψει. Αυτό είναι το κατώτερο άτομο· είναι δύσκολο να σωθεί. Είναι τόσο ογκώδες το κάρμα του που περιβάλλει το σώμα του, σφραγίζει τη σοφία του, που δεν φαίνεται πια η αρχική του φύση.

 

Γιατί κάποιος δεν βλέπει

 

«Αυτό που βλέπω μπορώ να το πιστέψω· αυτό που δεν βλέπω δεν μπορώ να το πιστέψω.» Αυτή είναι η άποψη του κατώτερου ατόμου. Ο άνθρωπος αυτός είναι χαμένος στην ψευδαίσθηση και δημιουργεί άφθονο κάρμα. Με την έμφυτη φύση του χαμένη, πώς θα μπορούσε να δει ενδεχομένως [το αόρατο]; Πρώτα έρχεται η διάκριση, μετά ακολουθεί η όραση. Καλλιεργήστε τον νου και εξαλείψτε το κάρμα, και τότε, μόλις αναδυθεί η έμφυτη φύση σας, θα δείτε. Αλλά, είτε βλέπετε είτε όχι, ο ανώτερος άνθρωπος μπορεί να επιτύχει την Ολοκλήρωση στηριζόμενος και μόνο στη διάκριση. Μεταξύ των πολλών, μερικοί βλέπουν ενώ άλλοι όχι, αυτό καθορίζεται από το επίπεδο κάποιου και την πνευματική δυνατότητα. Οι καλλιεργητές συχνά δεν βλέπουν εξ αιτίας της επιδίωξής τους για αυτό, το οποίο ισοδυναμεί με προσκόλληση· χωρίς την αφαίρεσή της επομένως δεν μπορούν να δουν. Συχνά οφείλεται στο κάρμα, ένα δυσμενές περιβάλλον, ή υπαγορεύεται από τη μέθοδο της καλλιέργειας· υπάρχει ένα πλήθος λόγων, καθώς όλα εξαρτούνται από το άτομο. Ακόμη και στην περίπτωση κάποιου που μπορεί να δει, θα υπάρχει αυτό που είναι ασαφές. Και μόνο τότε, με θολωμένη όραση, ο Δρόμος είναι εκεί για να διακριθεί. Εάν αυτό που βλέπει κάποιος είναι τόσο ξεκάθαρο σα να το βιώνει από πρώτο χέρι και με καμία ασάφεια, τότε αυτός είναι κάποιος του οποίου το γκονγκ είναι ξεκλειδωμένο. Αυτός δεν μπορεί να καλλιεργηθεί περεταίρω, διότι δεν υπάρχει τίποτα πλέον για να διακρίνει.

 

 

Μελετώντας τον Φα

 

Όταν οι μορφωμένοι άνθρωποι μαθαίνουν τον Ντάφα πρέπει να δώσουν προσοχή σε ένα πολύ εμφανές πρόβλημα: μελετώντας τον Ντάφα με τον τρόπο που οι συνηθισμένοι άνθρωποι μελετούν πολιτική ιδεολογία, όπως το να μελετούν επιλέγοντας σχετικές αναφορές από διαπρεπή πρόσωπα έναντι των οποίων μετρούν τη συμπεριφορά κάποιου. Αυτό θα εμποδίσει την πρόοδο ενός καλλιεργητή. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που, μόλις ακούσουν ότι ο Ντάφα έχει εμβριθείς, υποκείμενες έννοιες και υψηλού επιπέδου περιεχόμενο που μπορούν να καθοδηγήσουν την καλλιέργεια σε διαφορετικά επίπεδα, προσπαθούν να ανασκαλέψουν την κάθε λέξη, μόνο και μόνο να βρουν κάτι. Αυτές οι συνήθειες, που διαμορφώθηκαν μέσω της παρατεταμένης μελέτης του πολιτικού δόγματος, είναι ένας παράγοντας που παρεμποδίζει έντονα την καλλιέργειά σας, διότι σας οδηγούν να παρερμηνεύσετε τον Φα.

 

Όταν μελετάτε τον Φα, πρέπει να αποφεύγετε να ψάχνετε για μέρη ιδιαιτέρως σχετικά με κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Αυτό στην πραγματικότητα είναι προσκόλληση με διαφορετικό προσωπείο (με την εξαίρεση τού αν είναι επείγοντα προβλήματα που χρειάζονται λύση). Ο μόνος τρόπος να μελετηθεί ο Ντάφα καλά είναι να μελετηθεί χωρίς οποιοδήποτε συγκεκριμένο στόχο. Με κάθε πλήρη ανάγνωση του Τζούαν Φάλουν, έχετε σημειώσει πρόοδο εφόσον έχετε αποκτήσει επίγνωση. Ακόμα κι αν έχετε φτάσει σε μία και μόνο νέα επίγνωση αφότου το διαβάσατε, έχετε βελτιωθεί αληθινά.

 

Στην καλλιέργεια, η ανοδική πρόοδος είναι κάτι που στην πραγματικότητα αποκτιέται κομμάτι κομμάτι και είναι κρυφό σε σας. Λάβετε υπόψη: Αυτό που αποκτάτε πρέπει να έρχεται φυσικά, χωρίς επιδίωξη.

 

 

Πώς να παρέχουμε βοήθεια

 

Σε διαφορετικές περιοχές υπάρχουν πολλοί βοηθοί που έχουν μια προηγμένη κατανόηση του Ντάφα, και είναι σε θέση να θέσουν ένα παράδειγμα και να διαχειριστούν τους τόπους εξάσκησής μας καλά. Απ’ την άλλη ωστόσο, υπάρχουν μερικοί βοηθοί που δεν τα έχουν πάει τόσο καλά, και αυτό φανερώνεται κυρίως στο πώς τα πάνε με την εργασία τους. Εάν αυτοί, με τον σκοπό να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα, διαχειρίζονται τα πράγματα στους τόπους εξάσκησης δίνοντας διαταγές έτσι ώστε οι μαθητές να συμμορφωθούν σε αυτούς, αυτό είναι πρόβλημα. Η μελέτη του Φα είναι μια εθελοντική πράξη. Εάν το άτομο που μελετάει δεν έχει την καρδιά του σε αυτό, τότε κανένα πρόβλημα ή ζήτημα δεν θα επιλυθεί, και σίγουρα διαμάχες θα προκύψουν. Εάν η προσέγγιση δεν αλλαχτεί, θα δημιουργήσει συγκρούσεις που θα ενταθούν, έχοντας αποτέλεσμα τη σοβαρή υποχώρηση στη μελέτη του Φα των ανθρώπων.

 

Χειρότερα ακόμα, μερικοί βοηθοί συχνά, προκειμένου να κάνουν τους ασκούμενους να τους πιστέψουν και να τους υπακούν, κυκλοφορούν φήμες ή εντυπωσιακά πράγματα ώστε να ενισχυθεί η θέση τους, ή προσπαθούν να ξεχωρίσουν με κάτι έξω από το κανονικό. Τίποτα από αυτά δεν επιτρέπεται. Οι βοηθοί μας εξυπηρετούν τους άλλους από δική τους πρωτοβουλία, και δεν είναι ο Δάσκαλος. Ακόμα λιγότερο δεν θα έπρεπε να έχουν μια προσκόλληση όπως αυτή.

 

Τότε πώς πρέπει να κάνουμε την εργασία του βοηθού καλά; Κατ’ αρχάς, πρέπει να τοποθετείστε μεταξύ των μαθητών και να μην σκέφτεστε τον εαυτό σας ανώτερο από αυτούς. Εάν υπάρχει κάτι που δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, τότε ταπεινά το το συζητήσετε με όλους. Και εάν διαχειριστείτε κάτι λανθασμένα, τότε πέστε ειλικρινά στους μαθητές: «Είμαι καλλιεργητής ακριβώς όπως εσείς, και είναι δύσκολο να αποφευχθούν τα λάθη κάνοντας αυτή την εργασία. Το διαχειρίστηκα λάθος. Τώρα ας το κάνουμε σωστά.». Εάν θέλετε ειλικρινά να δείτε όλους να εργάζεστε μαζί για να κάνετε αυτό το πράγμα καλά, πώς νομίζετε ότι θα πάει; Κανένας δεν θα πει ότι δεν είστε καλός. Ακριβώς το αντίθετο, οι άνθρωποι θα σκεφτούν ότι έχετε μάθει τον Φα καλά και είστε μεγαλόψυχοι. Ο Ντάφα είναι ακριβώς εδώ μαζί μας, και όλοι σας τον μελετάτε. Κάθε ενέργεια και πράξη του βοηθού, καλή ή κακή, θα μετρηθεί από τους μαθητές σύμφωνα με τον Ντάφα και θα φανεί για ποιο λόγο έγινε. Μόλις κοιτάξετε να προωθήσετε την υπόληψή σας, οι μαθητές θα σκεφτούν ότι υπάρχει πρόβλημα με το σίνσινγκ σας. Μόνο με το να είστε σεμνοί μπορείτε να χειριστείτε τα πράγματα καλά. Το ανάστημα κάποιου καθιερώνεται με το να έχει μελετήσει τον Φα καλά. Θα μπορούσε ένας καλλιεργητής να είναι ενδεχομένως χωρίς ελάττωμα;

 

 

Τι είναι η «Κενότητα»;

 

Τι είναι η «κενότητα» (κονγκ); Η απουσία οποιασδήποτε προσκόλλησης είναι η αληθινή κενότητα, όχι κενότητα σε υλική έννοια. Απ’ την άλλη υπάρχει ο Βουδισμός Ζεν, του οποίου το Ντάρμα έχει λήξει και δεν έχει μείνει τίποτα να μεταδώσει. Σε αυτή την τελική περίοδο, που ο Φα είναι άνω κάτω, έχει ακόμα μαθητές που εμμένουν με πείσμα στο δόγμα της κενότητας, ενεργώντας τρελά και παράλογα, σαν να έχουν καταλάβει την ίδια τη ρίζα της φιλοσοφικής αλήθειας. Ωστόσο, ο ιδρυτής πατριάρχης του, ο Μποντιντάρμα, ο ίδιος κάποτε διακήρυξε για αυτό, πως είναι ένα Ντάρμα μόνο έξι γενεών, και μετά δεν θα παρέμενε τίποτα να διαβιβαστεί. Γιατί αυτό δεν γίνεται κατανοητό; Εάν λέγεται ότι όλα είναι κενά, κανένας Φα δεν υπάρχει, κανένας Φο δεν υπάρχει, καμία εμφάνιση, κανένας εαυτός, και τίποτα δεν υπάρχει, τότε τι ήταν ο Μποντιντάρμα; Εάν δεν υπάρχει κανένας Φα, τότε τι είναι το δόγμα της κενότητας του Ζεν; Εάν δεν υπάρχει κανένας Φο και καμία εμφάνιση, τότε ποιος ήταν ο Σακιαμούνι; Εάν δεν έχετε κανένα όνομα, καμία εμφάνιση, κανέναν εαυτό, καμία ύπαρξη, και όλα είναι «κενά», τότε για ποιον λόγο τρώτε και πίνετε; Γιατί φοράτε ρούχα; Θα ήταν όλα το ίδιο εάν σας έβγαζαν τα μάτια; Και όμως κοιτάξτε πόσο προσκολλημένοι είστε στα ανθρώπινα συναισθήματα και τις επιθυμίες. Όταν ένας Ταθαγκάτα μιλά για την «κενότητα», αναφέρεται στην πλήρη απουσία των ανθρώπινων προσκολλήσεων· το να είστε «ελεύθεροι από μόλυνση» είναι η αληθινή έννοια της «κενότητας.» Ο Κόσμος είναι εγγενώς υλικός στην ύπαρξή του, τον σχηματισμό του, και τη συνέχειά του. Πώς θα μπορούσε να είναι «κενός»; Ένας Φα που μεταδίδεται από οτιδήποτε λιγότερο από έναν Ταθαγκάτα είναι καταδικασμένος σε μικρή ζωή, οι διδασκαλίες του σίγουρα θα εξαφανιστούν. Ο Φα ενός Άρχατ δεν είναι Νόμος του Φο. Συνειδητοποιείστε το! Συνειδητοποιείστε το!

 

 

Να είστε ακλόνητοι

 

Όταν ο Δάσκαλος είναι παρών είστε γεμάτοι εμπιστοσύνη. Όταν ο Δάσκαλος δεν είναι παρών, δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για καλλιέργεια, λες και καλλιεργείστε για τον Δάσκαλο και ότι το αρχίσατε για καπρίτσιο. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική αδυναμία του μέσου ανθρώπου. Ο Σακιαμούνι, ο Ιησούς, ο Λάο Τζι, και ο Κομφούκιος έχουν φύγει για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, όμως οι μαθητές τους δεν έχουν αισθανθεί ποτέ ότι δεν μπορούσαν να καλλιεργηθούν στην απουσία του δασκάλου τους. Η καλλιέργεια είναι κάτι που βαρύνει εσάς τους ίδιους, και κανένας δεν μπορεί να το κάνει εκ μέρους σας. Ένας δάσκαλος μπορεί μόνο, τουλάχιστον στην επιφάνεια, να σας πει τις αρχές του Φα. Είναι δικό σας καθήκον να καλλιεργήσετε το μυαλό σας και να κόψετε τα σχοινιά της επιθυμίας, αποκτώντας το φωτισμό της σοφίας και αφαιρώντας όλη την αμφιβολία. Εάν πήρατε αυτό το μονοπάτι έτσι αυθόρμητα, η καρδιά σας είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι τόσο σταθερή και θα χάσετε σίγουρα τα στηρίγματά σας όταν τολμήσετε να βγείτε έξω στο κοσμικό περιβάλλον. Εάν δεν μπορείτε να κρατηθείτε σταθερά στην πίστη σας, θα καταλήξετε με τίποτα μετά από μια ολόκληρη ζωή. Ποιος ξέρει πότε θα έρθει μια άλλη προκαθορισμένη ευκαιρία. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν!

 

 

Οι διδασκαλίες του Βουδισμού είναι το μικρότερο και πιο αδύναμο μέρος του Νόμου του Φο

 

Αισθανόμενα όντα! Μην χρησιμοποιείτε τον Βουδισμό για να μετρήσετε τον Μεγάλο Νόμο του Τζεν Σαν Ρεν, γιατί αυτό απλά δεν μπορεί να γίνει. Αυτό γίνεται μόνο επειδή οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να αποκαλούν τις σούτρες του Βουδισμού «Φα» (Νόμο). Το Κοσμικό σώμα είναι στην πραγματικότητα τόσο απέραντο ώστε ξεπερνά τη γνώση ενός Βούδα του σύμπαντος. Η Ταοϊστική θεωρία του Ταϊτζί, παρομοίως, δεν είναι τίποτα παρά μια κατανόηση του σύμπαντος σε ένα μικρότερο επίπεδο και, στο «επίπεδο» του συνηθισμένου ανθρώπου, δεν αποτελεί πλέον έναν πραγματικό Φα· καλύπτει μόνο μερικά, περιορισμένα φαινόμενα από την περιφέρεια του σύμπαντος με τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργηθούν. Επειδή οι συνηθισμένοι άνθρωποι είναι στο χαμηλότερο επίπεδο του ανθρώπου, δεν επιτρέπονται να γνωρίζουν τον αληθινό Νόμο του Φο. Αλλά οι άνθρωποι έχουν ακούσει ότι οι σοφοί έχουν πει: «Η υποβολή σεβασμού στον Φο μπορεί να σπείρει τους καρμικούς σπόρους της ευκαιρίας για καλλιέργεια», «το ψάλσιμο από τους καλλιεργητές μπορεί να προσκαλέσει την προστασία των υψηλότερων όντων», «Η παρακολούθηση των μοναστικών κανόνων μπορεί να σας επιτρέψει να φθάσετε στα πρότυπα που απαιτούνται από έναν καλλιεργητή». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, πάντα οι άνθρωποι εξέταζαν και συζητούσαν εάν τα λόγια Ενός Αφυπνισμένου ισοδυναμούν εγγενώς στον Νόμο του Φο. Αυτό που λέει ένας Ταθαγκάτα είναι μία ενσάρκωση[2] της φύσης του Φο, και μπορεί να αποκαλεστεί έκφραση του Φα. Αλλά δεν είναι ο αληθινός Φα του σύμπαντος, διότι, στο παρελθόν, απαγορευόταν αυστηρά στους ανθρώπους η γνώση της αληθινής υλοποίησης του Νόμου του Φο. Αυτό που είναι ο Νόμος του Φο, ήταν κάτι που μπορούσε να διακριθεί μόνο μετά από την καλλιέργεια σε ένα υψηλότερο επίπεδο, έτσι, ακόμα λιγότερο ήταν δυνατό στα ανθρώπινα όντα να επιτρέπονταν να ξέρουν την ουσία της καλλιέργειας. Το Φάλουν Ντάφα, για πρώτη φορά σε όλους τους αιώνες, έχει αποκαλύψει τη ξεχωριστή ιδιότητα του σύμπαντος – τον Νόμο του Φο – στα ανθρώπινα όντα. Αυτό είναι ίσο με την παραχώρηση στον άνθρωπο μιας σκάλας προς τον ουρανό. Βλέποντάς το υπό αυτό το φως, πώς θα μπορούσατε να αξιολογήσετε τον Μεγάλο Νόμο του σύμπαντος με πράγματα από το παρελθόν του Βουδισμού;

 

 

Τι είναι η «Σοφία»;

 

Οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη εκτίμηση στις προσωπικότητες, τους μελετητές, και στους διάφορους ειδικούς της ανθρώπινης κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, είναι τρομερά ασήμαντοι, διότι είναι συνηθισμένοι άνθρωποι. Η γνώση τους δεν είναι παρά το μικρό, επιφανειακό περιεχόμενο που η σύγχρονη επιστήμη της ανθρώπινης κοινωνίας έχει φτάσει να γνωρίζει, και αυτό είν’ όλο. Στο απέραντο σύμπαν, κοιτάζοντας από το πιο μακροσκοπικό επίπεδο στο πιο μικροσκοπικό, η ανθρώπινη κοινωνία είναι ακριβώς τοποθετημένη κεντρικά, στο πιο ακραίο εξωτερικό στρώμα, και πάνω πάνω στην επιφάνεια. Οι ζωές εκεί είναι η χαμηλότερη μορφή ύπαρξης, έτσι η γνώση τους του υλικού και του πνευματικού είναι διεσπαρμένη, ρηχή, και αξιολύπητη. Ακόμα και αν ήταν κάποιος να κυριαρχήσει όλη τη γνώση της ανθρωπότητας, θα ήταν ακόμα ένα συνηθισμένο άτομο.

 

 

Αναμένοντας μέχρι τη σύνταξη για καλλιέργεια

 

Υπάρχει ένα ορισμένο ποσοστό μαθητών που είναι προικισμένοι με ισχυρή πνευματική δυνατότητα που παρευρέθηκαν στις διαλέξεις μου και όμως, επειδή είναι πολύ απασχολημένοι με τις εργασίες τους, έχουν σταματήσει να ασκούνται. Τι κρίμα! Εάν ήταν μέσοι, συνηθισμένοι άνθρωποι, δεν θα έλεγα τίποτα περισσότερο και θα το άφηνα εκεί. Αλλά αυτοί είναι άνθρωποι με υπόσχεση. Η ανθρώπινη ηθική πέφτει σα βολίδα με κάθε μέρα που περνά, και οι συνηθισμένοι άνθρωποι παρασύρονται μαζί με την παλίρροια. Το να επιστρέψουν μέσω καλλιέργειας, γίνεται για αυτούς, καθώς απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από το Τάο, όλο και πιο δύσκολο. Η καλλιέργεια στην πραγματικότητα είναι ζήτημα καλλιέργειας του νου, και το περίπλοκο περιβάλλον του εργασιακού χώρου, πιο συγκεκριμένα, παρέχει ακριβώς μια καλή ευκαιρία να ανυψωθεί το σίνσινγκ σας. Μόλις βγείτε στη σύνταξη, δεν θα έχετε χάσει το ιδανικό περιβάλλον για να καλλιεργηθείτε; Χωρίς ίχνος διαμάχης εν όψει, τι θα υπάρξει για σας για να καλλιεργηθείτε; Πώς θα βελτιωθείτε; Μια ανθρώπινη ζωή κρατάει μόνο τόσο, έτσι ενώ μπορεί συχνά να έχετε ωραία σχέδια, γνωρίζετε πραγματικά εάν θα υπάρξει αρκετός υπόλοιπος χρόνος στο μέλλον [για να καλλιεργηθείτε]; Η καλλιέργεια δεν είναι κάποιο ασήμαντο ζήτημα, αλλά το σοβαρότερο από οτιδήποτε άλλο στον ανθρώπινο κόσμο· δεν μπορείτε να το παίρνετε ως δεδομένο. Μόλις χάσετε την ευκαιρία, ποιος μπορεί να πει πότε θα αποκτήσετε πάλι ανθρώπινο σώμα στον κύκλο της μετενσάρκωσης; Η μοίρα αποκαλύπτεται, αλλά μία φορά. Μόλις τελειώσει η ονειρώδης ψευδαίσθηση στην οποία κρατιέστε σφικτά, θα συνειδητοποιήσετε τι έχετε χάσει.

 [1] Ή, πιο κυριολεκτικά, στο γλωσσικό περιβάλλον της Κίνας, «πρόληψη».

[2] ενσάρκωση – (embodiment στο αγγλικό κείμενο): ενσωμάτωση, υλοποίηση. Όταν κάτι έρχεται σε υλική ύπαρξη.